Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

А с Пеевски всичко е наред

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, http://www.dw.de

 

След прокурорското постановление, което ни казва, че с Пеевски всичко е наред, можем само да се надяваме, че той е настъпил някоя френска фирма. За да заговорим най-после за гнилите връзки между политици и прокуратура.

Коментар на Полина Паунова:

Възможно ли е депутатът от ДПС Делян Пеевски да е получавал поръчки за медиен чадър над хора от криминалния свят, и то лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, и това да не представлява злоупотреба с влиянието му? Възможно ли е шефът на ДАНС да твърди, че процедурата по предоставяне на допуск за Пеевски до класифицирана информация е стартирала в нарушение на закона, но прокуратурата да смята, че повод за проверка няма? Възможно ли е държавното обвинение да констатира, че разминавания между доходите на депутата и декларираното от него имущество няма, без да бъде направена проверка на стандарта му на живот? И най-важното - възможен ли е Пеевски без Цветан Василев?

Очевидно - да. Това стана ясно в понеделник вечер от разпространено постановление на Софийска градска прокуратура (СГП), която отказа да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, който "Протестна мрежа" подаде миналия февруари до главния прокурор Сотир Цацаров. Сигналът бе срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски, издателя Ирена Кръстева (майка на Пеевски) и лидера на "България без цензура" и бивш журналист Николай Бареков. Още в началото се видя, че държавното обвинение работи само по частта от документа, която засяга Цветан Василев. Интересен щрих е фактът, че усилената дейност на прокуратурата по казуса закипя именно в момента, в който настъпи разривът между Пеевски и Василев. Почти година по-късно обвинението се произнася по частта, засягаща народния избраник от ДПС и неуспял шеф на ДАНС. И установява, че около него няма нищо смущаващо. С този депутат всичко е наред.

Без данни и проверки. И без Цветан Василев.

Прокурорското постановление е формално, в него няма никакви конкретни данни от проверка по казуса. Въпреки това от СГП твърдят, че „всички изложени в сигналите данни и обстоятелства са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива“.

Кое точно обвинението нарича детайлна проверка, вероятно ще си остане загадка. Още повече след като по темата изобщо не е разпитван мажоритарният собственик на фалиралата вече КТБ Цветан Василев.

През лятото на 2014 година той обяви, че Пеевски е стигнал „прекалено далеч” в последната година и вече се изживява като "властелин на България". По думите му обществените поръчки в държавата се разпределят по канали, контролирани от Пеевски, а дружеството „Булгартабак” се източва. Отговорът на Пеевски не закъсня. Пред "24 часа" той заяви, че не е подкрепил амбиции на Цветан Василев да стане премиер.

От задочния диалог, пълен с взаимни обвинения, които би трябвало да привлекат вниманието на държавното обвинение, става ясно, че двамата са били в близки отношения. А като към това добавим думите на Станишев, че един от олигархичните кръгове в България е между КТБ, Пеевски и медиите, които той контролира, постановлението на СГП, изготвено без да е имало разпит на Василев, изглежда почти мистично.

Всъщност, в ситуацията около Пеевски един такъв документ изглежда съвсем на мястото си. И поставя редица въпроси, които започват с почти риторичното питане: „Има ли магистрати, които са зависими от Пеевски?” и приключват с екзистенциалния въпрос: „Как ще се прави съдебна реформа, при положение, че самата система се вписва отлично в политическия пейзаж?”. И най-важното - кой ще позволи да му бъде отнето влиянието в инак независимото обвинение.

Делян Пеевски пред следствения отдел на Софийска градска прокуратура

Разни странности

Но да се върнем към документа, с който прокуратурата образно казва, че с Пеевски всичко е наред. Държавното обвинение отказва да образува производство за пране на пари с аргумента, че "единствено наличието на хипотетична възможност за такова неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление".

Искането да се провери информацията, че Делян Пеевски е бил обект на разработки на службите, каквито данни имаше в различни медии, почива - според прокуратурата, на "изолирани и неподкрепени" твърдения. Отново в сферата на мистиката остава как са стигнали до това заключение, след като от прокурорския акт не става ясно дали изобщо от службите е изисквана подобна информация.

А това, че прокуратурата не вижда нищо нередно в твърденията на Пеевски, че Цветанов му е нареждал да опъва медиен чадър над хора от сенчестия свят, е най-малкото странно. Още повече, че проверката на ”Нова българска медийна група” отчита единствено, че издателската група е собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, а той няма участие в нея. Обяснено е, че Кръстева си е платила всички задължения към държавата, а после следва дълго изреждане на информация за дружествата, която е достъпна за всички през правните регистри и може да бъде проверена от всеки журналист с не особено високо ниво на грамотност.

Някои случайности и надеждата за "френска връзка"

Дали фактът, че съпругата на ръководителя на СГП беше съветник на депутата от ДПС Четин Казак, е оказал някакво влияние върху прокурорското постановление, можем само да гадаем. Същото важи и за въпроса защо обвинението преразказва данни от регистри и отказва да се занимава с разпити, демонстрирайки по този начин поведение на мързелив и неопитен репортер. Кристално ясно е обаче друго - Делян Пеевски очевидно няма никакви проблеми със закона. Или поне с неговите т.нар. пазители, които напълно потвърждават изказването му, че е „един успял млад човек“.

Остава ни единствено надеждата да се появят твърдения, че чистият като сълза депутат е настъпил интересите на някоя френска фирма от ранга на „Белведере“. За да подхванем разговора не просто за загнилите, а направо гангренясали връзки между политици и прокуратура, данните за които са „единствено житейски възможни“ (по постановлението на СГП).


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional