Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Адвокат: Глобата на КФН на “Икономедия” е уродлива форма на цензура

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Кашъмов, http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Александър Кашъмов

 
 
 
 

Адвокат Александър Кашъмов определи глобата, която Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на "Икономедиа" като безпрецедентна форма на цензура.

"Ако трябва да сравняваме с времето преди 1989-а година, ние никога не сме виждали такива уродливи и явни форми на проява на цензура” коментира адвокатът в интервю за БНР, който е специалист по правото на достъп до информация, защитник на свободата на словото и представлява "Икономедиа" по цитираните дела.

Припомняме, че преди беше наложена рекордната глоба от 160 хиляди на медийна група "Икономедиа" за публикации, окачествени като съставляващи пазарни манипулации, заради отказа журналистите да разкрият източниците си на информация. Със същите аргументи със 100 хиляди лева е глобено и изданието "Зовнюз" от Враца, заради публикации около банковата криза през юни месец, припомня националното радио.

Според Александър Кашъмов има съмнения за едностранчив подход на КФН спрямо определени медии. "Медии, свързани с кръга около Делян Пеевски, бяха изключително гласовити преди и по време на кризата с КТБ, но не сме виждали по никакъв начин да бъдат санкционирани. Така че има нещо очевидно тенденциозно и едностранчиво", казва адвокатът.

Той допълва, че решението на КФН е тежък удар срещу свободата на словото в България. "Местните медии в България, които едва свързват двата края и които са изключително важни за местната общност, разказват за нередностите на място, критикуват властимащите и бизнеса. Тези нещастни медии, в които работят по двама-трима, понякога по един журналист, да бъде глобена със 100 хиляди лева, това означава на практика закриване на медията", подчертава Кашъмов.

Според него е странно това, че на врачанския "Зовнюз" е наложена глоба за това, че публикува репортаж за случващото се във Враца покрай кризата с КТБ, а това е информация, която тече и по всички централни печатни и електронни медии.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional