Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шефът на столичното следствие предлагал на Филип Златанов да стане защитен свидетел

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
В. Дневник

 Шефът на Столичната следствена служба Петьо Петров, известен в съдебните среди като Петьо Еврото, е предлагал на Филип Златанов, бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси, а сега подсъдим, да стане защитен свидетел, ако свидетелства срещу "властта". Срещу това той е щял да бъде изведен от страната, където заедно със семейството му да бъде осигурен.


Това казва самият Златанов в интервю пред "Труд" тази вечер. След една нощ размисъл обаче той отказал.

"Да се крия цял живот в чужда страна - това е много страшно наказание! Не съм го заслужил, нямам вина. Плюс това нямах какво да кажа против Борисов, против властта...", посочва Златанов като уточнява, че явно предложението е било обсъждано между Петров и адвоката му зад гърба му. 

Той разказва своята версия: "Дадоха ми една нощ да размисля -

да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец

На другата сутрин повторих: "Не!". Като чу това, следователят Петров се свърза по телефона с моя тогавашен адвокат и изрази разочарование от моята реакция. Останах с впечатление, че двамата са се договаряли по мой адрес, без да искат мнението ми. Адвокатът се опита да ме убеждава пак впоследствие, но не стана. По-нататък по негово предложение се съгласих на съкратено съдебно следствие. Резултатът го знаете." (Златанов беше осъден на първа инстанция на 3,5 години затвор - бел. ред.) 

Златанов отрича и опровергава информацията, оповестена от главния прокурор Сотир Цацаров пред агенция "Фокус" по-рано днес, че самият той е потърсил контакт чрез адвокат с разследващите и е предложил да разкажете за източника на всяка инструкция в тефтерите му срещу споразумение за условна присъда.  

"В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори – да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка "инструкция" в бележника си, срещу споразумение за условна присъда Тази "оферта" бе валидна една нощ – на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко /обвинение, съд, затвор/, но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори...", заяви главният прокурор в изявлението си в ранния следобед. 

Пред "Труд" Златанов коментира, че главният прокурор е бил подведен с тази информация. 

Златанов отказва да коментира последния скандал с тефтерите му - подправени ли са негови записки. На въпроса "Вярно ли е, че инициалите Д.П. са преправени на 10? Или е обратното?", той казва -

"Не бих искал все още да коментирам това"

Златанов заявява, че както са изчезнали тефтерите, можело и той да изчезне. "Не зная повече от вас. Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати", допълва той. Подобен коментар направи в края на миналата седмица и единият от адвокатите му. 

Разследването срещу Филип Златанов влезе в съда малко след скандала от лятото на 2013г. Но процес е имало само за част от преписките, образувани по сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и члена на Сметната палата Лилия Бунева. По това дело Златанов беше признат на виновен в длъжностно престъпление и осъден на първа инстанция на 3.5 години затвор. В момента делото се гледа на втора инстанция в Софийския апелативен съд. 

Преди седмица прокуратурата обяви, че започва проверка на Столичната следствена служба по повод изчезналите оригинални тефтери, след като се оказа, че службата на Петьо Петров е знаела за кражбата, а държавното обвинение - не. Тя трябва да установи как се съхраняват и предават документи и вещи за експертизи, а в конкретния случай как са предоставени тефтерите на вещото лице, кога са били поискани от него да ги върне в следствието, кога водещият разследването и наблюдаващият прокурор са узнали за кражбата на бележниците. Бележниците бяха откраднати от вещото лице, докато той ги носел именно в следствието, но според разказа му объркал пътя и спукал гума. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional