Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Тихомир Безлов очаква съдебната реформа да се случи под външен натиск

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://news.ibox.bg

 

 

Моята надежда е Румъния. Не можем да останем чак толкова настрани, да изпаднем тотално, въпрос на самосъхранение е.

Експертът по сигурност Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията, не каза директно, че е загубил надежда България да се справи с корупцията и че няма доверие в случването на съдебната реформа, но в изказването си по Нова телевизия експертът констатира, че както всичко положително, и съдебната реформа у нас ще може да се случи под външен натиск.

Безлов допълни, че в последно време се наблюдава едно ясно обвързване между европейските фондове и реформата в съдебната система, особено в думите на чуждестранните ни партньори. Това дава надежда.
Преди десетина година Румъния беше действително по-зле от нас, а сега трябва да се учим от тях, коментира Безлов, без да отрича, че са направени все пак някакви усилия като създаване на Специализирания съд.

Според Безлов обаче не политическия елит, а елитът между магистратите е основният извор на корупция в България.

"Колко политици са оцелели през годините, а вижте колко са магистратите?", реторично призова Тихомир Безлов и обясни, че има общо около 5000 магистрата, но около 200 души, стигнали върха в йерархията, са непроменими.
"Това е част от голямото статукво - железобетон, те са там до пенсия, напълно гарантирани, никой не може да ги мръдне."

Безлов подчерта, че именно от тези 200 души зависи всъщност не само изковаването на законите, но и тяхното прилагане.

Според последните данни от изследвания на Центъра за изследване на демокрацията около 150 хиляди рушвета се дават всеки месец от българи на българи. Самият Безлов посочи, че доскоро не е имало нито един осъден за корупция в българските затвори.

 

Припомняме, вчера актуализираната стратегия за съдебната реформа, подготвена от правосъдния министър Христо Иванов, влезе за обсъждане в парламентарна зала.

 

След четири часа дебати, депутатите, обединени от левия лидер Михаил Миков, достигнаха компромисен вариант и приеха стратегия като основа за законодателни промени на конституционната рамка за съдебната власт.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional