Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британският посланик: Осъдете висши политици

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Джонатан Алън също допусна, че България и Румъния ще бъдат разделени по механизма за сътрудничество

Джонатан Алън. Снимка БГНЕС

Клуб Z

Трябва да има осъдени висши политици, за да покаже България, че съдебната й система е независима и няма чадър над никого.

Тази теза изрази пред бТВ британсклият посланик у нас Джонатан Алън. 

"Надявам се, че сегашното правителство ще може да успее с реформите. Чувам хубави думи, всички ги чуваме. Въпросът е какви са резултатите. Когато говорим за съдебна система, вярвам, че основното е да имаме независими институции без политически натиск. Ще знем има ли го това, когато като в Румъния ще видим висши политици - бивши министри, шефове на агенции - в затвора. Има ли? Сега няма. Или означава, че няма проблеми в България?", заяви Алън. Той визираше голямата акция антикорупция в северната ни съседка, в следствие от която бяха осъдени висши политици.

Подобно на вицепремиерката Меглена Кунева, и британският посланик допусна, че е възможно съвсем скоро Румъния и България да бъдат разделени от Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка, с който вървят заедно от приемането си в ЕС през 2007 г.

"Мисля, че има риск за България - сега има две държави, обект на механизма за сътрудничество и проверка, които трябва на всеки шест месеца да са в Брюксел и да обясняват защо няма резултати. В Румъния казват: "има резултати", в България казват: "няма". И ако това продължава, може би ще има само една страна, спрямо която ще се прилага този механизъм", посочи посланикът.

"Вярвам, че в по-голямата си част членовете на съдебната система са честни хора. Когато говоря с моите български приятели, с български бизнесмени и с магистрати. Те ми казват, че има хора в съдебната система, които не са честни и работят за чужди интереси. Мисля, че това не е тайна. Знаем, че от години редовните доклади на Европейската комисия казват, че България все още няма съдебна система по европейски стандарт и то осем години откакто България е член на ЕС", допълни той.

"Трябва да има реформи. Мисля, че стратегията на правосъдния министър Христо Иванов е една добра стъпка. Надявам се, че политиците имат воля за реформи. Най-добрата причина за промяна не е когато Брюксел иска, а защото българският народ иска. Съдебната система е може би най-големият проблем за инвеститорите, защото без да се знае, че ще се вземе бързо и честно решение по даден казус, без да трябва втора и трета инстанция, няма как да стане", смята още Джонатан Алън.

Според него най-големият проблем за бизнеса у нас са нагласените обществени поръчки.

"Жертвите са българите, които получават по-ниско качество на по-висока цена", каза в заключение дипломатът. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional