Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ако ДП е 10, кой номер тогава е ББ?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://clubz.bg

Снимка Веселин Боришев

Иван Бедров

Нали помните старите номера от училище – най-лесно постиганото мнозинство беше за решението да заметем следите и да изгорим дневника на класа. Така изчезваха и ниските оценки на някои, и неизвинените отсъствия на други. Това, което на толкова ранна възраст не винаги допускахме, е, че някои учители са си записвали и на друго място кого са изпитали и колко са му писали. Че класната си води и на друго място списък с отсъствията на поверените й ученици. Че си има тефтерче, което пази истината.

След малко и за германците.

В малко по-зряла възраст работата ме срещна с групичка местни дерибеи, каквито най-често наричаме мутри. Всички в градчето говореха, че тези момчета си купуват кметове, депутати, контролни органи и т.н. Но едно е „хората говорят“, друго е да имаш доказателства. И така си живееха необезпокоявани и без доказателства – и мутрите, и кметът, и прокурорът, и няколко депутати. Единият ми намигна и с доволна усмивка тихичко сподели: Ти какво мислиш, че ние не си записваме в тефтерчето на кого колко сме дали, а?

Онези тефтери

Актуалното състояние на онези тефтери гласи „откраднати“. Ама кое точно е откраднато? Онова, в което пише ДП, или онова, в което пише 10? Как така един експерт твърди, че тефтерите са влизали в съда, а една съдийка твърди обратното? Как специално създадената парламентарна комисия е трябвало да свърши някаква работа само върху ксерокопия? Кой изобщо е писал тези тефтери? Един или два са? А имало ли е изобщо тефтери?

Някой реши, че като изгори дневника, ще приключи целия случай. Засега е очевидно, че прокуратурата веднъж прожектира снимки на страници, на които числото 10 е разчетено като „??”, а пък съкращението ДО – като „(???). След това обаче в медиите изтекоха същите страници, на които и 10, и ДО много ясно изглеждат като ДП. Някой рисува? Или пък трие?

Парадоксът е, че след „кражбата“ на „тефтерите“ няма база за сравнение – кое е оригинал и кое е фалшификат. И двете думи са в кавички, защото все още нямаме достатъчно доказателства нито за наличието на онези тефтери, нито за тяхната кражба. Нека повярваме обаче. Но тогава възникват въпросите - може някой да е дорисувал ДП така, че да изглежда като 10. Може и някой да е поизтрил части от 10, за да изглежда като ДП. Разбира се, че всички са убедени в първия вариант, но на теория не можем да изключим и втория. Не можем и да избягаме от въпроса защо ДП се е превърнал в 10, а ББ не се е превърнал в 88?

Този подъл интернет

Единствената добра новина в случая е, че сценаристите на тази досадна история са учили основите на дезинформацията и контрадезинформацията в аналоговите години на пишещите машини, тиражните вестници и новините в 8 вечерта. Вероятно са чували и за Джулиан Асандж, и за Едуард Сноудън и вероятно се сещат, че техните истории също имат общо с работата им. Те продължават да вярват в контролираното изтичане, но и продължават да не разбират, че светът се променя доста по-бързо от мисленето на техните господари. Годината е 2014 и тази история не може да бъде затворена просто така – независимо дали наистина тефтерите са откраднати, независимо дали нарочно са подхвърлили разминаването между ДП и 10, независимо дали вярват, че са изгорили дневника на класа. Днес просто пълното изгаряне не е възможно и изтече ли нещо веднъж, то никога не спира да тече. Или може би точно това е целта...

Като резултат имаме тотално недоверие. Никой не вярва на прокуратурата, никой не вярва на ДП, никой не вярва обаче и на тези, които уж се борят срещу него. Точно това е най-удобната среда за разцвета на всяка 10-ка. И точно затова след президентските избори в Румъния и победата на етническия германец Клаус Йоханис, много хора изразиха съжаление, че и тук си нямаме германско малцинство. Разбира се, че асоциацията е с правовия ред, не толкова с бирата. А подобни евтини номера с подправени и изчезнали тефтери, гарнирани с видима безпомощност за реакция, могат да доведат дотам, че утре ще бъде достатъчно някоя партия да обещае германска окупация, за да спечели изборите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional