Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Икономическата 2015 – олигарсите явно ще се бият до смърт, ако някой не ги разтърве

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светлозар Гледачев, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Светлозар Гледачев

 
Земетресението от краха на Корпоративна банка ще продължи да руши бъдещето ни

Светлозар Гледачев, финансов анализатор

Дойде Новата Година с нови пожелания, но със стари проблеми, като не зарастваща и загнояваща рана. Каква ще бъде тя, започнахме да се питаме след празничния махмурлук. Отрезвяването започна с изпразването на хладилника, студа и притеснението, че електромера се върти с бясна скорост и трябва да се плаща. И както винаги след хубавото идва...реалността. За българина тя е безпаричие, мъка, тревога и страх от бъдещето. Какво ни чака? Тази година ще е особена, защото сме на поредния кръстопът. Да пропаднем до дъното и след него или да 'узреем" и да почнем да се изправяме. Никой не може да каже със сигурност, но ето тенденциите и факторите, които определят бъдещето. Земетресенията се получават, защото там някъде в недрата на земята има тектонски плочи, които не сме виждали, но знаем, че съществуват. Те се движат, блъскат се, натискат се една в друга, за да покажат коя е по-силната, а на повърхността падат сгради, убиват хора и съсипват човешки съдби. Точно такава е и българската икономическа действителност. Отдолу невидимо и незнайно се блъскат олигополните тектонски икономически интереси, за които предполагаме, с всяка клетка на тялото си, чувстваме, че ги има, но не сме ги виждали освен проявленията им. Тези интереси, като първи признак на земетресение бутнаха КТБ, но с това проблема не е приключен. Отломките не са разпределени и разграбени. 

Сега е времето на вандалите в икономиката

По събитията на повърхността ще съдим за подземните явления. Това, че взеха картините на Цветан Василев, никак не е случайно. Те нямат такава стойност каквато им се предава, поне 10 пъти по-малка, не се знае кой е собственикът и след години съда ще ги върне.Защо тогава е този сеир? Това е личното отмъщение на едната страна. Да се види кой е господаря тук в България и , че може да си прави каквото си поиска, с който си поиска и както си поиска. Но всъщност е проява на слабост. Което пък значи, че Цветан Василев все още не е безобиден. Ами ако Джон Кери беше повдигнал въпроса за КТБ от името на Оманския фонд? А сега де? Като нареди шефът какво ще правим? Олигарсите явно ще се бият до „смърт” или ако някой не ги разтърве. Може да бъде Бойко Борисов, но на този етап той се колебае. Но ако прекалят в борбата си за надмощие, защото използват непозволени и незаконни средства от законни органи - съд, прокуратура и др. ще минат границата, ще се самозабравят и олеят по стар български обичай. Тогава ще се намеси ЕС или САЩ. Те ще набият канчето на управляващите и те ще вземат страна. Изводът: Отдолу не са се разбрали и ще ни чакат още трусове. 2015 година ще мине основно под този знаменател, че и след това. Вече може да се очаква всичко. Тази борба вещае финансова несигурност, която може да прерастват във финансови войни и последващи катаклизми. Ако не се спре процесът, може да се очаква и най-лошото в следния ред: още фалити на банки, финансова криза, политическа криза, прекомерна задлъжнялост на правителство, 9.598 милиарда евро до тук или удвояване за 2 години на дългаа като резултат - падане на валутния борд. Това е най-големият страх на българина. Още от както се е въвел всеки се пита: Докога ще издържи? И най-гадното в случая е, че няма обективни икономическа причини за това. Основното е скарването на гигантите олигарси. Ние сме косвени жертви. Двама се карат ние го отнасяме. А отвратителното е, че то може да стане чрез Народното съббрание и ще бъде обявено като спасителна мярка,защото ще сме я докарали до там, да решаваме: фалит или борд. До тогава много неща ще се случат, но внимавайте. Следете симптомите на повърхността. Всичко зависи от Титаните на подземния свят - олигарсите. И докъде ще стигнат в техните битки. Войната може и да затихне. Да се разберат. Някой да отстъпи. Кой ли пък е по-умният? Тук няма умен има само огромни икономически интереси. Или „международните тектонски сили’ да сложат ред. То е като болест в начална фаза. Може да спрем развитието и, а може да я прекараме животозастрашаващо тежко. 

На нашите олигарси не им пука за България

Те не живеят отдавна в нея. Те само я „доят”, използват, ограбват и ако тя се срине, те пак ще направят и от това печалба. Хем ще я бутнат в пропастта, хем през цялото време ще печелят. Материалните активи главоломно ще се сринат. Колкото е процентът на девалвация - от 30 до 100% Те са милиардери, ще купуват на безценица. А после след „труса’ ще се появят като спасители. Така както се случи след 1991 и 1997 година. Дано всички сме си научили уроците и като хора и като общество, да не повтаряме една и съща грешка три пъти. Ние не трябва да им позволим. Как? Какво пък зависи от нас? Ако което и да е правителство застане на тяхна страна, да го свалим. Ако застане на страна на просперитета на България, да спрем да се цепим и караме и да го подкрепим. Защото вървим по същия сценарий като предишната криза, от 1996 година, която изкара половината народ на улицата. Това харесва ли ви? Спомнете си следствията, живота си тогава. Тоталното обедняване, хипер инфлацията. Сега ще се прояви като девалвация, за един ден, чрез промяната на съотношението на валутния борд. Не вярвате ли? Да не би обикновеният грък да е очаквал, че кризата ще бъде толкова съсипваща вече 8 години, след почти 30 години просперитет? Никой не е помислял, че може да се случи. Проспали са съседите времето за адекватно решение? Ние ще проспим ли нашето?. Сега е моментът да покажем колко сме се променили към по-добро, израсли като общество, като отговорности. Ако позволим всичко да ни се случи отново, просто не сме мръднали в развитието си. Сега трябва всеки един да покаже позиция и заинтересованост. 

После ще е късно

Само ще ближем рани. И всичките несгоди на днешния ден ще ни се виждат като неземно щастие тогава. Мисли българино! Имаш глава и се смяташ за умен. Заплашен си ти, семейството ти и страната ти. Ти плащаш цялата оргия на олигарсите! Сам не можеш да се спасиш. Пак ли ще избягаш? Къде? Всички не можем да се изнесем от България, но боли и от въпроса - Само глупаците и "овцете" ли останахме в нея? Трябва всички заедно! Ще се обединим ли срещу общата опасност? Или пак ще ни разделят? Ако оберат дома ти, и ти не вземеш мерки, не вдигнеш глас, не разръчкаш полицията, крадците пак ще се върнат. Защото краденето им ще е лесно и безнаказано. Ако няма постоянен граждански натиск върху управляващите и процесите, никой няма да ни защити. Ще си взимат заплатите и комисионните и толкоз. И ще ни се случи ограбване за трети път след 1989 г. и после само ще псуваме. Срещу народа никой не е спечелил, но има ли народ в България? Още сме в началото, но те това целят. Имат изявен икономически интерес да съсипят България. Сценарият е същият. И най-важното не се идентифицират с нея и с нас. .Не ги интересува нашето положение. Нито какво ще стане с нас и страната. За тях сме печалба оценявана в милиарди. Ще си ги харчат спечелените кървави пари на топли, уютни и скъпи места. Ще им пука толкова, колкото на тези, които запалиха Сирия, Украйна. И там бяха олигарсите и техните интереси, но загубите и жертвите са за народа. Слава богу, че война е почти невъзможно да има. Но етнически вълнения? Да - стига да им вършат работа.Това е единият от основните лостове за постигане на целите им. Досега само плашеха с подобни кризи, сега могат и да ги приложат на практика. Условия има. Цел има. Интерес има. Не си мислете, че е пресилено. Най-тихо е преди буря! Ако се случи, виновни ще сме си ние, не те. Но нека и те се страхуват от нас. Единиците не плашат никого. Само обединени сме силни. ”Съединението прави силата” - нека тези думи не бъдат само гола фраза. Това е черният вариант, но ако не се случи, то годината пак няма да е чак толкова щастлива, но поне спокойна от земетръси. Реформите са ни обещани, но ако не се сучат всички проблеми само ще се усложняват докато чакат решение. Европа също е икономически слаба. Помощ няма. Ръстът ще е до два пъти по-нисък, а това значи, че няма увеличение на доходите. Изобщо всичко ще си е по-старому, само, че малко по-лошо. И пак избори. Политиците ще се стремят към властта, а не към просперитета на страната. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional