Свободата днес и тук 29 Юни 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДЖОН МАКЕЙН И ОРЕШАРСКИ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Флоров

 «Бяха ни нужни доста усилия да ги убедим» - това заяви сенаторът Джон Макейн след посещението си в България миналата година и разговорите си с тогавашния премиер на България Орешарски.

Последва безпрецедентна пресконференция, на която Орешарски обяви спирането на проекта «Южен поток» .

Сенаторът Макейн, заедно с Крис Мърфи и Рон Джонсон, бяха на посещение в България през юни 2013, като обиколката им включваше и разговори с Румъния и Полша – и трите страни с особено значение за бъдещето на континента на фона на абсолютистките изблици на руския самодържец Путин.

Джон Макейн е колоритна фигура в американския политически  живот. На него дължим най-простата и ясна характеристика на Путин: “KGB thug” (нещо от сорта КГБ-битанга).

Макейн знае какво говори. Той е ветеран-летец от самолетоносачната авиация на САЩ във Виетнам. Свален над Ханой, той е пленен тежко ранен и прекарва седем години във виетнамски затвор. Измъчван е, но отказва да бъде върнат в САЩ само защото е син на потомствен адмирал. Джон Макейн е характер, известен в Америка като така наречения “reluctant hero”, тоест човек, който не харесва да парадира, но е способен на геройство, ако това е неизбежно.

Макейн е трябвало да убеждава Орешарски - един политически хамелеон, чиято главна задача като премиер е била да издържи достатъчно време, за да може един комунистически тунеядец като Станишев да оживее политически докато бъде изстрелян в Брюксел.

Защо са били нужни доста усилия на Макейн и компания да убеждава Орешарски? Орешарски явно е бил немалко изненадан от посещението на сенаторите и бързо е трябвало да разбере, че разговорите са наложени от глобалните измерения на «Южен поток».

Америка не иска Путин да диктува. Тя не може да приеме един кагебист да граби земи, да убива хора и да заплашва с нови агресии целия континент. Тя не може да приема и нещо друго, много по-важно, а именно да чака решения и решимост към руските попълзновения от европейците.

Европа е слаба идеологически и едва след чисто нацисткия грабеж на Крим  тя разбра, че си има работа с нов фюрер.

Какво казва за европейците Джон Макейн?

«Те няма да вземат решение как да действат с Путин докато зависят енергийно от Русия». Така на Америка отново се пада отговорността взема най-важните решения за бъдещето на континента.  Отново, защото  през Втората световна война тя трябваше да вади Европа от кошмара на двете изчадия на марксизма – нацизма и комунизма.

От цялата история за «Южен поток» най-много потупвания по рамото отнесе Бойко Борисов. Путин не е и предполагал, че провала на проекта му ще въздигне ББ в сан «спасител на континента». Да припомним, че това беше човекът, който съвсем наскоро заяви, че ако той беше на власт щеше да построи «Южен поток» още утре.

Чрез ритника на Америка Европа се отърва от един досаден проблем, от който не знаеше как да излезе.

От тази история има и поука - западно-европейците днес вярват повече на източно-европейците когато им казват, че от Русия не трябва да очакват нищо добро. Последна дума в това предупреждение има латвиеца Едвин Шноре в  документалния си филм “The Soviet Story” (2008). Това са думите на Маркс и Енгелс: «Когато се унищожават малки нации, на това не може да се гледа като на престъпление, понеже по този начин се отваря път за по-напреднали нации да живеят по-добре».

«Докато тази идея е жива – заявяват авторите на филма - и докато Маркс и Енгелс продължават да битуват в манталитета на европейците, ще бъде почти невъзможно за европейските народи да са истински обединени». 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional