Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Огнян Минчев: Декомунизацията в България пропусна да проследи мутациите на комунистическия елит

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Христов, http://desebg.com

     
 
   
 
 
 

 

Огнян Минчев по време на обществената дискусия, посветена на българския преход и реалностите днес | Фотограф: Христо Христов.


„При процесите на декомунизация  в България трябваше да се прояви повече прозорливост, а това без политически опит е трудно, за да се види в каква посока мутира и се променя самият статут на комунистическия елит и той да бъде ограничен там”, заяви политологът проф. Огнян Минчев в отговор на сайта desebg.com дали в страната не е проведена полудекомунизация по време на обществената дискусия „25 години преход – надежди и реалност”. Тя беше организирана от фондация „Конрад Аденауер” и Национален граждански форум „Българка” в четвъртък в София.

„Вие може да атакувате една позиция, която е изпразнена или полуизпразнена от съдържание и да не виждате в каква друга позиция представителите на комунистическия режим са преминали”, даде пример политологът. „За мен основен проблем беше, че тази стратегия за трансформация на бившия комунистически елит в безмилостен олигархичен тип капиталистически елит беше засечена твърде късно и твърде късно беше, за да бъде възпрепятствана”, обясни проф. Минчев.

По думите му комунистическият елит точно това е направил. „Ако ние трябваше да правим декомунизация извън идеологическия смисъл на думата трябваше да се предприемат необходимите стъпки за предотвратяване на трансформирането на политическата власт в икономическа. Тази трансформация впоследствие даде възможност отново икономическата власт да се използва за овладяване на политическата по друг механизъм. Именно този процес беше пропуснат, недовидян и недооценен”, допълни той.


Ролята на Русия при унищожаването на българския национален елит

На въпроса на desebg.com доколко може да се смята, че Русия възпроизвежда нови политически проекти в България, чрез които да се спъва демократичното й развитие и европейската ориентация проф. Огнян Минчев посочи:

„Извън всяко съмнение е, че ролята на Русия в най-новата история на България е с драматично значение. Първо, Русия е тази, която във формата си СССР унищожи българския национален елит. Няма друга страна в Централна и Източна Европа, чийто обществен елит да е унищожен с такава последователност, както в България. И това не е цел, която е за овладяване на политическата власт в тесния смисъл на думата, за комунизация.

Това е имперска цел, защото Съветският съюз носи имперската памет, че след Освобождението българският възрожденски елит успя да се мобилизира и в лицето на Стефан Стамболов, Захари Стоянов и др. да осуети опита на имперска Русия да подчини България. Това беше един добре научен урок, поради което и българският национален елит беше унищожен с такава безмилостна последователност след 9 септември 1944 г.

Не мисля, че след 1989 г. този урок е бил забравен. Колкото и отслабена да е била Русия в позицията си на международна сила тя продължи да влиянието си чрез енергийната стратегия и масираната стратегия за корумпиране на новите елити, което на практика не пожали никого, нито с идеологическа разлика, нито с нищо. Корумпирането на новите елити поставя България в хронична зависимост от Русия.”

По думите му с това влияние в страната се произвеждат нови политически проекти. „В България парите са руски, ако не броим официалните европейски фондове”, подчерта политологът. Спорде него Русия има широтата, както и спокойствието да произвежда различни типове политически проекти”. Такъв пример са проруските националисти, водени от човек, който се прави на фюрер, някои аспекти на ДПС, от гледна точна на руската стратегия за поддържането на конфликти на етническа основа и се свърши с класическите елементи на петата колона като БСП.


Българският избор

Огнян Минчев определи, че през изминалите 25 години българите са направили европейски избор. Те са избрали демокрацията, пазарното стопанство и икономическата свобода и членство в НАТО като единствената възможна структура за сигурност, която да гарантира българската национална сигурност в обозримо бъдеще.

„Всички тези основни ценности и цели бяха приети от българското общество, колкото и интензивен да беше идеологическият дебат по тези въпроси и протестите на опонентите срещу тези ценности", коментира Минчев.

 

Реалните заплахи

Според него никога българското общество не е имало тази степен на социална поляризация, както в момента, което е създало една основа за идеологически поврат, че преходът е неуспешен. Центърът на обществения дебат в момента е завладян от хора, които са били против ЕС и НАТО. „Ако обърнете внимание от доста време насам трябва да се отбранявана либерален характер на обществените отношения”, отбеляза той.

Политологът подчерта факта, че се работи срещу европейския избор на българското общество, като се внушава, че този избор е носител на несигурност и криза. „Казва се, че американците непрекъснато се възползват от нас без да ни дават нищо, че ние внасяме вноски в Европейския съюз, а той ни спира парите, че тази демокрация ни съсипа, че по-добре е да сме в Евразия, какво ни беше като бяхме с руснаците и т.н.”, даде примери Минчев.

„Проблемът е, че тези аргументи са в центъра на обществения дебат. Те са аргументите привличат внимание. Те все още не са се отразили на резултатите от политическото състезание, тъй като в момента те са относително периферни по отношение на изборните резултати”, каза професорът.

„Сега ние сме недоволни от последните изборни резултати, само че представете си какво би се случило ако тази ценностна перспектива, която в момента владее идеологическия дебат се превърне в достатъчно мощно политическа алтернатива? Представете си какви ще бъдат политическите резултати при едни избори”, допълни той.


Липсата на съзнанието за национална идентичност

Според Огнян Минчев основния въпрос за преосмисляне е, това което е липсвало в българския преход, а именно съзнанието и самосъзнанието за национална идентичност.

„Наследените реалности от „възродителния процес” сложиха знак за равенство между национална идентичност, национализъм и репресия над малцинства. Дотолкова бяхме либерални в началото на 90-те години, че никой не смееше в продължение на десетилетия да каже една дума срещу Ахмед Доган и неговите хора, че безжалостно подчиняваха и ограбваха цели региони от България, докато в крайна сметка не се инсталираха да подчиняват и ограбват България като цяло”, категоричен е политологът.

Той отбеляза, че ДПС се формира по изключително интересен начин. Тя е етническа партия, когато й е изгодно да се защитава срещу атаките, че е много корумпирана, като казва: „Атакуват ни защото сме турци”, а когато им изгодно не са турци, а либерална формация на всички етноси.


Възстановяване на българския обществен елит

„Без възстановяване на чувството за националната идентичност и формулиране на това чувството като самосъзнание за общност, която трябва да преследва и да постига общи национални цели нищо не може да се направи в близа перспектива”, убеден е Минчев.

По думите му тук не става въпрос за преизграждане на национално самосъзнание на някаква репресивна основа, на авторитарна или всякаква друга радикално-националистическа основа. „Тук става въпрос за това да можем идеологически и политически ние да отговорим на въпроса на всеки един българин какъв е смисълът от това 7 млн. души да живеят в една страна и да преследват общи цели в рамките на своя живот”, посочи се той.

Според него никак не е случайно, че вече толкова много хора отговарят, че няма смисъл, вдигат си чантата и заминават в чужбина. Ето анализа и коментара на Огнян Минчев по този въпрос:

„Нищо няма да може да се постигне ако не се положат основите на възстановяването на българския обществен елит. Българският елит беше съсипан при превратностите на българската история от втората половина на ХХ век и последните 25 години.

Първо, той беше унищожен в репресиите след 9 септември и през следващото десетилетие. Българският комунистически елит, който дойде на негово място никога не се превърна в национален елит за разлика от Румъния, например, поради обстоятелството, че винаги е имал самосъзнанието на колониална администрация на СССР в България. Те [комунистите] никога не са се интересували от друго, освен от това каква оценка ще получат от Москва.

Когато през 1989-1990 г. те получиха реален шанс да се реализират като национален елит, защото всичко беше в ръцете им, те не успяха да го направят, защото гледаха безпомощно към Москва, откъдето не дойдоха никакви окуражителни сигнали. Единственото нещо, което успяха да направят, е да се разпаднат на групички, които враждуват помежду си в това каква част от общественото богатство да разграбят.

Единственият им успешен опит беше да не допуснат възникването на алтернативен елит, което беше трудно и поради факта, че алтернативният елит започна от нулата през 1989 г.”

От тази гледна точна, според Минчев, България е останала в един изключително опасен вакуум. Липсата на национален елит е поставил българската държава в състояние на многогодишен дрейф, носене по течението.

„В резултат на това, единствената добре организирана група, в която няма „плурализъм”, е именно групата на Доган, на ДПС, на политическия и икономически елит, събран около тази група”, посочи още политологът.

По думите му тази групировка е успяла да овладее значителна част от икономиката и е осъществила максимална инфилтрация в институциите на българската държава. „Вследствие на ктова абсолютно никаква реформа не е възможна поради обстоятелството, че всяка една реформа би се сблъскала на всяко ниво с интересите на тази мощна корпоративна мрежа, която е инсталирала своите пълномощници на всички етажи на властта”, убеден е Минчев.

Той повтори, че без възстановяване на българския национален елит в различни форми – и като духовен елит, и като политически елит, и като стопански и интелектуален елит „не е възможно да си въобразим сериозно движение към възстановяване на българската национална идентичност”.

За да се случи това е необходимо мощно парламентарно мнозинство и „една изпълнителна власт, в която хората са готови да си сложат главата в торбата, които са готови да правят промени и да знаят цената”.

 

Олигархията не се крие в задкулисието, тя е на сцената

Според Огнян Минчев българската олигархия, до голяма степен организирана около тази корпорация, вече не се крие, тя е на сцената. „Забравете думата задкулисие, тя е словесен паразит. Тази олигархия дотолкова е арогантна, че е на сцената и не се крие, тя командва вече открито”, посочи политологът.

По думите му циркът, който олигархията прави пред обществото по отношение на КТБ е толкова открит, че просто не остава място за никакво задкулисие. Трябва да си сляп, за да провиждаш каквото и да било задкулисие.

„Аз не съм икономист и не участвам в дебата за КТБ, но от своята компетентност, не виждам по какъв начин може да бъде възстановена една банка, която се води на един човек, сложен за фасада като собственост. Този човек вече не разполага с доверието на истинския собственик и по никакъв не може да бъде спасена банка и да бъде дадена на човека, който е загубил доверието. Той вероятно си е въобразил, че той „кара влака”, както казваше покойния Илия Павлов, но точно, защото Павлов мислеше, че той „кара влака” му се случиха тези неща”, коментира политологът.

Според него чрез КТБ българската олигархия е създала система на зависимост със значителна степен от хората, които се намират в добра политическа позиция.

„Олигархията по никакъв начин няма намерение да се предава, да се повлиява кой точно влиза в парламента. Нашите спорове кой бил добър, кой лош, кой можел и кой не можел, са мили реликви от близкото минало, които няма да свършат никаква работа. Който и да влезе в правителството , и вие и аз да съм, при наличната инфраструктура на властта в България или ще трябва да козирува или да си ходи, докато не настъпят промените, които се опитах да посоча”, заключи Огнян Минчев.

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional