Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Разследване на "Ню Йорк таймс": Как Путин е притискал България за ”Южен поток”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 В обширна публикация "Ню Йорк таймс" изследва влиянието, което Русия оказва в България и конкретно натиска за реализиране на проекта "Южен поток", като разкрива подробности за срещи на руски представители с български политици и опити за корупция.

Статията е част от поредицата Putin’s Way, която изследва как създадената от Путин система - капитализъм за лична употреба, финансиран от държавата - му позволява да разширява властта си у дома и в чужбина. В статията за България за пръв път се разказва как действа властта в Москва зад граница.

Статията, цитирана от ”Дневник”, посочва, че БСП и ДПС са проруски партии, а правителството им зависеше от "Атака" - една от отглежданите от Кремъл крайно десни партии в ЕС.

В материала се посочва още, че едно от поделенията на руската държавна банка ВТБ заливаше България с политически стратегически инвестиции, докато Владимир Путин натискаше правителството да започне "Южен поток".

Руският депутат Александър Бабаков, един от специалните пратеници на Путин, е опитал на среща в софийски бар да подкупи български зам.-министър, отговарящ за енергетиката, твърди изданието.

 

Публикацията съдържа множество известни в България факти около "Южен поток", наречен "най-важният европейски проект на Путин, инструмент за икономическа и геополитическа власт, изключително важен за постигане на две цели - да държи Европа зависима от руския газ и да засили руското влияние в нестабилните бивши съветски сателити като част от по-мащабното усилие да се подкопае европейското единство".

Сред тези факти са одобряването на 4 април от парламента на "закон-мечта за Путин", части от който са писани по инструкции от "Газпром" и с който лично е свързан министърът на енергетиката на Русия, пише "Ню Йорк таймс".

Изданието дава като пример за употреба в чужбина на методите на руския "връзкарски капитализъм" тайна среща на премиера Пламен Орешарски с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер. Тя се е състояла в София и е трябвало да е 40 минути, но е продължила 5 часа. Друг пример в този дух е раздаването на договорите за строителство на "Южен поток" на "компании, контролирани от член на най-тесния кръг на Путин и ”български компании с правилните политически връзки”

Разследването твърди, че "Атака" е била привлечена от Путин да прокара руските интереси и да провали плановете за проучване и добив на шистов газ в България през 2011г. по време на правителството на Бойко Борисов и как през март 2013г. отново нейни членове са излезли на протестите, довели до оставката на кабинета.

"Не става дума само "Южен поток" и не е само България. Руснаците подкрепят хора, които биха искали да пробият вулкан насред държавата си, без да се тревожат накъде ще потече лавата, стига да им се плаща", казва Божан Стоянов, който бе зам.-министър на енергетиката в служебното правителство на Марин Райков.

Неговият разказ за среща от пролетта на 2013г. е и може би най-колоритният момент в статията. Според "Ню Йорк таймс" в този момент Москва бързо започва да търси ключови фигури в българската администрация, имащи отношение към "Южен поток".

В частта "Валякът на Путин" статията разказва следното: "Срещата се е състояла след полунощ в бар La Casa del Habano (той се намира точно срещу Народното събрание в София - бел.ред.), след като стар познат на Божанов настойчиво го канил по телефона да се видят и да пият по едно.

Но Божанов бил изненадан, че приятелят му не е сам. С него бил Александър Бабаков, член на Думата и специален пратеник на Путин. (Бабаков е сочен от френски медии като посредникът, уредил кредит от руска банка за Националния фронт на Марин льо Пен).

Скоро става ясна целта на срещата. "Той искаше да провери какво мисля за "Южен поток", спомня си Стоянов. Според него проектът няма да намали българската зависимост от руския газ и ще донесе символични икономически ползи, но Бабаков не се заел да обсъжда това.

"С не много думи той каза, че той ще ми помогне много, ако участвам и помогна", разказва Стоянов и допълва, че е съобщил за срещата на българското разузнаване. "Не ми стана приятно от това, че той си мислеше, че просто ще си пасувам и ще забравя за българските национални интереси".

В статията се отделя внимание и на дейността в България на VTB Capital, "инвестиционното дружество на втората по големина руска държавна банка" и как в софийския офис са назначени бивш финансов министър и брат му (Милен и Георги Велчеви - бел.ред.), както и зам.-министър на финансите от същия екип. "След това VTB Capital си партнира за придобиване на дялове в компании като КТБ, известна като любимата банка на българските енергийни олигарси."

"Ню Йорк таймс" посочва още как точно в момента, когато Брюксел предупреждава да се следват европейските правила за "Южен поток" в България е започнала "неочаквана паника сред вложителите в КТБ (...) финансовата институция на държавната холдингова компания, наблюдаваща българското участие в "Южен поток". Имаше спекулации, че VTB Capital може да спаси банката, но след като премиерът Орешарски реши да замрази българската част от проекта руснаците отказаха, банката рухна и последвалата криза ускори падането на правителстгвото му."


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional