Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държавата като халваджийски тефтер

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Тони Филипов, д-р, http://reduta.bg

 

Позорище в три действия

 

Адвокатите на Филип Златанов-Тефтерчето казаха тия дни: „Да се надяваме сега да не изчезне и той, както изчезна тефтерът.” То не е въпрос на надяване. Изцяло от него си зависи. Ако реши, че не е честно само той да лежи в затвора и пропее, няма смисъл да се надяваме. Да си опича акъла. Щото съм сигурен, че и Мишо Бирата и жена му са се надявали, ама…

Още Платон е рекъл, че „участието в публичния живот и политиката носи опасност от ненавременна смърт и безчестие. (“Апология”) Безчестие Златанов вече си осигури, сега остава… Тпу, тпу… Пепел ми на езика!

Мисля, че на този етап изчезването на тефтерите е достатъчно, няма да се стигне до ненавременна смърт. Всъщност, дори и да се стигне, тя няма да е ненавременна, Платон бърка. Точно обратното е, ще бъде съвсем навременна. От писмо на главния прокурор до Агенция „Фокус” разбираме, че в самото начало на разследването Златанов е имал намерение да пропее, даже сключил споразумение с прокуратурата да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция” в бележника си срещу споразумение за условна присъда. Но то изтраяло една нощ. И се отметнал. „Защо, казва Цацаров, може би не е толкова трудно да се отговори...” Хич даже. Някой му е разказал Платон накратко.

Междувременно историята с тефтерите така се заплете, че само дяволът може да я разплете. Един грандиозен скандал е на път да бъде заметен под килима. С любезното съдействие на прокуратурата. Всъщност, ние дори не разбрахме какъв е истинският му мащаб. Но и трохите, които бяха подхвърлени на медиите, показаха, че са засегнати устоите на държавата, незаслужено наричана „правова”. В мотивите си съставът на Софийски градски съд, който осъди Златанов, е аргументирал присъдата с „изключително високата степен на обществена опасност на конкретното престъпление, която се изразява в продължителността на престъплението, естеството на длъжността на Златанов, характера на производството, по повод на което е извършено длъжностното престъпление и вредните последици за обществото.”

Самият Златанов каза: „Записвал съм си някои неща. Това грях ли е?”

Не, не е грях. Глупост е. Но показва, че вероятно поръчките са били толкова много, че се е страхувал да не забрави някоя важна. Под ударите на комисията на Златанов са попаднали депутати, политици, кметове, общински съветници, магистрати… Дори самият президент. Златанов обаче е бил само машата. Той е получавал заповедите от И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. Те са казвали кой да бъде ударен, кой да бъде пощаден… Към тях вероятно може да бъдат прибавени и инициалите Д.П.

Когато лани избухна скандалът, някой подхвърли на медиите „пълната” (нецензурирана) версия на тефтерчето на Филип Златанов. Според "Капитал" автентичността му била потвърдена от няколко независими източника. Та там, освен И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б., на няколко места се споменава и Д.П., а също и Д.Пеевски, като поръчител на определени действия и като координатор на други. На една от тези страници се вижда запис:  „Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. и Д.П. Да се видят само дружествата; - м.д. да се пусне?" Обаче шефът на парламентарната анкетна комисия по случая в предишния парламент Кирил Добрев (в сегашния, естествено, такава комисия няма!) показа ксерокс копията на тефтерите, които са им дадени от прокуратурата. И там инициалите Д.П. мистериозно са се превърнали в нищо незначещата цифра „10”: „Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. и 10…"

Никога няма да разберем чия сръчна ръчичка е обърнала Д.П. на 10, или обратно. Както няма да разберем и дали анкетната комисия в НС е получила истинско копие от тефтерите, или фалшифицирано. Дори прокуратурата да се реши и да покаже копието, с което тя разполага, пак няма да научим истината, защото не сме виждали и никога няма да видим оригинала. Оказва се, че и съдът не го е виждал. Зам.-председателят на САС Петя Шишкова се оплака, че пет пъти са искали тефтерите от прокуратурата, но винаги са получавали отказ. А в цитираното писмо Цацаров ни убеждава как „тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ - символ на определен властови механизъм… той е материална изява на определен начин на мислене и порочен начин на работа в държавния апарат…”

Да символ е! Метафора на цялата ни държава. Грозна метафора!

Защо изчезнаха тефтерчетата на Златанов е въпрос с понижена трудност. Кого обслужва това, също.

На заседанието на МС миналата седмица Борисов каза, че се съмнява, че тефтерите на Златанов са истински. „Тези тефтерчета, ние много пъти питахме истински ли са и да ни се дадат да ги видим. Още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа…”

Съмнителна, съмнителна, обаче отнесе човката на Искра Фидосова. Госпожата напусна всички постове, дето се вика, напълно доброволно и по препоръка на народната милиция… (Това, че Монтана си прибра вересиите, беше единственото реално следствие от скандала.) А съдът даде на Златанов 3.5 години ефективно за тая съмнителна работа. Да напомним, че искра Фидосова тогава е председател на Правната комисия в НС. Важно е за портрета на държавата. Само мимоходом ще отбележим, че прокуратурата поиска за Златанов само 3 г. условно. Когато избухна скандала, Сарафов и Кокинов се похвалиха, че Филип Златанов е подведен под отговорност по чл. 282 от НК, който касае тежки престъпления по служба. Чл. 282 (3) казва, че в особено тежки случаи на злоупотреба със служебно положение, какъвто без никакво съмнение е случаят „Златанов”, се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 г. А прокуратурата поиска 3 г. условно. Защо този минимализъм, можем само да се досещаме. Аз например, ако се напъна, мога да се досетя, че споразумението „изповед срещу условна присъда”, което Златанов е искал да сключи, е сменено от друго споразумение – „мълчание срещу условна присъда”. Ще се разбере по резултата от обжалването в САС, където всичко може да се случи. А когато всичко може да се случи, то обикновено се случва.

Та за заинтересованите ставаше дума. В „Панорама” на 18 юли 2013 г., в първите дни след скандала, Борисов каза: „Тефтерчето е негативната част за управлението ни… явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се случва… Много пъти хора са ми подсказвали, че тя (Искра Фидосова – бел. Т.Ф.) работи и от името на Цветанов, и от мое име, аз не съм обръщал внимание на това, което е било грешка. Категорично не съм подозирал, че тези неща са се вършили четири години... Тефтерчето е не по-малко важно от магистрала "Тракия". Едното е важно за морала, а другото за бита…"

А днес едно малко салто морале и тефтерчето „посмъртно” е обявено за фалшиво. Един пич казваше, че понякога салто моралето е по-опасно от салто морталето. Но не и у нас…

Изобщо работата стана малко като на Асан: „Първо, не съм вземал никакво гърне! Второ, още вчера ти го върнах. И трето, то си беше счупено…”

В тефтерчето на Златанов пише: „Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата.” И то така трябва да е, трябва да има ред, да се знае кой и какво поръчва. Иначе става като на банкет – всеки си поръчва к’вото му харесва и да му мисли който плаща накрая… Това „първите мъже” ме кара да изключа Цецка Цачева от подозрение. Имаше и такава хипотеза. Кирил Добрев от БСП каза: „Лингвистите казват, че Цветан Цветанов трябва да се съкрати с Цв. Цв., а Цецка Цачева с Ц. Ц.” Да, де, ама дали Филип Златанов знае какво казват лингвистите? Пък и длъжен ли е? Утре некой ще му вмени да знае какво казват антрополозите, други ден – физиците… Някои физици твърдят, че във Вселената имало места, дето времето не съществувало. А обяснете го това на Златанов, па и на всеки друг българин…

Както и да е. Отплеснах се.

Скандалът с тефтерчето на Филип Златанов протече в три действия:

1.    Намиране на тефтерчето.

2.    Открадване на тефтерчето

3.    Фалшифициране на тефтерчето.

Второто действие беше кратко. Експертът Стефан Бенчев, който трябвало да прави експертиза на тефтера, тръгнал да го връща в следствието. Но по пътя му се приходило по малка нужда. И докато той шоркал в храстите, някой му откраднал чантата.

И сега сме вече в третото действие – фалшифициране.

Прокуратурата мълча цели 5 дена. На петия ден излезе една нескопосна статия в „Труд”. Трудоваците научили от „разследващите органи”, че не „Д.П.” е поправено на „10”, а точно обратното. Неназован графолог твърди: "Пълни глупости Във всички официални копия стои цифрата 10 и изведнъж се появява едно листче с нескопосания инициал Д. П., за което се твърди, че е истинско."

Позицията на вестника не е изненадваща. Както сме казвали и друг път, Пеевски продаде „Труд” на Пеевски с посредничеството на Петьо Блъсков. Но опорните точки в статията на „Труд” удивително приличат на цитираното писмо на Цацаров. В него той казва: „Опитите сега да се разпали скандал са обясними. Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави „в пакет” Д. до Б. Един скандал ще удари отново и отново държавното обвинение, защото то „фалшифицира”.

Ами ако наистина фалшифицира, справедливо ще го удари. Освен това не скандалът поставя „Д. до Б.”, а изчезналото тефтерче. И съвсем не е маловажно да се знае дали Д.П. е управлявал заедно с Б.Б. Защото това  означава, че Б.Б. е част от модела „КОЙ”. Е, нещата малко се промениха и вече е възможно Д.П. да е част от модела Б.Б. Но това нищо не променя.

Извинявайте, че ви занимах толкова надълго, но както каза г-н Борисов, това е „важно за морала”.

P.S. Казах ли ви, че според мен зад инициалите Б.Б. се крие Буги Барабата? Пропуснал съм. А Ц.Ц. е Цецка Ризова.

 

Статията е публикувана във в. "Ретро"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional