Свободата днес и тук 25 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Обама: Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

 

Днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах, заяви американският президент Барак Обама в годишната си реч пред Конгреса – “За състоянието на съюза“. Така той оспори гласовете, които преди година коментираха, че агресията на руския президент Владимир Путин е “ловка демонстрация на стратегия и сила“.

Той допълни, че САЩ са застанали твърдо зад принципа, че по-големите държави не могат да играят ролята на тирани спрямо по-малките. Обама напомни, че САЩ са се противопоставили на руската агресия, подкрепили са украинската демокрация и са вдъхнали увереност на съюзниците си в НАТО.

Президентът на САЩ призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

"САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време. Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза Обама.

Американският президент призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба. "Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", смята той.

 

На този фон Обама отново обеща Гуантанамо да бъде затворен.

Обама каза, че ще наложи вето на всеки опит в Конгреса да се прокарат новия санкции срещу Иран, докато текат преговорите по ядрена програма. "Нови санкции, приети от този Конгрес, в този момент, ще гарантират единствено провал на дипломацията, ще отчуждят Америка от съюзниците й, ще затруднят поддържането на санкциите и ще гарантират подновяване на иранската ядрена програма", каза Обама.

Барак Обама поиска от Конгреса да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион.

"Китай иска да пише правилата в най-бързо развиващия се регион. Това би поставило нашите работници и предприятия в неизгодна позиция. Защо да позволяваме това да стане? Ние трябва да пишем тези правила. Ето защо искам от двете партии да ми дадат правомощия за насърчавана на търговията, за да защитя американските работници със солидни нови търговски сделки от Азия до Европа, които да са не само свободни, но и справедливи", каза американският президент.

Обама обеща още изравняване на заплащането на жените и мъжете.  Той призова Конгреса да приеме такъв закон, който да гарантира еднаквото заплащане на двата пола.

"Нищо не помага повече на семействата да свържат двата края от по-добра заплата", каза президентът.

В заключение той отчете, че сега икономиката на САЩ расте с най-добрата скорост от 1999 година насам. “В момента икономиката расте, дефицитът намалява, промишлеността и производството на енергия се развиват бурно. Ние преодоляхме рецесията и сега можем да създаваме свое собствено бъдеще, по-свободно отколкото всяка друга нация на земята”, заяви Обама.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional