Свободата днес и тук 01 Март 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Запуснатата губерния и преселниците от метрополията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

 400 000 руснаци живеят постоянно в България, според БТВ. В източната част на нашата родина има закупени над 500 000 недвижими имота – от реални или потенциални руски преселници. Обичайният модел на това мълчаливо нашествие: имотните руснаци идват като туристи, купуват ваканционен имот – и след някоя и друга година пускат корени на българския бряг.

Предимствата са очевидни: тук го няма Путин. В същото време широко разтворените обятия на българите потвърждават валидността на поговорката: „Курица не птица, България не заграница“.

Най-мащабно налазено от руското пришествие е, разбира се, Черноморието. Споменава се, че примерно Приморско е удвоило населението си. Крайбрежието българско е радостно: руснаците са добри и щедри клиенти. С една забележка само: докато още са клиенти.

Тенденцията да заемат местата на отхранващите ги ресторантьори, бармани и хотелиери може да се предвиди още отсега. Когато някой решава да отседне завинаги в чужда страна, той неизбежно се оглежда за шансовете да намери прехрана. Какво по-естествено от това да почне да обслужва нуждите на тези, които са поели по неговите стъпки?

Не ще и дума – крайбрежните българи се стараят да не стане така. Стараят се много да задоволят и най-изтънчените мераци на прииждащите – дотолкова, че надписите в магазините и менютата в ресторантите са предимно на руски, а вместо българска чалга звучат руски частушки. Но нека не забравят, че подир масата на „новите“ руснаци неизбежно иде и тяхната мафия. А тя няма обичай да дели печалбите си с някакви там православни туземци от неруски произход.

Заселване с такива мащаби несъмнено представлява проблем за българската национална сигурност. По-точно – би представлявало – ако самата национална сигурност не бе превърната в кухо понятие, лишено от съдържание.

Не че има нещо лошо в самото заселване – след като закона го позволява – и не че има ефективно противоядие. Този процес по-скоро сигнализира за настъпилия вакуум на българска територия. Земята ни е прекрасна, природата и климата – също. Подходящи са за заселване – и то се осъществява.

Пита се обаче защо. Ами защото нишата зее отворена. Има страна в институционален колапс, която очевидно не е съумяла да се оправи със самата себе си – поне досега. Следователно някой друг може да дойде и да заеме пространствата на липсващата държава. И нейната още по-липсваща инициатива – стопанска, геополитическа или каквато и да е друга.

И е напълно естествено именно руснаците да налазват България. Кой може да оправи губернията, когато същата почне да се разпада? Метрополията, разбира се!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional