Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говори Пловдив: Руските глупости срещу България само официално са неофициални

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, http://kafene.net

специално за kafene.net

 

Аз си мислех, че ние, българите, сме глупаци, задето вече 140 години упорито наричаме руските си окупатори „освободители”, „братушки”, „другарю Сталин”, „слънцето и въздуха” и прочие  идиотщини.


Мислех си, че сме само глупаци. Но не. Не било само това.


Освен глупаци, оказва се, ние сме пиявици и готованци. Поне според някакви си руски фърфъляци, които се пишат журналисти и се кичат със заглавие Руска информационна агенция „Новости”.


Не им следя редовно продукцията, по възможност руски бълвочи избягвам – не само от медицински съображения, а и защото православната ми вяра не позволява. Обаче заради последното им писание, насочено срещу България, мога да свидетелствам, че тия наистина са минали покрай идеята за информационна агенция – но доста издалеч са минали, на светлинни години разстояние.


В интерес на истината, при днешната путиноидна структура на широката руска мисловна и морална вселена, те откъдето и да минат, все ще е на светлинни години от истинската журналистика, но да не влизаме във философски теми, а да видим реалността.


Да, момчетата от путинската пропаганда базират текста си на една невъобразима българска глупост – упоритото до безумие желание на второто правителство на Бойко Борисов да продължи да се занимава с руския газопровод „Южен поток”. Вместо да хвърлят шапките си от радост, че се отървахме на косъм, днешните управляващи в София дори в новата си програма го вписаха като приоритет и го минаха през Парламента.


Макар всички да са наясно, че такъв Поток няма и няма да има. Амин.


Честно, не мога да си обясня упоритостта на Борисов в това отношение.


Онези дерибеи от „Южен поток – България” ги разбирам, в така създадената ситуация те получават заплати, за да не работят.


И аз искам. Дори само срещу половината от техните парички бих се навил нищо да не правя по цял ден, освен да щипя секретарките по дупетата. Но Борисов? На него каква му е далаверата, та да се държи така упорито за потока?


Не знам, бе, граждани. От няколко месеца се мъча да разреша тази загадка, но не успявам.


И тук се намесва тъй наречената РИА „Новости” в опит да ми помогне: „Можем да разберем момчетата в София. Изгубиха добри пари, перспективи и добросъседските си отношения с Москва. Изгубиха и шанса си за енергийна независимост от крадливо настроения Киев".


Ядец, ядец - и това мъдро слово на путинските нахуйници очевидно изобщо не успява да ми помогне.


Как пък от тези техни три изречения не им се получи нито едното да е вярно, а всичко е точно обратно на онова, което човек чете.


Първо, идеята как България губи шанса си за постигане на енергийна независимост от Киев изобщо няма да коментирам – само мозък, накиснат като сюнгер с водка, може да измисли подобна пропагандна формула. Защото ако ще си говорим за независимост, с прекратяването на „Южен поток” България всъщност не губи, а печели - печели шанс да намали зависимостта си от московския енергиен октопод, който в момента държи поне 85 процента от българския енергиен пазар. И заради това съответно смята, че е в правото си поне на 85 процента да диктува и политическия ни пазар.


Второ, за България никакви „добри пари” и „перспективи” в „Южен поток” няма и няма да има. Да, там има влияния, има геополитика, има корупция, но всичко това е само от руска, не от българска полза - дори когато чисти българи се облажват с газови рубли.


Иначе Потокът си е просто една руска тръба, която минава през наша територия транзит и дори не доставя газ на самата България, руснаците си я управляват, сключват се договори, а ние чрез това никакъв енергиен център не ставаме и прочие, и прочие – омръзна ми вече да повтарям тези елементарни неща.


Колкото до загубата на „добросъседски отношения с Москва” заради прекратяването на Потока, тук имам две забележки.


Едната е, че добросъседските си отношения ние няма как да загубим, защото никога не сме ги имали.


Руското имперско съзнание, независимо кой е начело на руската имперска държава, винаги счита България и българите за нещо като своя губерния и дори няма идеята за някакво добросъседство – както, впрочем, я няма спрямо който и да било друг околен народ. Или ако има нещо подобно, то е от рода – абе, комшу, магарето ми влезе в твоята градина, виж там да го върнеш добре нахранено, пък и ако го почистиш под опашката, няма да ти се разсърдя.


Другата ми забележка е, че, както показва практиката, колкото повече една страна държи на собствените си интереси и принципи, толкова повече Москва се замисля, преди да приложи най-добросъседските си планове спрямо нея. Украйна при Янукович и лижеше подметките, затова се докара дотук. Следва Беларус, ама малко по-късно.


Третото твърдение на капутите от РИА „Новости” – че могат „да разберат момчетата от София”, освен че е сексистко, защото в София има и момичета, също е лишено от смисъл. И тук нещата стоят точно обратно – руснаците нищо не разбират. Доказва го фактът, че май нито един от техните велики умове през последните 25 години изобщо не схвана, че България вече не е 16-та съветска република, че е член на НАТО и ЕС. Какви ти момчета в София ще разберат тези путински мекерета?


Другият вариант е, че не проверяват фактите, а си пишат пропагандата само въз основа на докладите на Юрий Исаков. А то, както се знае, не бива да се прави пропаганда въз основа на пропаганда – не е добре за самата пропаганда, в която трябва и поне частичка истина да има.  


Но, така или иначе…..


Цялата руска простотия и наглост, сътворена само в цитираните три изречения обаче, не може да се мери с тяхното количеството, концентрирано в четвъртото. А то гласи: „Да, имаше и други времена – помагахме, деляхме, търпяхме.”


Това вече прелива чашата на всяко търпение и минава границите дори на моята лигава демократична толерантност.


Да, имаше и други времена, когато сталинският СССР окупира България, изби цвета на нацията, наложи тук скапания си, безмозъчен режим, сложи убийци, крадци, мошеници да ни управляват, със сила ни налага какво да мислим, какво да правим, как да го мислим и как да го правим…..


Разбирате ли сега по кои човеколюбиви и приятелски времена тъгува Кремъл и в частност неговият пропаганден рупор РИА „Новости”?


Били „помагали”…..Че ако 44-та вие не си бяхте наврели пиянските мутри в нашите работи, ние изобщо нямаше да имаме нужда от вашата „помощ”. Обратно, щяхме ние да ви помагаме по милост, както ви помагахме от човеколюбие със зърно по времето на украинския Голодомор. Тогава целенасочено убихте милиони от собствените си хора, откраднахте им реколтата и я продадохте навън. А същото направихте и със зърното, което ние, българите, пък и други народи, ви пратихме като помощи…..


„Деляли” били…..Един вид – късали си руснаците последния си залък, за да го поделят с нас. Ега ти арогантността! Че ако вие бяхте умни, ако имахте нормална държава, общество и мислене, нямаше да бъдете толкова бедни, че да си късате от последния залък. И да го давате на нас, за да вършим с него част от мерзките ви дела по целия свят – да снабдяваме с оръжия бандитски режими, да подпомагаме и организираме терористични акции, да търгуваме с дрога, да крадем технологии…..


Но най-безумното в цялата история е това, че те били „търпяли”, тоест, били НИ търпяли.

Ами кого търпяхте, бе, малоумници? Търпяхте една поредица от пияндета и престъпници, последвани за цели 35 години от един тъпанар и селски хитрец – всички сложени начело на България с личната благословия от най-високо място в Кремъл. Търпяхте ги да ви се кълчат, да ви лъжат и да мажат след себе си, защото това са си вашите хора, това си е вашият начин за правене на политика, това е нещото, което вие харесвате и което искате.


А ако не бяха вашите щикове, ние тези троглодити нямаше да ги търпим и една секунда да ни управляват.


Търпяли били…..


И с всичките тия глупости, измислени и изписани спрямо България, пияните мурзилки от РИА „Новости” сами се надъхват, за да заявят накрая, че българите са „пиявици и готованци”.


Аз пък имам всички основания, включително и заради този руски пасквил, да заявя, че руснаците са говеда безмозъчни - но не го правя, защото знам, че не всички са такива. Да, онези 85 процента, които според проучванията продължават да подкрепят Путин, вероятно са, но останалите не са.


Чудя се обаче каква още помия трябва да излее руската пропаганда върху България, за да се задейства сегашното българското правителство и най-после да започне да реагира адекватно на подобни идиотски свободни съчинения, които само официално са неофициални.


Нали знаете, бе, г-н Борисов, че това е част от тяхната безсрамна война срещу нас, която ще става все по-активна, колкото повече ние мълчим?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional