Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо изчезват тефтерите с инициалите на властта

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg


 
 

- За да не може да бъде потвърдено официално от съд, че инициалите ДП, и името " ДПеевски" и "Делян Пеевски" фигурират на четири места в тефтерите на бившия председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси (КПУКИ ) Филип Златанов. Оттук нататък това могат да  твърдят само медиите, както и досега.

- И още - за да се заличат следите за злоупотреба с власт и търговия с влияние на лицата зад инициалите ЦЦ - ББ, които отново са на власт.

Тук можеше да свърши коментарът на сензацията, че тефтерчетата на Златанов са откраднати от колата на вещото лице, докато ги отнасяло в следствието. Разбира се - с уточнението, че не е задължително ЦЦ и ББ  да са притиснали прокуратурата да ги заличи от дейностите си по голямата борба срещу злоупотребата с власт по високите етажи. Не е необходимо. Прокуратурата си знае работата.

Но ако тук свърши коментарът, няма да е научил читателят защо мислим, че има интерес от изчезване на тефтерите. Доказателствата за това ги виждам в съмнителните действия на прокуратурата по случая. 

През юли 2013, когато Борисов и Цветанов бяха най-презряна опозиция

а Йордан Цонев управляваше финансите и наричаше Борисов "мутра", зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и тогавашният славен зам.-градски прокурор Роман Василев бяха звездите на гръмотевична пресконференция, на която прожектираха страници от "тефтерчето на Златанов" (тогава мислехме, че е само едно, после стана ясно, че са три), и ефектът беше поразителен. Седмици наред се занимавахме с тефтерчето на Златанов и инициалите ИФ - ЦЦ - ББ.

Още тогава обаче се носеше лош дъх от еуфоричната показност, с която прокурорските върхове ни прожектираха филмите си.
 
Тъй че беше въпрос на време медиите да разкрият ("Капитал" и други медии го съобщиха през юли 2014), че 

прокуратурата е подбрала внимателно страничките за филма си

показвайки ни ИФ - ЦЦ - ББ, и скривайки онези, в които фигурират инициалите ДП и името "ДПеевски" и "Делян Пеевски", редом до изписани указания "...да се видят само дружествата", "... за цигарите", "...да се изчака".

Междувременно прокуратурата внася в съда обвинението срещу Златанов само за онази част от дейността му, която се отнася за три преписки, и трите не засягат ИФ-ЦЦ-ББ. И още - внимавайте! -

внася обвинението въз основа на експертизи направени върху копия от единия тефтер

Тоест до този момент оригиналите са виждани само от проукратурата, следствието и вещото лице!
Златанов получава присъда от 3 и половина години. 

Втората съдебна инстанция обаче - Софийският апелативен съд, разпорежда да се направи експертиза на оригиналните тефтери и насрочва следващото заседание за 20 ноември. И в навечерието (5 ноември) какво се случва? Апаши открадват основното веществено доказателство.

"...Изведнъж поискаха да се върнат документите в следствието"


- казва експертът пред "Труд", и при това съобщава, че експертизата не е била завършена. "Стигнал съм донякъде с експертизата, но имаше много сложни въпроси, а после изведнъж поискаха да се върнат документите в следствието". 

Ако това е вярно, е най-обезпокояващото обстоятелство в криминалната сага.

Защо са поискани тефтерите (документите) от следствието? Датата 20 ноември за следващото съдебно заседание е все още далече, за да бъдат предадени на следователя, който да ги предаде на прокурора, който да ги представи на съда, ако тази е причината?

За да ги откраднат апашите по пътя, докато експертът ги кара към следствието ли? 

Скандалът е огромен. Не само защото изчезването на основните веществени доказателства може да провали процеса на финалната му фаза и да излезе оневинен бившият шеф на комисията, която е била ползвана за наказателна бригада срещу всеки посочен от господарите на Златанов. Скандалът е жесток преди всичко - защото прокуратурата не се поинтересува от "господарите" му - тяхната роля, ако се доверим на саморъчно написаните от Златанов редове в тефтерите, си е пар екселанс търговия с влияние, каквато е описана в НК. Тъй че с един куршум /открадване/ - два заека /цели/.

За разлика обаче от менящото се разположение на прокуратурата към ББ и ЦЦ в зависимост от това кога са опозиция и кога са на власт,

едно име неизменно остава покрито - Делян Пеевски!

Той е наддискусионен за прокуратурата. Като обвързаностите на институцията. Пеевски forever!

П.С. Ако крадците бъдат разкрити (но казвам "разкрити",  а не арестувани с последващо обявяване на грешка), ще напиша друг коментар.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional