Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изненада или не - не сме си мръднали пръста, за да влезем под защита на ЕС за банките

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ивайло Ачев, http://business.actualno.com

 

Снимка: Getty Images / Guliver
  •  
  • П

България все още не е изпратила официално уведомление за влизане в Единния банков надзор на ЕС. Това стана ясно след дебат в Европейския парламент, в който участва председателят на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм Даниел Нуи.

Обсъждането се състоя в Икономическата комисия на Европейския парламент. Там Нуи посочи, че страната, която иска да се присъедини към надзора, трябва да изпрати официално уведомление поне пет месеца преди датата, на която иска и се осъществява фактическото присъединяване. Готови сме да сътрудничим на колегите в България, стига да поискат, посочи Нуи. Досега срещите по въпроса са само неформални, стана ясно от думите на специалиста.

Нуи говори по въпроса след питане на българския евродепутат Ева Паунова "Още през юли бе постигнат широк консенсус между политически лидери и експерти за стартирането на процедурата по присъединяване на България към единния надзорен механизъм. Българската народна банка съобщи на 15 юли, че е осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, но след това се възцари мълчание относно действията за постигане на напредък по тази цел", подчерта Паунова. Именно споменаването на датата 15 юли накара Нуи да уточни, че официално заявеление от българска страна не е подавано.

Присъединяването към Европейския банков надзор се счита за задължителна крачка от редица партии в България, за да не се повтарят ситуации като тази с КТБ и ПИБ.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional