Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко не иска санкции срещу Русия, докато БСП са против тях

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

 Санкциите играят по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия, според премиера Бойко Борисов, предаде БТА от Брюксел.

Той изрази надеждата президентът Владимир Путин и дипломацията да си направят изводите, че тези военни действия, провокации, санкции ( санкциите са лоши колкото провокациите, довели до тях според него- бел. ivo.bg), създават огромен проблем в Европа, всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая.

Затова призовах за повече дипломатичност, за твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресията, защото това също не е добро решение, коментира Борисов, цитиран от БТА.

 

Оставям настрана повторената за кой ли път лъжа за санкциите срещу Русия като по-опасни за България, отколкото за руската страна. Изречена днес, когато дори един български пенсионер би се почувствал по- добре в московски магазин, отколкото в софийски с иначе мизерната си пенсия, изчислена в евро, тази лъжа е направо неописуемо глупава.

 

Отделно от това бранителите на Русия от европейските санкции, сред които от самото начало е Борисов, дори твърдяха, че България щяла да пострада повече от всяка друга страна в ЕС от руския рикошет на санкциите. Когато се оказа, че това е смехотворна измислица и преките щети се изчисляват с проценти около нулата от общия износ на България, защитниците на агресивната политика на Путин „забравиха” за предишните си твърдения. Сега се опитват да ни стряскат с хипотези за отлива на руски туристи и други подобни страхотии, но избягват констатациите за доказани вреди от руските санкции.

 

Като става дума за агресията на Путин, която западните политици и медии отдавна формулират именно като „агресия”, ето в какъв „забавен” контекст ( употребявайки за първи път тази дума, макар и отново да не посочва изрично Русия като агресор), я използва Борисов. Цитирам пак заради фундаменталното значение на демонстрираната от него неадекватност по отношение на смисъла „препоръката” му от високата европейска трибуна:

 

„…да не се прекалява с агресията”.

 

 

Борисов няма нищо против „малко агресия” , стига да не се прекалява с нея, но по малко агресия може. Отнася се по презумпция за Русия защото няма как да се подразбира Украйна- все пак бойните действия се водят на украинска територия.

 

Не питам за приликите на тези поклони на Борисов към Путин с позицията на Атака и АБВ. Те поне не се опитват да маскират раболепието си пред Москва.

 

Питам обаче с какво Борисов е по-различен от другарите и другарките от БСП по същия въпрос. Припомням за забравилите, че БСП получиха оферта от Борисов за председателското място в днешното Народно събрание и за 4 министерски поста, но явно от Москва са преценили, че петата им колона е по-гъвкава, когато отделните й крила запазват привидна автономност. А колко щеше да им отива да са заедно и в изпълнителната власт!

 

Ето и позицията на БСП за санкциите. Ако можете, открийте разликите ( извън факта, че БСП конкретизират как точно да се услужи на Путин, докато Борисов все пак е длъжен да пази някакво поведение пред ЕНП и не изпада в подробности, оставяйки столетницата да продължи мисълта му)!

 

19 Декември 2014

брой: 294

 

В. „Дума”

БСП настоява България да инициира в рамките на Европейския съюз отмяна на санкциите срещу Русия, наложени й заради конфликта в Украйна. Вчера Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в деловодството на Народното събрание предложение за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на Брюксел към Руската федерация.
В документа, подписан от Михаил Миков, Кристиан Вигенин, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Жельо Бойчев, се настоява Народното събрание да приеме решение в три основни направления.
От левицата искат депутатите да се обявят против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Руската федерация, както и срещу налагането на санкции от страна на Руската федерация срещу страните членки на ЕС.
ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага още Народното събрание да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от Брюксел срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по външни работи на ЕС.
В третата част на проекторешението левите народни представители призовават за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. Като цел на предложението се посочва улесняването на междупарламентарния диалог между Брюксел и Русия.
Социалистите аргументират предложението си с твърде спорното от фактологическа гледна точка твърдението, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност, не е допринесла за решаването на конфликта, а от санкциите страдали преди всичко гражданите на ЕС и Русия.
Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са категорични, че налице е необходимост от преосмисляне и преразглеждане на тази политика, както и полагане на усилия за възстановяване на двустранния диалог. България може да играе позитивна роля в този процес и инициативата следва да бъде на Народното събрание, категорични са вносителите.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional