Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мартин Заимов: КТБ е свързана с Държавна сигурност, злоупотреба с власт е диагнозата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

Корпоративна търговска банка (КТБ) е псевдобанка, а генезисът й и на хората, свързани с нея, е бившата Държавна сигурност (ДС). Тази оценка направи в интервю за Би Ти Ви бившият подуправител на БНБ  и бивш шеф на управление "Емисионно" Мартин Заимов. 

Запитан конкретно за имената на свързаните с КТБ агенти на комунистическите тайни служби, отговори, че в България "вече се знае кой е бил обвързан с ДС - хората са много, но не са много банките, в които ръководни лица са свързани с ДС" и това лесно може да се провери от всеки. 

Заимов подчерта, че във връзката на КТБ с ДС е обяснението за случилото се с нея и няма нужда от други финансови обяснения. На въпрос ограбена ли е банката, банкерът отговори положително и допълни: "Добрият отговор е, че има влиятелни граждани, които са смятали, че КТБ е инструмент за развитие на българската икономика, грозният отговор е злоупотреба с власт". 

Според него е съществувала убеденост, че хората по върховете на властта са големи приятели на банката и ще помагат каквото и да се случи и като пример изброи имената на бившите министър-председатели Сергей Станишев, Бойко Борисов и Иван Костов. Бизнес, който не работи, не може да продължи да работи с подкрепата на когото и да било, допълни той. 

Заимов посочи, че докато е бил подуправител на БНБ също се е случвало властта да му оказва натиск за взимане на решения, с които не е съгласен и даде пример с регулациите на валутния борд. Допусна, че на подобен натиск е бил подложен и сегашният управител Иван Искров, а ако не той, то вероятно шефовете на Банков надзор. 

Банкерът подчерта, че няма връзка между КТБ и останалите банки, защото над три месеца след поставянето й под особен надзор в другите нищо не се случва.  

Парите не са непременно откраднати, често са загубени, каза Заимов и даде пример с покупка на активи на прекалено високи цени.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional