Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Илиан Зафиров: Фалират КТБ, за да изкупят на безценица активите й

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg/

 Одитният доклад за банката е манипулативен, защото не е направен по международните счетоводни стандарти

Категорично не приемам да се говори за дупка от 4.2 млрд. в КТБ. Това не са нито липсващи средства, нито откраднати пари, а хипотетични загуби, които може би ще се получат в бъдеще време. Това каза в студиото на Нова ТВ бившият зам.-шеф на КТБ Илиан Зафиров.

По думите му обезценката, която е записана в доклада на одиторите, е направена на базата на новоприета методика, която ще бъде валидна за другите банки след 2015. За разлика от предишната методика, която е по-консервативна, тя е с много размити размити рамки и позволява субективна оценка на кредитите и обезпеченията.

С новата методиката, по която беше извършен одита на КТБ, фактически едни одиторски фирми бяха използвани като консултански – те не правят одит на кредитния портфейл на банката, а само конкретни неща. На одиторите им бе дадено задание, по което да работят. Те са направили просто една констатация – хвърчащи листи, за които нямат никакви ангажименти. Тези хора трябваше да направят одита по международните счетоводни стандарти и тогава вече можеше да се каже какво е реалното състояние на КТБ, коментира банкерът.

Зафиров не отрече, че КТБ е отпуската необезпечени кредити, както и кредити на свързани фирми, но те са били в рамките на законните лимити. Възможно е да са правени и нарушения, но не приема за миродавни всички данни в одитния доклад и обвиненията, отправени към шефовете на банката.

15 години банката е одитирана, в един момент излиза нещо, което не е одитен доклад, а нещо манипулирано и на него започва да се вярва. Така е по-лесно, след като атакуваха банката и почти я ликвидираха, да се стовари вината на други институции върху шефовете на банката.

Специалният надзор, под формата в която беше вкаран в банката, беше в най-тежкия вариант – банката беше блокирана, кредотополучателите не можеха да погасяват кредитите си, освен това при работеща банка бяха наложени такива ограничения, все едно банката е затворена, консервирана. Функционирането на банката беше тотално блокирана. Всичко беше една атака срещу КТБ. Но всъщност тя беше атакувана за онези кредити, с които бяха закупени хотели, предприятия, вериги магазини, на фирми, които управляват проекти. Цялата работа е, че фалират КТБ, за да изкупят на безценица активите й. Затова смятам, че отчета за отнемане на лиценза на банката, ще бъде заверен от одиторите. Клиентите се съмняват и в качествата на квесторите и техните решения, които в един момент могат да бъдат обявени за нищожни. Не е вярно и това, което изнесе в парламента от Иван Искров за новото смесено дружество, което иска да спасява КТБ, защото нищо, което досега сме чули от гуверньора на Централна банка не е било истина, посочи още Илиан Зафиров.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional