Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Иван Кръстев: Русия може да предизвика "контролирана криза" на Балканите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Кръстев, в. Дневник

 Една контролирана криза извън територията на бившия СССР би дала на Русия козове в конфликта ѝ със Запада и би отвлякла вниманието от войната в Украйна. Балканите изглеждат съвсем логична сцена за подобен сценарий.


Това коментира Иван Кръстев в статия за в. "Файненшъл таймс" под заглавие"Балканите са слабото място на Европа".

"Възможно ли е Балканите да са следващото игрално поле за руския президент Владимир Путин и неговата политика на дестабилизация? Неотдавна Ангела Меркел не изключи такава възможност и това трябва да се приема съвсем сериозно", казва авторът в началото.

Едва ли скоро ще има помирение, защото Путин е твърде ядосан и злонамерен, Европа е прекалено загрижена и спомените от краткотрайното сближаване преди няколко години не са окуражаващи - "презареждането" на отношенията между САЩ и Русия завърши с анексирането на Крим, изброява Кръстев.

Според него има два сценария, които може да се случат през 2015 г. Първият е Кремъл да се оттегли от Източна Украйна и да се опита да оправи отношенията си със Запада. Вторият е да опита да поеме инициативата, като засили натиска над европейските лидери и се опита да разцепи континента на Север и Юг.

"Очевидно е ограничено пространството на Русия да маневрира в близките си съседи. Мащабна военна операция в Източна Украйна би означавала тежки загуби на човешки живот и повече санкции. Това би погребало и току-що зародилия се Евразийски икономически съюз, защото съюзниците Беларус и Казахстан дадоха да се разбере, че са категорично против преначертаването на държавните граници."

Затова логично изглежда Русия да увеличи натиска над Европа и да го направи извън териториите на бившия СССР, а Балканите изглеждат възможна гореща точка в този сценарий, смята Кръстев.

Той уточнява, че в Москва никой не си прави илюзии, че може да вкара в орбитата на Русия Босна или Албания, а и никой на Балканите не изгаря от желание да влиза в Евразийския съюз.

Но освен че са задният двор на ЕС, Балканите са и слабото място на дипломацията на Брюксел. "Банковите им системи са крехки. Ако бизнесмени с големи депозити и връзки с Русия решат внезапно да си изтеглят парите, резултатът ще бъде масови фалити и страдания за населението. Прозападните правителства ще бъдат силно разклатени. Това е мястото за оказване на натиск, ако Москва иска да притесни европейците."

Една "контролирана криза" на Балканите ще бъде коз, който ще принуди много европейски правителства да отклонят вниманието си от Украйна, ще стане почти невъзможно ЕС да поддържа и изгражда единство по въпросите на сигурността и ще отвори пропаст между европейския Север и европейския Юг, обяснява тезата си Иван Кръстев.

Той конкретно посочва като особено слаби места оставането на Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина, сръбско-албанските отношения и продължаващата силна зависимост на района от руските енергийни доставки.

Влиянието на Кремъл се прокарва основно чрез корупцията, която на Балканите сплотява особено опасни хора, изтъква авторът. "Повечето от местните олигарси са с руски връзки и руската външна политика лесно може да ги използва."

Все пак дестабилизирането на Балканите не изглежда толкова лесно и е по-скоро рисков проект, от който най-вече би изгубил Путин. Русия не може да предложи на местните общества нито работещ икономически, нито привлекателен политически модели, а руските компании в крайна сметка биха били сред големите губещи от дестабилизирането на прозападните правителства на Балканите.

"Освен това не може и да налее много пари. Общите чувства не означават и обща визия. (...) А и както показа кризата в Украйна, олигарсите не са съюзници, на които може да се разчита - те нямат приятели, а само финансови интереси и страхове."


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional