Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

СПОРЪТ ЗА 9 СЕПТЕМВРИ. АЛЕКС АЛЕКСИЕВ: РУЗВЕЛТ ИЗИГРА ОГРОМНА РОЛЯ ЗА НАЛАГАНЕТО НА КОМУНИЗМА, РЕЙГЪН – ЗА НЕГОВИЯ ПРОВАЛ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Алекс Алексиев, Портал Култура

 

Съществуват някои легенди за комунизма, които за съжаление все още се разширяват. Наскоро в едно левичарско американско списание имаше запитване кой е виновен за това комунизмът да се установи в Източна Европа и кой успя да го премахне. Огромното болшинство от запитаните твърдят, че Чърчил е виновен за установяването на комунизма в Източна Европа, а Горбачов е допринесъл за неговото изчезване. Така мислят и много хора в България. Според мен това е напълно погрешно. Тезата, че Чърчил е човекът, който е позволил комунизмът да се установи, е напълно погрешна. Причината, поради която Чърчил не е виновен за идването на комунизма, е съвсем проста – той е realpolitik, политик, който разбира напълно истината на геополитиката и няма никакви илюзии относно комунизма и Сталин. Докато при Рузвелт е точно обратното. Той е левичарски политик, който идва на власт по време на най-голямата депресия в САЩ, когато позицията на американския народ относно капитализма и социализма се обръща в полза на социализма. Не знам дали ви е известно, но според различни изследвания близо 70% от американските интелектуалци са настроени прокомунистически. Рузвелт от самото начало вярва на Сталин и не вярва на Чърчил. За него Чърчил е британски колониалист и империалист, докато Сталин е нещо ново и по-обещаващо. И макар да знае за някои тъмни страни на комунизма, той по всякакъв начин се опитва да не ги дискутира, дори да ги запази в тайна. Например, след убийството на полските офицери в Катин Рузвелт забранява на американското правителство да говори за това, въпреки че има много свидетели.

Какво се случва в Ялта – ключовият момент за налагането на комунизма. В самото начало между Чърчил и Рузвелт има много силен конфликт. Чърчил иска да се съгласува западната позиция срещу Сталин. Рузвелт категорично отказва, защото не иска да го смятат за империалист. И когато се срещат в Малта, на път за Ялта, Рузвелт казва: “Аз не мога да съгласувам никаква политика, защото за Сталин това ще прозвучи като конспирация срещу Съветския съюз”. Това, което се случва в Ялта и което е началото на налагането на комунизма в Източна Европа, е пълна победа на Сталин. Той успява да получи от Рузвелт почти всичко, което иска. Едно от най-известните изказвания на Рузвелт по въпроса е: “Ако аз дам на Сталин всичко, което поиска, и не поискам от него нищо, той ще престане да иска повече и няма да анексира никаква територия”. Подходът на Рузвелт е, че Съветският съюз – макар и да има големи недостатъци, е все пак бъдещето, докато Чърчил, колониализмът и империализмът са миналото. Интересно е да прочетем тайните части на договора в Ялта, които са публикувани в САЩ цели десет години след събитието – през 1954 г. Самият Рузвелт, както и Труман след него, забраняват да се публикуват тези тайни договори, които са изключително скандални. Тайните договори показват, че се възстановява принудителният труд за бегълци, че всички руснаци (не съветски жители), живеещи в Италия, Франция, Германия и др., трябва да бъдат насилствено депортирани в Съветския съюз. Това е едно от най-позорните действия на западния свят спрямо самите западни идеали, позорно съгласие от страна на Рузвелт. Чърчил се противи, но не успява да се наложи. Много европейски специалисти смятат, че ако Рузвелт бе останал жив, цяла Европа може би щеше да стане комунистическа. Както знаете, Рузвелт умира много скоро след Ялта, а по време на самата конференция той бил според някои едва ли не на смъртно легло. След Рузвелт на власт идва Труман, който няма абсолютно никакви илюзии спрямо Сталин и комунизма. Той променя моментално политиката и фактически признава, че Чърчил е бил прав. С идването си на власт Труман оказва съпротива на Сталин. Една година след Ялта Труман кани Чърчил в Мисури, където той произнася прочутата си реч за падането на желязната завеса над Европа.

Доста години след Ялта на власт идва Рейгън – единственият американски политик, който изобличава комунизма от самото начало. Той започва да пише политически статии и да се занимава с политика към 1964 г. Аз лично съм участвал в две от неговите кампании. Няма да забравя, когато на едно събрание някой го попита какво мисли за комунизма, той каза: “Комунизмът е идеология, базирана на абсолютно фалшива икономическа теория и ще стигне до бунището на историята, а ние като американци трябва да му помогнем за това”. Наистина, когато Рейгън дойде на власт през 1981 г., една от първите му директиви беше т.нар. Директива за национална сигурност № 32. В тази директива се казва, че САЩ не признават хегемонията на Съветския съюз над Източна Европа и ще направят всичко възможно да я неутрализират. Това, което последва, беше една необявена война – в голяма степен икономическа – срещу Съветския съюз с цел да му се помогне по пътя към бунището на историята. За Рейгън най-важното бе превъоръжаването на Америка, включително развитието на високотехнологични програми. Второ, помощ и солидарност с Полша и подкрепа на афганската съпротива срещу Русия през 80-те години. Освен това започна и една чисто икономическа война срещу Съветския съюз. Рейгън забрани износа на американски стратегически стоки за Русия. Той упражни огромен натиск върху западните банки да престанат да финансират съветски проекти на преференциални лихви, заповяда и технологична дезинформация. Фактът, че от икономическа гледна точка Русия започна да пропада, както и това, че загуби войната в Афганистан, беше началото на края. И вие знаете, че Горбачов започна да ходи навсякъде и да се моли за заеми, за да поддържа стандарта на живот в Русия на някакво минимално ниво. Така че хора като Рузвелт и Рейгън изиграха огромна роля – първо за това, че комунизмът се наложи и второ за това, че той изчезна.

Алекс Алексиев е роден през 1941 г. в България, син е на убития след 9 септември 1944 г. художник и фейлетонист Райко Алексиев. През 1991-1992 г. е съветник на премиера Филип Димитров. Научен сътрудник е в института “Хъдсън” във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Работил е за корпорация “Ранд”, негови анализи по националната сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ. В началото на 2011 г. учреди в София Център за изследване на Балканския и Черноморския регион.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional