Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВСС за казуса "Златанов": Няма тефтер, нямаме проблем

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, http://www.dnevnik.bg/

 

 

Няма тефтер - няма проблем.
Или - няма тефтер, но проблемът е на политиците и журналистите.

Така може да се перифразира нелепото послание, което членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), начело с главния прокурор излъчиха, докато останалите мълчаха. Това стане днес на заседанието на съвета в дебат, който остави усещането за предварително уговорен сценарий с цел да се отчете обсъждане, но да бъде подменена темата.

Още в началото на заседанието стана известно, че въпросът за скандално изчезналите тефтери ще бъде обсъден от кадровиците на Темида. След вчерашната нападка от страна на главния прокурор Сотир Цацаров срещу призива на правосъдния министър - прокуратурата и ВСС да отговорят на въпросите за тефтерите - днес представляващият ВСС Соня Найденова обърна внимание колко важна е темата (в сряда тя не взе участие) и си пожела Цацаров да присъства, за да бъде обсъден въпросът. Като по  телепатия главният прокурор се появи, а както стана ясно впоследствие от изказването на Найденова, тя въобще не смятала че изчезването на веществени доказателства е проблем в полето на прокуратурата и съдебната власт, въпреки че предложи обсъждането. Оказа се, че и мнозинството от съвета не го смята за проблем на съдебната система.

Цацаров, който отсъстваше в началото на заседанието, пристигна по спешност и зачака да дойде неговия ред, за да се включи.

Ето какви позиции изразиха една част от от управляващите съдебната власт днес (обобщение):

- Проблемът с изчезването на тефтерите не е наш, използва се от политиците, за да се упражняват върху гърба на прокуратурата, а журналисти обслужват тези политици;

- Със случая се спекулира и това трябва да спре;

- Предстоящият доклад от Европейската комисия се използва за плашило, за да се покаже колко е зле прокуратурата;

А ето какво ни казаха (в детайли):

Представляващият ВСС Соня Найденова зададе тона на цялата дискусия с репликата, че със случая с откраднатите бележници се хвърля петно върху съдебната власт и се дава повод за интерпретации, свързани с проекта на Стратегия за съдебна реформа (предложен от правосъдния министър Христо Иванов и на етап обсъждане). По думите й трябва да се отговори

"дали липсата на веществени доказателства по знаково дело трябва да бъде емблематична за съдебната реформа и не се ли измества акцентът и важните мерки, които трябва да се предприемат"

Сякаш забравяйки, че миналият ноември правосъден министър беше Зинаида Златанова, Найденова се обърна към Христо Иванов и му припомни, че преди година ВСС е изпратил на правосъдното министерство предложения във връзка с проблемите около съдебните експертизи, но до момента няма развитие по тях. Според Найденова е необходимо да се обсъди дали уредбата за съхраняването на веществените доказателства не трябва да е по-подробна. 

Найденова не посочи кой, ако не съдебната власт, е отговорен за изчезване на веществени доказателства по висящи дела - тази роля беше "отредена" на Румен Боев (прокурорска квота) и Румен Георгиев (квота на следователите). Техните изказвания  - с отделни ключови думи, без да посочват отговорните, "трасираха"  пътя за тезата, която финално щеше да бъде съобщена от самия главен прокурор Сотир Цацаров.

"Досъдебното производство, по което тези тефтери са изчезнали, се води от разследващ полицай", каза Румен Боев, прозрачно опитвайки да свали отговорността от прокураутрата и да я прехвърли другаде. (Това не е вярно: делото се води от Столичното следствие, т.е. от следовател -  пряко подчинено на Софийската градска прокуратура!)

За качеството и целта на "обсъждането" можем да съдим по това, че никой член на ВСС не поправи Боев


"Би било произволно да твърдим, че съдебната власт е отговорна за тези тефтерчета", продължи Боев. И обясни, че основният проблем е, че управляващите не осигуряват достатъчно средства на съдебната система. Това, по думите му, трябва да е "истинската реформа". Боев каза още, че 85% от веществените доказателства се съхраняват в МВР, но ВСС трябвало да "бие камбаната", за да се внесат законопроекти и бюджети, с които този проблем да бъде решен. Завърши с натъртване, че конкретният проблем не е в съдебната власт.

След него бившият следовател  Румен Георгиев започна отдалече, а както се оказа от напоителното му изказване - със същата цел - че изчезването на тефтерите въобще не е проблем. Той укори неназовани абстрактни сили, че искат да вкарат ВСС в "политически мач" и дори че над ВСС е надвиснала заплаха:

"Този състав на ВСС дори да бъде разгонен, следващият също ще бъде слаб играч в политичските мачове"


заяви Георгиев. Така темата на обсъждането съвсем отлетя. Георгиев сподели сладкодумно два случая от кариерата си преди много години, които трябваше да убедят аудиторията колко преувеличено се възприема изчезването на веществени доказателства. Веднъж била намерена угарка до цистерна в покрайнините на София, арестувани били 20 войници, които работели наблизо, било образувано дело по Глава Първа от НК /престъпления срещу Републиката/, лансирали се версии, че цистерната може да гръмне и да унищожи половин София.

В другия случай от неговата практика пък обвиняем за подправяне на чек по време на разпита го изял и  "чекът се разтопил от стомашните му сокове". "Не произтече катастрофа, съдът установи фактите и без това веществено доказателство, не се оказа, че трябва да сменяме Конституцията и евроатлантическата ориентация", заключи Георгиев, докато се смееше на шегите си сред приглушените кикотения на съдебните кадровици.

Георгиев не спря, а продължи иронично: "Сега обаче мисля, че случаят е по-сложен. Трябва да се свика парламентарна комисия, външни специалисти, защото може да избухне конфликт в Близкия Изток. И за да предотвратим тази катастрофа, аз ви предлагам да оставим на съда да поеме цялата отговорност за нашата огромна вина, защото започваме да вървим към стадиона на политическия мач."

В края на изказването си Румен Георгиев стигна съвсем близо до кулминацията на посланието, но я остави за следващия говорещ. Само призова колегите си "да върнат здравия разум и да оставят хората, които са пряко ангажирани с правосъдието, да си свършат работата". Защото ВСС "не е орган по същество".

"Нека да призовем политиците да са сдържани"

заключи Георгиев.

Главният прокурор сред пълна тишина: "Едва ли мога да го кажа по-точно от Георгиев"


Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че "едва ли може да го каже по-точно от Георгиев" и го определи като "сериозен и емоционален". Той съобщи новината, че начинът на съхранение на веществените доказателства в Столичната следствена служба ще бъде проверен от прокуратурата (бел. ред. - без да прекъсне Боев по-рано, Цацаров потвърждава, че липсващите тефтери не се изследват по полицейско разследване, а по заръка на следствието, подчинено на прокуратурата). 

"Кражбата от автомобила е предмет на разследване от прокурор. Оттук следват изводите и конспирациите. Тефтерът като територия, механизмът разкрит в него, като територия е механизъм на политиците", заяви Цацаров без да изясни смисъла на думите си за механизма, скрит в тефтера. И започна да разгръща тезата, за която неговите колеги подготвяха слушателите и зрителите на случващото се.

"Конспирацията не е, че ги няма въпросните тефтери – цвят бордо и черен. Конспирацията възниква, защото това е територия за упражнение на политиците. Една дама с менторски тон каза вчера в парламента (бел.ред Цвета Караянчева от ГЕРБ), че можело да се стигне до Костинброд-2. Други – че били изчезнали тефтерите на властта. Чета заглавията: "Защо изчезват тефтерите с инициалите на властта" и "В търсене на отговорите покрай изчезналите тефтери на Златанов". Това работят политиците и част от журналистите, които ги обслужват", заяви главният прокурор.

(Бел. ред. - И двете заглавия са от "Дневник", а това не е първия път, в който Цацаров публично си позволява да напада и косвено да обвинява журналисти от "Дневник" и "Капитал").

Публикуваме и пълното изказване на Цацаров: 

"Да, съдебната реформа е необходима – създайте нормални условия за функциониране на съдебната власт. Не е Бенчев единственият, който се разхожда с веществени доказателства. Но на гърба на съдебната власт и по конректно на гърба на прокуратурата някой да се упражнява покрай това, че някой си е писал командите от други лица и някой да казва защо прокуратурата не стигна по далече да се замисли как се доказва пред съда това отдалеч. И за да прекратя всякакви спекулации ще кажа още нещо - не искам да подменям мнението на колегите съдии, които трябва да отсъдят, тъй като производството е пред въззивния съд.

Съдбата на това дело и центърът на обвинението не са в това тефтерче. Тефтерчето разкрива как работят менторите, част от които говорят отново на същите микрофони в парламента.


Тефтерчето не е основното доказателство на прокуратурата. Филип Златанов е обвинен и го съдят заради длъжностни нарушения при движението на четири преписки, които преписки са били предмет на разглеждане на оглавяваната от него комисия. Истинските доказателства са тези преписки, а не записките в тефтера, защото те са медийно интересни.

Съдбата на делото според мен с или без тефтера е все тази.

Съдбата на делото зависи от това как съдът ще прецени неговите действия по преписките, които слава богу са си отделни. Затова призовавам тази спекула да спре, тези упражнения на гърба на съдебната власт и на прокуратурата също да спрат.

Защото не два броя изчезнали тефтерчета са проблемите на тази система и не от два броя тефтерчета ще зависи един доклад, който ни се размахва като плашило, а ние всички знаем колко е важен той
.

Макар на някои много да им се иска той да е много лош, за да кажат ние самите колко сме лоши. И вие тука в тази зала, не всичките, част от вас, може да засегна някой, ама ще го кажа: и те ще злорадстват, ако доклада е лош и ще казват много сте лоши. Не, не сме толкова лоши. Мъчим се някакви неща да правим. Ще отида малко по-далеч. Някой опита ли се да сравни работата на този ВСС, с работата на предния? Не критикувам работата на колегите от предния съвет. Опита ли се да сравни начинът, по който завършваха заседания в 11.20 ч. с тия дискусии, които вървят сега.

Но всяко назначение, което е удобно или неудобно някому, се тълкува по удобен или неудобен начин за този колективен орган. Всяко действие на прокуратурата по същия начин се коментира. Защото вчера прочетох неща от типа  какво ни занимават с проверки на наркотици в училищата, защото наистина това направи СГП, когато е изчезнало тефтерчето. Това ли е най-големият проблем на тази съдебна власт. Ако това е най-важният проблем - какво да кажа? Да им имам държавата".

След изказването на Цацаров настъпи няколко-секундна тишина. След това Цацаров се извини, че трябва да тръгне за среща в 13.30 ч. и напусна залата.

Впоследствие взе думата Калин Калпакчиев (съдебна квота) и призова колегите си за "хладна и професионална дискусия". 

"Явно режимът за боравене с веществени доказателства е проблемен, недобросъвестни страни унищожават доказателства, трябва да има по-голяма сигурност", каза той.  Калпакчиев посочи и и друг  проблем, който е основен за прокуратурата  - работата на държавното обвинение по делата за корупционни престъпления. "За да има напредък и да са успешни разследванията, самата прокуратура трябва да работи, за да увеличи своя капацитет по тези дела. Това трябва да стане по най-бързия начин, за да няма усещането,че тези дела се оставят на трупчета и да няма политически спекулации Нормално е да е висока чувствителността по такива разследвания", коментира още Калпакчиев, опитвайки да върне обсъждането по същество в полето на съдебната власт.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional