Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Финален тест за прокуратурата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, в. Дневник

 Може само да се съжалява, че главният прокурор Сотир Цацаров отсъстваше от вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да види доклада на външния специалист, участвал в проверката на случайното разпределение на делото КТБ в Софийския градски съд. Докладът е разгромяващ за софтуера "LawChoice", който мнозинството в съветабрани две години най-самоотвержено, най-самодискредитиращо и най-компрометиращо  - не само за своя образ компрометиращо - а за съдебната система като цяло.


Но

главният прокурор е член на ВСС и е длъжен да се запознае с доклада,
следователно може да се смята за сезиран

Да, прокуратурата е де факто сезирана. Независимо дали министърът на правосъдието ще й предаде доклада от проверката - Христо Иванов размишляваше на глас вчера  дали да го направи...

Докладът е основа за разследване на системата за разпределение на делата с конкретен анализ на разпределението в СГС на делото за несъстоятелност на КТБ, констатиращ тежки нарушения, които само прокуратурата може да определи къде свършват и откъде започват престъпленията.

На първо време здравомислието и смисълът на закона диктуват

да се спре незабавно разпределението на делата чрез компрометирания софтуер

защото вече никой не може да е сигурен, че делото му е изпратено на независим съд.

Точно преди година същото мнозинство във ВСС отказа да смени софтуера и тръгна към подобрения. 
Сегашната проверка (предизвикана по повод съмненията около разпределението на делото КТБ, което е и във фокуса на сериозна обществена тревога) опровергава тотално тогавашните аргументи на същото мнозинство, че софтуерът след подобренията ставал надежден. Ако се пресметнат досегашните  и бъдещите разходи за подобрения на къмпютърната система, каквото ВСС реши и вчера, ще се види, че създаване на съвършено нов софтуер няма да струва по-скъпо.

"По-опитен потребител би могъл да манипулира случайното разпределение на дела само с наличните в операционната програма "Windows" инструменти",

без да останат следи в локалния компютър в съда 

констатира докладът.  (Същата констатация направи преди две години проверката на БИПИ с експерти, с участието на сегашния правосъден министър Христо Иванов и на член на ВСС. Мнозинството във ВСС  замете проблема.)

 "Нулева защита срещу манипулации и на вече изпратените протоколи в сървъра на ВСС" 

- отива още по-далече новият доклад. Безметежност във ВСС - не можело да се правят генерални изводи!

И това се говори, забележете, пред изобждащи очите факти - липсващи номера в протоколите при компютърното разпределение на делото КТБ, плюс твърдението-лъжа, че това се дължало на срив в интернет.

За случайното разпределение и преднамереното формиране на съдебните състави само в "Дневник" само за последните две години са  изписани поне двайсетина мащабни аналитични статии.

Случайното разпределение на делата - по-точно нарушенията му - са

основният задвижващ лост и каналът, през който текат с мощен дебит корупцията и зависимостите

в съдебната система от всевъзможни кръгове, корпорации, инициали, независимо дали са ДП, ЦЦ, ББ, АБ, ВГ, ДЕ...

Упорството на мнозинството във ВСС, което брани със зъби и нокти сегашната софтуерна система, отдавна се е самопоставило под съмнение. Упорство, което говори, че прекалено голям и срамен е залогът, който това мнозинство е принудено да защитава.

Тъй че на ход е прокуратурата - категорично и без превземки!

А ходът й ще бъде тест дали е автентично реформаторското й вдъхновение, демонстрирано онзи ден на обсъждането на стратегията за съдебна реформа, или отразява добри артистични заложби.

И финална проверка може ли прокуратурата да направи първи стъпки в битка срещу "мафията в българското правосъдие" (по определението на Радан Кънев в пленарната зала днес).


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional