Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Кошницата с плодове" на съдия Румяна Ченалова

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

 Прокурор, адвокат, съдия


Октопод, Соло, САПАРД, Валентин Димитров, Македония, Белведере

Първият ред са етапите в кариерното развитие на съдия Румяна Ченалова, която правораздава в Търговското отделение на най-големия окръжен съд в страната - Софийски градски съд.

Вторият ред са част от ключовите случаи, по които Ченалова се е изявявала.

В петък френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан съобщи за скандален опит две дъщерни друженства на френската компания "Белведере" да бъдат откраднати. Съдията по молбата за несъстоятелността е Румяна Ченалова. Ксавие дьо Кабан изрази съмнения, че действията й са случайни, и дори изрази изобличаващото предположение: че "или съдията не е добре подготвен, или става въпрос за корупция".

Днес Ченалова застана пред Етичната комисия на ВСС и обяви, че френският дипломат е бил заблуден, и тя може да представи доказателства.

Плодът е символ, с който свързват съдия Ченалова. През 2010 година тогавашният заместник-главен прокурор Валери Първанов обяви, че се проверяват над 60 магистрати за корупция. Тогава той призна, че разследванията са трудни, защото магистратите не говорят директно за пари, а използват различни метафори - например си поръчват  "кошници с плодове", гаранционни карти и рядко се уговарят колко ще им струва. Малко по-късно сайтът "Съдебни репортажи" съобщи, позовавайки се на източници, че именно съдия Ченалова е била засечена със СРС-та да си поръчва "кошници с плодове".

Ето някои от ключовите моменти в кариерата на съдия Ченалова:

Тя започва кариерата си в съдебната власт като прокурор в Стара Загора. Достига дори до ниво заместник-окръжен прокурор. През 1997 година изненадващо напуска съдебната система, за да стане адвокат - дейност, която упражнява през следващите десет години.

През 2008 г. след конкурс става съдия в Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС).

През 2009 година кандидатства за председател на Окръжния съд в Стара Загора, но не е избрана. "Дневник" припомни преди време, че малко преди конкурса името на Ченалова присъства в справката за входящите и изходящите обаждания на мобилния телефон на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черничкия. Двамата са провели 30 телефонни разговори в периода 18 май - 17 юни 2009 г. с продължителност между 2 и 143 секунди. От тях лобистът е набирал съдията 12 пъти, а тя го е търсила 18 пъти.

По този повод Ченалова е наказана с понижение в ранг за две години за уронване престижа на съдебната власт. Тя обясни, че търсила работа на сина си.

Делото САПАРД

Съдия Ченалова разглеждаше делото за пране на пари по аферата САПАРД срещу Марио Николов и Людмил Стайков. Тя произнесе осъдителни присъди, които впоследствие Апелативният съд отмени с мотиви, че аргументацията на съдия Ченалова изобилства от "общи констатации и обобщени твърдения, които не съответстват на приобщените от съда доказателствени материали и в този смисъл са необосновани и произволни". Впоследствие стана известно, че докато е била адвокат, Ченалова (тогава с името Бечева), е защитавала една от подсъдимите по аферата САПАРД - Лазарина Георгиева. 

Въпреки че Георгиева не е сред подсъдимите по делото, което съдия Ченалова води (а е подсъдима по основния процес – за източване на средства от програма САПАРД), прокуратурата твърди, че през фирми, свързани с нея, са минавали част от средствата, за които се твърди, че са източени. Вместо да си направи отвод, Ченалова разглежда делото и произнася осъдителни присъди.

В началото на февруари 2013 година Етичната комисия на Висшия съдебен съвет прекрати образуваната срещу Ченалова проверка като прие, че не са събрани достатъчно данни тя да е извършила дисциплинарно нарушение. Беше прието, че няма доказателства Ченалова да е защитавала Лазарина Георгиева в миналото. Според публикация на "Капитал" обаче от справки Търговския регистър се вижда, че адвокат Бечева е взимала от съда документи, свързани с регистрацията на дружеството  "Хранссервизинженеринг", на което Лазарина Георгиева е управител. 

Присъдите по делото САПАРД. Румяна Ченалова осъди всички подсъдими (без Людмил Стйков). Апелативният съд отмени впоследствие ги оправда
Фотограф: Красимир ЮскеселиевМакедонската афера

В края на 2004 г. македонските медии съобщават, че властите са започнали разследване във връзка с източването на близо 8 милиона евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикациите управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност осем милиона евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Според документите от разследването адвокат Ченалова се е възползвала от своите правомощия и е признала като адвокат от името на представляваното от нея дружество "Македония табак 2000 експорт-импорт" дългове към две компании – швейцарската Bighair Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобно оправомощаване.

Същата година старозагорският холдинг "Тивамекс" придобива дялове от "Македония табак" на стойност осем милиона евро. Мажоритарен собственик на "Тивамекс" е кипърската Pictor, а изпълнителен директор на българското дружествот е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце – Стара Загора – БТ".  В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз иниженеринг" – фирмата, чиито управител е споменатата вече подсъдима Лазарина Георгиева. Според публикация на "Капитал" Румяна Ченалова е обслужвала юридически "Тивамекс" и е била приближена до Тинко Василев именно за периода, за който я разследват македонските власти.

По този случай ВСС образува още през 2013г. дисциплинарно производство на съдия Ченалова, което цяла година е все висящо. В интервю за в. "24 часа" от юли тази година тя обяви, че досъдебното производство е било прекратено, а самата тя е била разпитвана като свидетел.

Трагедията пред "Соло"

Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло". Съдия Румяна Ченалова, която гледаше процеса на първа инстанция го оправда, решението беше подписано с особено мнение. Впоследствие Апелативният съд и Върховният касационен съд осъдиха Тодоров на доживотен затвор. Присъдата не може да бъде изпълнена, защото Тодоров е в неизвестност.
Фотограф: Георги Кожухаров


В края на 2011 година съдия Румяна Ченалова оправдава Илиян Тодоров за двойното убийство на двама младежи през април 2009 година пред дискотека "Соло". Присъдата беше подписана с особено мнение от младши съдия Мария Дончева, която написа, че именно Тодоров е намушкал смъртоносно Кирил Въжаров и Васил Александров и е ранил приятелят им Кирил Димитров и детайлно се аргументира защо "е невъзможен друг правен извод".

Впоследствие решението на Ченалова беше отменено на две инстанции и от Върховния касационен съд, а Тодоров получи доживотен затвор. Присъдата все още не може да бъде изпълнена, защото Тодоров междувременно се оказа в неизвестност.

Валентин Димитров - Вальо Топлото


Валентин Димитров
Фотограф: Красимир Юскеселиев


Ченалова е съдията на втора инстанция по делото срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров по обвиненията му във валутни престъпления. В края на май 2008 година той е осъден от Софийския районен съд на пет години затвор. В началото на 2009 година делото отива в Софийския градски съд, където се пада на съдия Ченалова. Там то се разглежда в продължение на две години, и едва тогава съдебният състава открива съществени пропуски в обвинителния акт, които са нарушили правото на защита на обвиняемия. Съдът връща делото на Софийската районна прокуратура (СРП), която да ги поправи.

"Октопод"

Алексей Петров
Фотограф: Надежда ЧипеваСъдия Ченалова води и делото срещу бившата барета от ДАНС Алексей Петров, който беше арестуван през февруари 2010 година, а акцията беше провъзгласена от тогавашния министър на МВР Цветан Цветанов за най-голямото постижение на борбата с организираната престъпност. Петров е подсъдим заедно с още Марчело Джотолов, Антон Петров, Кирил Топалов, Янко Попов за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, ръководена от Алексей Петров, а бившият прокурор и шеф на отдел "Следствен" във ВКП Цеко Йорданов.

През 2012 година, докато Ченалова води делото "Октопод", по нейна молба председателката на СГС Владимира Янева я премества в Търговското отделение на съда, като същевременно трябва да довърши делото "Октопод".

Преместването на Ченалова в Търговското отделение на СГС, което е най-ключовото търговско отделение в страната, където протичат милиарди левове, тъй като в него се разглеждат най-мащабните икономически дела и спорове за несъстоятелност на фирмите, се коментира като своеобразно възнаграждение на съдийката.

Ако е възнаграждение, неговата посока прозира в медийната престрелка от този юни между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, когато Пеевски заяви, че бившият МВР-шеф е молел главния прокурор Цацаров да покрие македонското разследване срещу Ченалова, тъй като той - Цветанов, много държал на нея да продължи да води делото "Октопод". "Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка", каза тогава Пеевски.

Сега не е ясно какво би казал Пеевски, тъй като престрелката им с Цветанов вече не е актуална. Още повече, след като в разгара на скандала между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, няколко ключови дела се паднаха именно на Ченалова.

На абонамент 


Цветан Василев Делян Пеевски


Три от общо четирите дела между бившите бизнес партньори се паднаха "случайно" на съдия Ченалова през юни, писа тогава "Капитал". Общо съдиите в Търговското отделение са 20.  Четвъртото дело, свързано с шумната раздяла между двамата се пада на друг магистрат и подаденият иск е оттеглен още на следващия ден.

Във връзка с тази информация в Търговското отделение на СГС започна проверка на системата за случайно разпределение. Резултати все още няма. Но съмнителните действия на съда по друго дело за фалит - това на КТБ извадиха на показ отново предъвкваните и премълчавани толкова дълго време истини - че системата за случайно разпределение позволява манипулации и то без от това да оставят следи.

Колкото до Ченалова, отношението на ВСС по нейните проверки досега, опровергава тезата й, че тя е атакувана, защото няма силен гръб. Остава да видим резултатите от новата проверка.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional