Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Светът през 2025 г.: пренаселен, сух и беден

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мила Попова

Предсказването на бъдещето отдавна не е прерогатив само на врачки и ясновидци, днес с това се занимават сериозни учени и анализатори. Екип от експерти от дирекцията по изследвания в Европейската комисия е изготвил доклад, озаглавен "Светът през 2025", разглеждащ как сега заложените социални тенденции ще се развитият до края на първата четвърт на XXI век. Уви, бъдещето не изглежда никак розово - след 15 години светът ще е пренаселен, по-беден от сега, а милиони хора ще се сблъскват ежедневно с глад, жажда и несигурност.

Населението

През следващите две десетилетия населението на Земята ще продължи да се увеличава, прогнозират европейските учени, за да достигне смущаващите 8 млрд. души срещу 6.5 млрд. сега. Най-големият ръст ще бъде в Азия, където се очаква около 2025 г. да живеят близо две трети от населението на цялата Земя. Докато най-населената страна сега - Китай - ще успее да сложи спирачки на ръста си в това отношение, останалите държави в региона едва ли ще се справят. Броят на жителите на Индия най-вероятно ще достигне или дори задмине този в Китай. В Азия ще се намират и 11 от 20-те мегаградове с население над 10 млн. човека.

За сметка на тях гражданите на ЕС ще са едва 6.5 процента от населението на цялата Земя и огромна част от тях ще са възрастни. Ако сега в общността на четири души в трудоспособна възраст се пада един пенсионер, то след 20 години за издръжката на един пенсионер ще се грижат едва двама работещи, като 30 на сто от населението ще е над 65 години. Ако не са имигрантите, смятат анализаторите, европейското население би почнало да намалява още от 2012 г. Заради чужденците обаче тази тенденция ще започне едва след 2035 г.

Докато доскоро бедността се свързваше предимно със селските региони, то през 2025 г. бедността вече трайно ще се е настанила в градовете, където ще живеят и половината от хората на Земята. 1.5 млрд. от тях обаче ще се тъпчат в бедняшки коптори без хигиенни условия и работа. Сега броят на хората в гетата е наполовина.

В същото време обаче ще се роди и т.нар глобална средна класа, които ще бъдат почти толкова, колкото хората в бидонвилите. Голяма част от тях ще живеят именно в Азия, където ще се засили и социалното напрежение между тях и крайно бедните. В Африка пък 38 на сто от хората ще живеят под прага на абсолютната бедност и системно ще страдат от недохранване. ЕС ще спре да е първи износител в света. Като цяло сегашната икономическа доминация на САЩ - ЕС - Япония ще започне да привършва, а центърът на световното производство ще се премества към Азия, като новата триада на икономическа мощ се очертава да бъде Китай - Индия - Корея. Световното богатство, смятат европейските анализатори, ще се разпредели по-равномерно. До 2025 г. Китай ще бъде втора икономическа сила в света, а Индия - шеста след Франция и преди Италия.

Имиграцията

Имигрантски вълни ще продължат да заливат развитите страни. През 2025 г. се очаква да има над 250 млн. имигранти, които обаче ще живеят във все по-лоши условия в предградията и ще създават социално напрежение. Освен заради икономически причини или заради войни скоро ще започнат да се появяват и първите екологични бежанци. Според европейските анализатори обаче ще има и една положителна тенденция - ако досега се говореше за "изтичане на мозъци" от развиващите се страни към САЩ и Европа, то след 15 години вече ще се говори за "циркулация на мозъци". Младите учени ще обикалят различни региони в света. Поводът за този оптимизъм са прогнозите, че 645 хил. китайци и около 300 хил. индийци ще учат в чужбина през 2025 г., но голяма част от тях ще се върнат в страните си, което пък ще доведе до "уеднаквяване на знанието" по цялата планета. Също така все повече европейци ще отиват да учат или да работят в Китай.

Проблемите


Докато прогнозите за глобалното затопляне и произтичащите от това бедствия са вече ежедневие, то европейските анализатори извеждат в доклада си съвсем нови тенденции, които ще бъдат повод за безпокойство през следващите десетилетия. Една от тях са различията в морала по отношение на науката. Някой аспекти на когнитивните науки, нанотехнологиите, синтетичната биология, биометрия и технологиите за следене още от сега предизвикват сериозни опасения за човешките права. Авторите на доклада смятат, че поради липсата на единна международна рамка за контрол в науката скоро ще се появяват "етични райски места", където ще се провеждат неконтролируеми експерименти, а това може да доведе и до конфликти. Голям проблем ще бъде и достъпът до питейна вода. Изследванията сочат, че през 2025 г. 3 млрд., или повече от една трета от населението на планета, ще има трудности с намирането й. В гетата, където недостигът ще бъде особен чувствителен, са възможни и епидемии заради липсата на канализация. Авторите на доклада отбелязват, че една от надеждите е технологията за обезсоляване на морската вода, която в момента се развива в Близкия изток да се разпространи в Азия, Средиземноморието, Австралия и Калифорния, като с времето се появи и ново поколение машини, които не изхвърлят толкова СО2 в атмосферата.

Липсата на обработваема земя също ще е един от проблемите на бъдещето. Европейските анализатори посочват, че в момента Китай, страните от Залива и Индия купуват и наемат земеделска земя в други държави, за да може в бъдеще да изхранват гражданите си. Тази тенденция, въпреки че представлява преки инвестиции в бедните държави, в същото време поставя в риск местните жители, чийто достъп до земята бива ограничен. Очертава се също така задълбочаване на битката между площите за отглеждане на земеделска продукция за харна и продукцията за биогорива. Освен ако няма ново поколение технология за биогорива, положението може да стане критично.

Здравето

Парадоксът на следващото поколение ще бъде съжителството на недохранени с хора с наднормено тегло. През 2020 г. една пета от европейците ще бъдат затормозяващо дебели, ако още от сега не бъдат предприети мерки. В САЩ почти половината население ще има проблеми с теглото си. Заради възприемането на западната култура, включително и кулинарията, все повече хора от развиващите се страни ще затлъстяват. В Мексико и Китай се очаква да има голям натиск върху здравните системи, тъй като те ще трябва да се справят както с последиците от недохранването на милиони бедни, така и от затлъстяването.Едно от преките следствия на промените в хранителните режими и начина на живот ще бъде увеличението на диабетно болните. През 2030 г. ще има над 350 млн. диабетици по света. През 1985 г. те са били над десет пъти по-малко - само 30 млн.

Инфекциозните болести ще продължат да покосяват предимно хората от развиващите се страни, но и там заради западните навици - тютюнопушене, консумация на алкохол, бърза храна все повече ще се увеличава броят на страдащите от болести като рака например. Болните от СПИН ще продължат да се увеличават - през 2025 г. те ще са 50 млн. души, като сега са 33 млн.

Енергията


Въпреки апокалиптичните прогнози за бъдещето на планетата и доказателства за вредата от въглищата, газа и петрола тези три източника на енергия няма да изчезнат или дори намалеят за сметка на по-екологични решение, прогнозират европейските анализатори. Консумацията на въглища в тецовете в Индия и Китай ще се увеличи двойно, а потреблението на нефт ще бъде 15 млрд. тона. И през 2025 г. нефтът ще остане основният енергиен източник. Русия и Казахстан заради газа и Китай заради въглищата си ще увеличат влиянието си за сметка на страните от Близкия изток. Във втората четвърт на XXI в. Иран ще бъде новата газова суперсила.

Всичко това може да не се случи:
Авторите на доклада предупреждават, че прогнозите им могат изобщо да не се сбъднат, ако се случи някое или комбинация от няколко възможности, които да променят хода на човешката история. Сред чрезвичайните обстоятелства са:- Продължаване и задълбочаване на глобалната финансова криза и след 2010 г. - Пандемии- Голяма война през периода 2010 - 2020 г. със сътресения за сегашната система- Технологично бедствие, което да промени приоритетите и нагласите към дадена технология, както аварията в Чернобил показа границите на ядрената енергетика- Неочаквано и брутално забързване на климатичните промени- Колапс на цял град мегаполис в развиващите се страни


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional