Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борис Акунин: Путинизмът няма да издържи дълго

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

 

 

Днешната политическа система в Русия - т. нар. путинизъм, "няма да издържи дълго", предрича известният руски писател Борис Акунин, цитиран от Франс прес.

 

Акунин заявява, че е "песимист за Русия в краткосрочен план, но оптимист в средносрочен", въпреки че днес страната му "тъне в мрак".

 

"Страхувам се, че ще трябва да се плати висока цена за смянана режима", изтъква литераторът пред АФП в кулоарите на фестивала "Джоузеф Конрад", организиран в Краков (Южна Полша) в чест на големия британски писател от полски произход.

 

 

Руският "режим без съмнение ще си отиде, просто защото е извънредно неефикасен, един исторически анахронизъм", допълва Акунин - създател на прочутия детектив Ераст Фандорин, събрал ведно черти на Джеймс Бонд и Шерлок Холмс в романи из живота на царска Русия от предреволюционния период.

 

Запитан за видимо ефективните действия на руската власт в Украйна, Акунин признава, че "не знае много добре какво става там", но изразява убеденост, че "руската заплаха е фактор, сплотяващ украинската нация". Като основен проблем на украинците той определя "същия като в Русия – корупцията".

 

Участвал в демонстрации срещу Путин в Москва, писателят наред с книгите за Фандорин пише история на Русия в 8 тома, два от които вече са излезли.

 

Манталитетът на руския народ според него има твърде дълбоки корени, стигащи "чак до Златната орда. Днешна Русия е наследила далеч повече от империята на Чингис хан, отколкото от Византия", посочва той.


И заявява: "Не бих могъл да остана обективен, говорейки за Ленин или за Сталин. За последния ще може да се говори, едва щом стане невъзможно той да се върне отново. А сега виждаме нещо като ренесанс на сталинизма".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional