Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Търсенето на истината за "ДП" в тефтера на Златанов било "сценарий" срещу прокуратурата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Медиапул

 Главният прокурор Сотир Цацаров се дистанцира от критично важния въпрос кой, кога и защо е преправял инициали в тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, с което аферата очаквано зацикля в казуса "кой ще проверява проверяващите". Дни след като излезе информацията, че инициалите "ДП“ в откраднатия тефтер на Филип Златанов са преправени на "10" и часове преди насрочения за понеделник вечерта протест пред Съдебната палата под наслов "Страхуват ли инициалите ДП прокуратурата", Цацаров реши за пръв път да вземе отношение по темата и направи това чрез становище, изпратено до агенция Фокус.

Там той разкри, че Филип Златанов е бил готов да разкаже на прокуратурата кой стои зад инициалите в тефтерчето му, но само за една нощ размислил и се отказал от намерението си.

Вместо отговор за преправянето на инициалите на хора, спускали политически поръчки на уж независимата комисия, Сотир Цацаров заяви, че изчезналият тефтер на Залтанов "не е толкова доказателство, колкото символ - символ на определен властови механизъм".

Така освен че за пореден път се опитва да омаловажи изчезването на веществените доказателства по едно евентуално дело за търговия с власт и политическа корупция, главният прокурор внушава, че ако такова дело не бъде образувано, това да няма да е от особено значение. И дори предупреждава, че скандалът с тефтера цели да постави Д. до Б. (имайки предвид Делян Пеевски до Бойко Борисов, макар че имена в становището не са посочвани ).

 

Протестиращи пред Съдебната палата поискаха оставката на главния прокурор

Стотина души се събраха в понеделник вечерта пред Съдебната палата, за да протестират срещу действията на прокуратурата по скандалния случай с тефтерите на бившия шеф на комисията по досиетата Филип Златанов.

Демонстрацията беше предизвикана от съмненията, че в ксерокопията от единия от изчезналите бележници инициалите "Д.П." са били преправени на "10". Това личи при съпоставка на показаните от прокуратурата през миналата година копия и факсимилетата от въпросния тефтер, публикувани през юли от сайта "Фактор".

Още...

 

Златанов отказал да дава обяснения, а разследващите не виждат смисъл да ровят

По повод съмненията, че разследващите са преправили инициалите "ДП" на "10" преди да ксерокопират оригиналите на тефтерите и да прожектират копията им пред медиите, главният прокурор се впуска в серия философски разсъждения и риторични въпроси, без обаче да дава ясен отговор на критиките към прокуратурата по случая.

"Така тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ – символ на определен властови механизъм. Записките в него (тефтера на Златанов – бел.ред.) са водени може би защото за автора им е било трудно да запомни всички указания или защото е искал да бъде стриктен в изпълнението им. Липсата на такива записки (в бележници, в компютри или където си представите) у ръководители на други държавни органи или дори органи на съдебната власт означава ли, че точно този механизъм не е действал там? Има бележник – има манипулации и нарушения, няма бележник – няма "този да се удари, онзи да се забави"? Затова казвам, че тефтерът е символ – той е материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат", пише Цацаров.

Обяснявайки защо прокуратурата не е изправила пред съда Златанов именно за това престъпление, а само за длъжностни нарушения по образуването и воденето на преписки в комисията, главният прокурор казва, че самият Златанов е отказал всякакво сътрудничество.

"Подсъдимият отказва да дава обяснения – това е негово право. В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори – да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка "инструкция" в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази "оферта" бе валидна една нощ – на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори...", пише още Цацаров в становището си до "Фокус".

Не било от значение дали са преправяни инициали

И допълва, че дори числото "10" да се окаже преправени инициали "Д.П.", това не е от толкова голямо значение.

"Подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки. Тогава, наличието или липсата на инициали Д.П. ще реши ли проблема с това, дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря? Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. Ако ги няма – значи ли че кръгът на хората, които са дърпали конците на председателя на комисията се изчерпва само с тези, които фигурират в страниците или пък че КПУКИ е единствената държавна институция, в която това се е случвало?"

"Не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е съставът на едно неформално "Политбюро", което е определяло кой "да има конфликт" и кой да няма – подсъдимият е само изпълнител на чужда воля. Д. и Ц. , или А, Б, В... Ю и Я не са в този "клуб" защото инициалите им са в това тефтерче или пък не биха членували в него, ако не са записани там? Те са били и са, независимо от това, което си е писал Ф. З.", продължава есеистичното становище на Цацаров.

"Целта на "сценаристите" на скандала е да "постави "в пакет" Д. до Б."

По-нататък той прави нещо като политически анализ на скандала около съмненията за фалшификация на копията от тефтерите на Златанов. Въпреки че по собствените му думи подсъдимият не е свързал инициалите от записките си с реални личности, Цацаров отбелязва че целта на "сценаристите" на скандала е да "постави "в пакет" Д. до Б.", правейки очевидно асоциация с първите имена на депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов.

"Опитите сега да се разпали скандал са обясними. Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави "в пакет" Д. до Б. Един скандал ще удари отново и отново държавното обвинение, защото то "фалшифицира". Няма значение, че е назначена проверка в столичното следствие, няма значение, че това, което е било показано на пресконференцията е било предоставено на всички журналисти, които са поискали слайдовете, както и на г-н Кирил Добрев. Ако тогавашният говорител на прокуратурата е действал със съзнанието, че тефтерът е манипулиран, дали е щял да предоставя слайдове – същите, които сега се показват на страници и екрани? Всъщност, и резултатите от проверката не интересуват сценаристите на скандала", твърди главният прокурор.

Споменаването на словосъчетанието "Д. до Б." може да бъде тълкувано и в контекста напротивопоставянето между Цацаров и лансиращия реформа в прокуратурата и съдебната власт, като цяло, правосъден министър Христо Иванов. На този фон подобна вметка може да звучи и като предупреждение за премиера – да дръпне юздите на министъра си, вместо да го подканя да се изясни докрай истината около изчезването на тефтерите на Златанов и да се реформира правосъдието.

Главният прокурор възприема критиките към него и системата, която ръководи, като атака. В такъв контекст са посочени и медии, които си позволяват критично отношение към прокуратурата.

"Сценаристите нямат нужда от силна и работеща прокуратура. За тях всеки опит за независимост на държавното обвинение е заплаха. И това не са само хора, които си вадят хляба с политика. В авангарда са и "честни предприемачи", които освен всичко друго издават медии, защитаващи корпоративните им интереси – с или без опорни точки, но с ясно подредени пред тях мишени", заявява Цацаров.

В края на становището си той коментира индиректно и организираната от "Протестна мрежа" демонстрация пред Съдебната палата по повод съмненията за фалшификация на тефтерите.

"А за призива "Не можете да заличите границите между гражданите и мафията" – грешите, можем. Като посегнем на това, което наричаме мафия. Въпросът е дали всички го искаме, или за една част е далеч по удобно ние като институция да останем на граничната бразда, за да ни замерят ежедневно и от двете страни", обобщава Цацаров.

Последното е в отговор на анонса за протеста в понеделник вечерта, публикуван в страницата на събитието във Фейсбук. "Защо изчезват и се фалшифицират веществени доказателства по дело за търговия с влияние? Кодът на страха ли управлява в прокуратурата? Не можете да заличите границата между мафията и гражданите – фалшифицирайки тефтерчетата на Златанов", пишат организаторите на демонстрацията, предвидена за 18.30 часа в понеделник.

Контраверсия за фалшифицирането на инициалите потвърждава, че фалшификация е имало

Становището на Цацаров по скандала с тефтерите на Златанов става публично достояние само няколко часа, след като в. "Труд" съобщи, че всъщност цифрата "10" била преправена на инициалите "Д.П." върху ксерокопираните страници, а не обратното. Изданието се позовава на свои източници от разследващите и добавя, че съмненията за фалшификация ще бъдат обект на проверка в столичното следствие.

По този повод от държавното обвинение уточниха пред Mediapool, че такава задача е включена в общата проверка на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура, която ще изяснява действията на разследващите около изчезването на тефтерите, начинът на съхраняване на веществени доказателства, както и кога следствието е разбрало за липсата им.

Междувременно сайтът "Гласове" публикува в понеделник факсимилета от всички копирани страници от единия тефтер на Златанов, които бяха прожектирани от прокуратурата миналата година. Прави впечатление, че мистериозната цифра "10" се появява на още едно място – в бележки, датирани от 8 март 2013 г., по повод сигнал срещу Огнян Донев, който тогава бе собственик на медийната група, която издава вестниците "Труд" и "24 часа" и бе в открит конфликт с медийната империя на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional