Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Само в Клуб Z! Руският посланик в Еритрея: Да, казах, че трябва да наритаме българите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Момчил Инджов, http://ivo.bg/

Ех, (руска) баня, ех, ( просташки) кеф!

 

 

Човек може всичко да си позволи в частен разговор, казва уличеният в скандални приказки Игор Чубаров

 

 

Игор Николаевич Чубаров е роден през 1947 г. Той е дългогодишен дипломат още от времето на СССР. Специалист по Африка, в момента е посланик на Русия в Еритрея.

В четвъртък в YouTube бе разпространен петминутен телефонен разговор между Чубаров и колегата му в Зимбабве Сергей Бахарев. Двамата обсъждат как Русия не успя да събере достатъчно съюзници в ООН, за да бъде подкрепена анексията на Крим.

“…Румънците и българите ще ги заврем с шутове, да ги е…, там, където им е мястото”, казва Чубаров. После обяснява на колегата си как посланикът на ЕС го молил Русия да си прибере обратно Румъния и България, но дипломатът му отговорил, че няма да стане.

В разговора двамата посланици си приказват как Русия ще анексира Каталуня, Шотландия, Венеция и Аляска и ще организира референдуми м Маями и Лондон, където има много руснаци.

По повод скандалния разговор Клуб Z се свърза с Игор Чубаров в Еритрея, който с удоволствие отговори на нашите въпроси.

- Игор Николаевич, търсим Ви от България по повод разговора Ви с Вашия колега в Зимбабве, който бе разпространен в интернет. Известно ли Ви е това?

- Разбира се, че ми е известно.

- Имало ли е такъв разговор?

- Да, имаше. Но това всъщност дори не бе разговор. Това бе нещо, което на английски се нарича out of talk (буквално “извън разговора” – б.а.). Това бе разговор между двама приятели от частен характер, който няма никаква политическа тежест. Ние бихме могли с него (с посланик Сергей Бахарев – б.а.) да говорим на тази тема в банята или където и да било, в кухнята… Просто се смеехме на ситуацията. Този разговор е бил записан от съответните служби. Е, какво да кажа? Много съжалявам, че там вземат на сериозно казаното от мен.

- А Вие това сериозно ли го казахте в разговора Ви?

- Как може такива неща да се говорят сериозно! Това бе една абсолютно шеговита беседа, плямпане, дето се казва. Как може на сериозно да се приемат думите, че ще проведем референдум в Маями! Вие можете ли да повярвате на това?

- Кой знае. Но Вие това за Маями го повтаряте два пъти. Освен това споменавате България два или три пъти. Говорите, че “Русия ще завре с шутове,  да ги е… българите, румънците и другите европейци там, където им е мястото”… Колегата Ви Бахарев пък говори за “балтийските лайна”…

- Преди всичко трябва да се види преводът, идентичността на превода на моето изказване. Там за шутове няма нищо. Това е неправилно. Това бе шеговито изказване.

- Игор Николаевич, аз не съм гледал английските субтитри, а съм слушал думите Ви на чист руски език. Чух много добре за шутовете.

- Там бе написано, че казвам “Скотландия” вместо “Шотландия”. Първо, това изобщо не съответства на истината. Второ – повтарям още веднъж – това е беседа от частен характер.

- Разбирам. Но Ви питам имало ли е такава беседа или не?

- Такава беседа имаше.

- И Вие не се отказвате от думите си?

- Не се отказвам от разговора с моя приятел.

- Значи, всичко, което се чува в записа, сте го казали. И той го е казал, така ли?

- Преди всичко нека да кажа, че това бе шега.

- Разбирам Ви. Но все пак сте говорили всичко това, нали?

- Говорил съм го на шега.

- Но сте го говорили, нали?

- Сега мога да Ви кажа… Нямам пред себе си текста. В разговора ми с Вас не съм акцентирал върху това, което съм говорил. Когато разговарям с приятели в банята, в сауната, никога не акцентирам вниманието си върху това, което казвам в частен порядък. Частните изрази, частните думи – това са си частни думи. Трябва да приемете като сведение, че ако казвам, че не обичам този или онзи – това си е моя лична и частна работа. Да се политизира това е съвсем неправилно.

- Но все пак Вие сте държавен служител, посланик на Руската федерация…

- Аз съм държавен служител тогава, когато официално изпълнявам задълженията си. Но в разговорите ми с приятели в банята аз съм частно лице, а не държавен служител.

- Ако не е тайна, къде се намирахте по време на разговора Вис Вашия колега в Зимбабве – в банята, в сауната, в кухнята или някъде другаде?

- Бях на телефона. Знаете ли, не мястото определя темата на разговора, а самият разговор. Какво значение има къде съм бил? Сега да Ви питам Вас. Разговор в сауната, ако се записва от съответните служби, ще бъде ли считан за разговор между политически дейци?

- Честно да ви кажа, никога не би ми хрумнало да обиждам руснаци и да говоря „да ги заврем с шутове“ някъде си. Няма да го кажа нито за африканци, нито за евреи, нито за араби…

- Дори в частен разговор?

- Никога. Това противоречи на убежденията ми.

- Добре. Но работата е там, че в частен разговор, продължаващ пет минути, човек може да си позволи нещо, може и да не си го позволи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional