Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В търсене на отговорите покрай изчезналите тефтери на Златанов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, http://www.dnevnik.bg

 
 

Казусът с изчезналите тефтери на бившия шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов не се изяснява, а обраства с нови въпросителни след обясненията на прокуратурата и на експерта графолог, от чиято кола са били откраднати документите по неговите думи.
В опит да улесним читателите представяме чрез въпроси и отговори обстоятелствата, в които изчезнаха оригиналните документи.


Колко са документите, по които прокуратурата разследва бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов?

Два тефтера и една тетрадка.

Колко са разследванията срещу Филип Златанов?

 Три.
Едното е за престъпление по служба и по него бившият шеф на Комисията за установяване и предотвратяване конфликт на интереси (КПУКИ) получи три години и половина затвор на първа инстанция.
Второто разследване е отново по същото обвинение, като към него е приобщен и единият тефтер на Златанов, в който присъстват инициалите Ц.Ц. ББ, ИФ и ДП (въпреки че прокуратурата се опита да ги скрие).
Третото -  за безстопанственост в КПУКИ, но то се води срещу неизвестен извършител.

Интересува ли се прокуратурата кои лица стоят зад инициалите в тефтера на Златанов?

Очевидно не.
Защото - първо, държавното обвинение не разкри кой наистина стои зад инициалите, а и нито един от хората, за които се предполагаше, че стоят зад тях, не беше разпитан.
Второ - не беше образувано разследване за търговия с влияние въпреки бележките на Златанов, придружаващи инициалите в тефтерите. Самият Златанов досега не е отричал, че това са неговите лични бележки. Той обаче никога и не призна, че зад инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." и "И.Ф." стоят имената на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова.

Изобличаващ за прокуратурата е и фактът, че именно с цел да бъде изяснен този въпрос защитата на подсъдимия поиска от съда да призове на разпит лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов, бившия шеф на парламента Цецка Цачева, както и бившия депутат от ГЕРБ и бивш председател на правната комисия Искра Фидосова. Апелативният съд обаче отхвърли това искане с мотива, че нито прокуратурата казва в обвинителния си акт, нито Софийският градски съд – в осъдителното решение от април, че тези лица имат връзка с разглеждания казус.

"Още по-малко се твърди, че по техни указания е формирал умисъл за извършване на престъпленията, в които е обвинен. Не е реалистично да се очаква, че те биха изяснили мотивите на подсъдимия. Това няма как да стане, без да уличат себе си в престъпление", допълни мотивите си апелативният съд.

За какво точно беше признат за виновен Златанов?

Въпреки че от държавното обвинение искаха условно наказание, съдът произнесе осъдителна присъда за Златанов, защото не е обявил на сайта на комисията прекратяването на преписката по сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и така го е облагодетелствал. Освен това съдът прие, че Златанов е виновен, защото  месеци наред не е уведомил и не е публикувал решението за наличие на конфликт на интереси на бившия съветник на Плевнелиев - Димана Ранкова. Според съда това е уронило общественото доверие в комисията. Златанов бе оправдан за непубликуването на решението за конфликт на интереси срещу бившия одитор от Сметната палата Лилия Бунева. 

Някои от тефтерите, извадки от които прокуратурата показа през юли миналата година, бяха ли част от делото, по което Златанов беше осъден?

Да, но наскоро стана ясно, че това не са оригиналите, и разследващите са ползвали само копия.

Какво се случва с делото, което е в съда?


На 25 септември т.г. бе първото заседание  на втора инстанция - в Софийския апелативен съд. Тогава съдия Андрей Ангелов изисква за първи път оригиналите на бележниците му, за да ги подложи на графологична експертиза, и назначава експерт - Валери Костадинов. И насрочва следващото заседание на 16 октомври.

Как оригиналите се озовават във вещото лице Стефан Бенчев?

По задача, възложена от следовател, която няма общо с разпореждането на съда.

Пет дни след съдебното заседание на 30 септември пенсионираният експерт Стефан Бенчев от Националния институт по криминалистика и криминология получава задача да изследва оригиналните тефтерчета и да каже дали те са на Златанов. Задачата му е възложена от следовател, тоест не е част от делото, което е в съдебна фаза в Софийския апелативен съд. Заданието на Бенчев е по второто разследване, за което материали са били отделени в началото на годината, през януари 2014.

Защо чак девет месеца след началото на това второ разследване следователите решават да правят експертиза, и то точно в момент, когато тефтерите са поискани от съда, буди недоумение. Градският прокурор на София Христо Динев заяви в сряда, че работата по случая  на Столичното следствие ще бъде проверена. Следователите обаче работят под надзора на прокуратурата - по закон е така, защо тепърва прокуратурата ще проверява е въпрос, който също буди недоумение.

На 16 октомври - на второто заседание в апелативния съд, делото е отложено, защото прокуратурата признава, че е решила да подложи оригиналите на паралелна графологична експертиза (по досъдебното производство). Съдът насрочва следващото заседание за 20 ноември.

На 29 октомври от следствието се обаждат на Стефан Бенчев и му искат оригиналите  - мотивът според официалната позиция на държавното обвинение: да ги върне, за да бъдат те предоставени на съда.

Как изчезват тефтерите?

Обясненията на вещото лице будят недоумение. Първо, не е ясно защо, след като са му се обадили на 29 септември, той носи документите чак на 5 октомври. Тогава на бул. "Монтевидео" гумата на колата му спада, той спира, за да я оправи, след което установява липсата на документите. Подава сигнал в полицията на следващия ден - 6 октомври, като докладва, че от колата му липсват чанта със служебни документи, пари, експертизи. Прокуратурата научава седмица по-късно - от медиите, след публикацията на "Труд". Недоумение буди защо експертът, когато звъни на 112, не е звъннал и на следователя или прокурора, за да съобщи, че са му откраднали документите, а прокуратурата научава това седмица по-късно.

Кой има интерес от изчезването на тефтерите?

Логично - прокуратурата, Филип Златанов и лицата с инициалите. 
Това, че прокуратурата не се интересува от тях, означава ли, че те не се интересуват от себе си?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional