Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Иво Прокопиев: БНБ е длъжна по закон да отнеме лиценза на КТБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

БНБ е длъжна по закон да отнеме лиценза на КТБ, при положение, че капиталът й е отрицателен и това формално е констатирано в докладите на одиторските компании. Парламентът и политиците не трябва да имат нищо общо с решението за бъдещето на КТБ. Смисълът на независимостта на БНБ е тя да може да решава по закон, без да пита политиците. Това коментира пред Би Ти Ви съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Коментарът му беше по повод твърдението на БНБ от днес, че КТБ може да се преструктурира и оздрави, ако Народното събрание промени действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване.

В тази част на съобщението на БНБ Прокопиев вижда опашката на "бившата политическа зависимост на банковия надзор, който е допуснал най-голямата кражба в историята, равняваща се на 5% от БВП".

В отговор на въпрос той посочи, че вероятно пак ще се чуят искания за спасяване на КТБ с държавни пари, но след официалните доклади на одиторите тази тема е приключила. Дупката от 4.2 млрд. лева в кредитния портфейл е 76% от всички кредити, все едно да спасявате от потъване кораб, от чиито корпус липсват 3/4. Никой частник няма да даде тези пари за един банков лиценз и марката КТБ.

БНБ ще отнеме лиценза, а марката КТБ е марка на политическата корупция в България, допълни Прокопиев. "Има смисъл да се спасява работещо предприятие, което създава стойност. Това конкретно предприятие КТБ току-що унищожи 4 млрд. лева пари на вложителите си, да му дадем още 4 млрд. лева на данъкоплатците, за да видим дали ще унищожи и тях ли?", попита Прокопиев.

Коментирайки гарантираните депозити, които трябва да се изплатят, той прогнозира, че наличните във Фонда за гарантиране на влоговете средства няма да са достатъчни, но разликата от 1-1.5 млрд. лева може да се осигури като фондът емитира дълг.

Дори няма нужда от държавна гаранция, защото тези средства ще се възстановят от бъдещите вноски от търговските банки в размер на 300 млн. лева годишно, както и от осребряване на това, което е останало от активите на КТБ, посочи той.

Всички клиенти на търговските банки ще платят цената за КТБ през цената на банковите продукти, каза още Прокопиев. "Това е цената на загубите в ТВ7, на луксозните разходи на партията на г-н Бареков, на медийната група, на печатницата...", обясни той. Според него преките отговорници за станалото са банковият надзор в БНБ и Комисията за финансов надзор, а политическата отговорност е на всички партии, управлявали в последните три мандата.

Прокопиев изрази мнение, че единственото дългосрочно решение за връщане на доверието в банковата система е членството на България в Европейския банковия съюз. Той съобщи, че служебното правителство засега не е изпълнило един от основните ангажименти в мандата си - да подаде молба до ЕК и ЕЦБ, за да задвижи процедурата. Другото важно нещо за финансовата стабилност е пътната карта за членство в еврозоната, допълни Прокопиев.

Евентуален фалит на КТБ не дава основания за банкова паника, защото степента, в която е източена тази банка е видимо изключение, каза Прокопиев. В заключение, той каза че този път БНБ постъпва открито и честно, като казва на обществото истината за дупката в КТБ.

"Доверието в банките може да се върне само ако хората отново имат доверие, че банковият надзор си е на мястото. Дори и да има проблем с някоя банка, регулаторът има достатъчно инструменти да ги решава", посочи той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional