Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Примитивната зависимост между цените на петрола и политиката на Русия и СССР

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Независимая газета, БТА

 "Колкото са по-ниски цените, колкото по-малко валута идва от продажби на суровини и горива, толкова е по-миролюбива политиката на съветското, съответно на руското ръководство. Щом само нараснат цените на петрола, виждаме перчене и самовлюбеност до безкрай. Политиката - и външната, и вътрешната, става агресивна и авантюристична". 


Това пише в понеделник руският "Независимая газета".

Съпоставяйки политиката на Съветския съюз и на Русия, авторът – икономистът и основател на партия "Яблоко" Григорий Явлинский – посочва, че зависимостта й от цените на петрола е изненадващо примитивна.
 
В текста се описва как политиката на СССР и на Русия се е променяла "абсолютно синхронно" с ценовите равнища. Цените на петрола през периода 1970-2014 г., посочени в щатски долари от 1970 г., са представени "в съпоставим вид, коригирани според инфлацията".
 
В началото на 70-те петролът е много евтин, Съветският съюз загърбва конфронтацията със Запада и провъзгласява "разведряване на международното напрежение". 

През втората половина на 70-те петролните цени бележат съществен ръст; "разведряването" приключва и започва ново затягане на гайките, посочва "Независимая газета", като припомня съветската интервенция в Афганистан през 1979 г. и свалянето на южнокорейския "Боинг" през 1983 г.
 
През втората половина на 80-те цените на петрола се сриват, след което започва "перестройката", но петролът все така поевтинява, разрушава се Съветският съюз. 

През "епохата на Елцин" петролните цени падат почти до нивото от началото на 70-те. Русия води приятелска политика спрямо Запада, получава заеми и благодарение на тях се справя с кризите и нестабилността.
 
На прага на новото хилядолетие се появява Владимир Путин, а цените на петрола започват да пълзят нагоре. От 2005 г. нататък Русия е в положението на Съветския съюз от първата половина на 80-те. 

През този период обаче петролните цени надхвърлят дори нивото от началото на 80-те и започват политически и военнополитически авантюри - антиевропейският политически курс и войната в Украйна, отбелязва вестникът.
 
Според него първото десетилетие от 21 век е дало на Русия "уникален шанс - да вземе подаръка на световните пазари и да инвестира парите в диверсификация на икономическата структура, да задейства програма "Земя-жилища-пътища", да създаде в страната модерни високотехнологични отрасли, способни да носят доход независимо от петрола и другите ресурси. 

Нищо от това обаче не бе направено", констатира "Независимая газета".
 
Русия не стори нищо, за да промени структурата на икономиката си, за да създаде модерно общество и европейска държава. Последва "спад в цените на петрола, който изглежда ще е траен". Русия се озова в същото положение, в каквото бе през втората половина от 80-те.
 
Днешната цена - близо 50 долара, отговаря на около 10 долара за барел, пресметнато в цени от 1970 г. Това е ниво, което клони към нивата от 1985-1989 г. Тогава нещата приключиха с разпадане на страната, припомня всекидневникът.
 
"Помислете - щом днес сме скарани с всички развити страни наведнъж, докъде ще докарат Русия сега ниските петролни цени?", пита в заключение "Независимая газета".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional