Свободата днес и тук 28 Юни 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ненужен поток

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

Апелирам към паметта на читателя, пък бил той и гребец-избирател на галерата на плаващата по течението на „Южен поток” путлерофилска коалиция у нас, в която управляващи и опозиция са в една корупционна лодка.

 

Помните ли как в навечерието на изборите предизвестеният победител Борисов подготвяше публиката ( у нас и в чужбина), че имал намерение да вземе и да отиде в Москва, където да се разбере с Путин за „Южен поток”? Ей така, сякаш става дума за мачле ( и сякаш император Путин би го приел по българска заявка на прима виста, а не защото го е привикал)!

 

Мачът обаче се играе далеч от Бистрица. Нашият бабанко от Банкя, коронован междувременно отново за премиер, се умълча. Нито дума не е отронил от момента, когато наистина би могъл да направи нещо по въпроса от позицията на най – овластения политик в държавата. Ослушва се.

 

България е в уникалната позиция да има решаваща дума по ключов въпрос от геополитическо значение, но малодушният ни премиер си е глътнал руската граматика и чака Москва да го освободи от омертата.Това е на път да се случи.

 

Очаквам Борисов да си припише заслуга за пресъхването на „Южен поток”, както се похвали и за спирането на АЕЦ „Белене”. Измъченото му решение от 28 март 2012г. за Белене беше като качулка, нахлузена след дъжда от стотици милиони евро разходи, платени на Русия от България за мъртвородения проект в течение на близо три години управление на Гражданина за евразийско развитие на България. Той ту се възторгваше от потенциала на ядрената ни дружба с Москва, ту навъсено се тюхкаше, че няма желаещи да платят разходите по нейното обслужване.

 

Защо Русия преустановява строителството на газопровода “Южен поток”

28 ноем. 2014

БЛИЦ

София, България

 

Тази новина се чу в самия център на Европа – на пресконференция в Щутгарт, където тия дни представители на немските делови кръгове се срещнаха с министъра на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев. В отговор на журналистически въпрос г-н Улюкаев заяви, че допуска възможност за прекратяване на строителството на тръбопровода “Южен поток”. “Газопроводът “Южен поток” е сигурен начин да се избегнат рисковете за преноса на газ към Европа и европейските потребители. Ако те наистина искат рисковете, свързани с транзита към Европа, сериозно да се понижат, ще построим “Южен поток”. Ако пък не искат той да бъде построен – просто няма да го строим”, обяви министър Улюкаев пред журналистите.

По този начин Европа ще има възможност да реши дали да поеме отговорността за евентуални рискове пред редовните доставки на газ за Европа или обратно, благодарение на газопровода “Южен поток” ще бъдат избегнати всякакви транзитните рискове за доставката на 63 млрд. куб. м. газ. Добре е да се има предвид, че обемът на транзитиран газ съставлява около 75% от преноса, който в момента е обект на максимален риск, докато се транспортира през обхванатата от гражданска война Украйна.

Що се касае до пресконференцията в Щутгарт, може да се предположи, че сега, вече по инициатива на руснаците, а не на Брюксел, ще се наложи още веднъж да се пресмята внимателно с какво може да бъде заменен газът от Русия.

И отново в списъците на потенциалните газови ресурси – извън традиционните доставки от Норвегия, Алжир и т.н. – очевидно се добави газ от Азербайджан, Израел и даже от Иран. Тези проекти изглеждат много перспективни, но за съжаление газ от тях няма да пристига още доста време. Тези проекти, безспорно, имат бъдеще, но са в състояние едва частично да изместят приноса на Русия и за това ще се наложи да се чака много години.

Въпросните каспийско-средиземноморски проекти заслужават отделно внимание в бъдеще, за да бъдат осветени особеностите и очакваните за Европа резултати за техните реализации.

А сега е важно тази новина от Щутгарт да бъде чута в Европа и, в частност, за нея да научат в България, на която се падна първа от европейските страни да приеме “Южен поток” в ЕС и която на практика участва в решаването на съдбата на този газопровод. Затова вниманието ни в момента е обърнато към тази балканска страна и на новоизбраното правителство на България, от което днес зависи бъдещето на енергийната сигурност на Европа.

Клаус Варум, австрийски блогър
Превод: Novini.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional