Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шизофреници ли са руснаците

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Спасов

 Измина повече от година, откакто при една принудена визита в Москва тогавашният държавен глава Янукович внезапно направи главоломно политическо салтомортале, отказвайки се от първоначалната идея Украйна да направи постъпки за влизане в Европейския съюз. Последиците не за Украйна, а за целия цивилизован свят ги видяхме. Не за тях ще стане дума тук. Повод за тези размишления ми дава руската преса и в частност авторитетния вестник „Коммерсант”

 Вчера в страниците на вестника се появи едно свръх любопитно социологическо изследване, извършено от тяхната социологическа агенция Фонд „Обществено мнение” /ФОБ/. Според него към началото на 2015 г. се наблюдава значително нарастване на броя на тези, които считат Русия за богата, развита и свободна страна. Това твърдят 69% от анкетираните., а 23% я определят като неразвита и изостанала. За сравнение същата агенция сочи, че през март 2012 г. съответните стойности са били 43% и 65%. Излиза, че Русия е направила грамаден скок в своето развитие и решително е скъсала със своята изостаналост. Подобен поврат има и по отношение на това, как останалият свят възприема страната. За анкетираните от отрицателен, образът на Русия в чужбина е направил революция и от 44 броят на чужденците, възприемащи родината им като напреднала и развита страна нараства на 59%.

 Изследователите от ФОБ твърдят и още нещо. През същия период броят на тези, които определят Русия като свободна страна нараства от 54 на 73%. Мнозинството от руснаците са убедени, че родината им се възприема като свободна страна от 61% от останалия свят.

 

 

Предлаганите данни са без коментар. Такъв няма да направя и аз, но не мога да се въздържа да не задам няколко въпроса. Нека всеки се постарае сам да отговори на тях.

 Първи въпрос. Възможно ли е, в момент в който страната преминава през една от най-жестоките си кризи през този век, тя да богатее? Забогатяване ли е обезценяването на рублата, драматичното намаляване на приходите от износа най-вече за сметка на срива в цените на петрола през последните 6 месеца?

 Втори въпрос. Това, че почивката в чужбина се оскъпява близо два пъти признак на повишено благосъстояние ли е? Няма как да не е така, след като в чуждестранните курорти рублите не вървят, а чуждата валута поскъпна два пъти.

 Трети въпрос. Признак на високо техническо, технологическо и научно развитие ли е изграждането на икономика, опираща се в такава огромна степен на износа на енергийни ресурси и преди всичко на нефт и газ? Ама това го правят и в Либия. Високо развита страна ли е Либия?

 Четвърти въпрос. А що се отнася до свободата, какво да кажем. Свобода ли е да осъдиш политическия си противник само за това, че се е осмелил да ти е противник? Става въпрос за братята Навални разбира се. И не само за тях. Знаят ли самите руснаци, че съдът в Хага е осъдил Русия да заплати на акционерите на ЮКОС трудно възприеманата от нормалния човешки разум сума от 50,1 млрд. долара. Това е резултатът от безумната руска свобода с една дума на Путин да се национализират богатства само за това, че Хордоковски примерно не му е по вкуса. Това е свободата по руски. А от днешна дата върху главницата от 50,1 млрд. долара тече и лихва за забава на плащането с процент, равен на този на съкровищните бонове на САЩ.

 Доколко в зададените въпроси има резон, преценете вие. Но поведението на респондентите на проучването е в противоречие с всякаква логика. То може да се определи като мазохизъм. Мазохисти ли са руснаците? Или шизофреници? В никакъв случай. Обяснението е едно. Това поведение е мотивирано от много мощен фактор. Това е страхът. Само ужасния страх да не бъдеш премазан за това, че имаш собствено мнение може да обуслови такова унизително поведение. А страхът е лош съветник. Да управляваш разчитайки на него можеш до време. В края идва и Видов ден. За руснаците това няма да е тъжен ден. Именно тогава те ще се отърсят от страха и ще се прегърнат със свободата. Господ да им е на помощ.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional