Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как ГЕРБ избра миналото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://capital.bg/

 

Предложенията за промени в пенсионното осигуряване

 
© Юлия Лазарова

 

 
 

Опитът на ГЕРБ да закърпи бюджета, като бръкне в спестените в частните фондове пари за пенсии, е жалък и разочароващ. Той е първото голямо доказателство, че сегашното правителство няма намерение да работи за решаването на големите проблеми, които теглят назад обществото и икономиката. Обратното, правителството се опитва да печели време, като буквално изяжда закуската на бъдещите пенсионери и прехвърля проблемите към следващи поколения. "След мен и потоп" не е поведението, от което България се нуждае сега.

При съставянето на правителството страховете бяха, че ще получим още веднъж отказ от реформи и популистки танц на ръба на пропастта. След предложенията за промени в пенсионната система от тази седмица, надеждите изглеждат все по-наивни, страховете - все по-реални.

Ако някой е имал надежда, че уроците от първия мандат на Борисов са научени и че присъствието на нови партии във властта ще влее свежа енергия, ще овладее малко авторитарния маниер за вземане на решения и ще направи излишно присъствието на ДПС в коалицията - лъгал се е. Промените в кодекса за социално осигуряване са написани незнайно от кого, бяха пробутани в неделя следобед, придвижваха се бързо по законодателната процедура при пълно игнориране на Реформаторския блок - коалиционния партньор на ГЕРБ. За сметка на това Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов (който се държи, сякаш от приемането на спорните поправки зависи съдбата му) имат нежната подкрепа на... ДПС.  

За да не изпадне България в много сериозна криза, сега има нужда от промяна не само в осигурителната система, но и в съдебната власт, здравеопазването, образованието, енергетиката… Реформите във всяка от тези области имат политическа цена - носят краткосрочни загуби за партията, която ги проведе, но дългосрочни ползи за всички хора.

Дилемата на политиците в България до момента винаги се е решавала в полза на популизма. Управляващите отлагат реформите с късогледия и егоистичен аргумент да си спестят загубите. Това обаче прави проблемите все по-сериозни и цената на решаването им по-висока.

При танца на управляващите с популизма основният въпрос винаги е бил кой ще понесе загубите. Ако се управлява в интерес на хората, в ситуации като сегашната, когато има спешна нужда от реформи, губят, макар и краткосрочно партиите. Те плащат цената от първоначалните трусове на промените. Ако обаче управляващите решат да защитават само своя интерес и да отложат реформите, печелят за кратко от липсата на турбуленции. В същото време обаче отлагането на проблемите само ги прави по-големи и така всички останали - ние, данъкоплатците и избирателите, след това ще трябва да платим много по-голяма цена.

Тази седмица, само месец и половина след като дойде на власт, ГЕРБ избра популизма пред реформите. Избра да ги приема с ДПС пред реформаторите. Избра статуквото, а не промяната. Избра миналото, а не бъдещето.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional