Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Акция "Свобода за Савченко" пред руското посолство в София днес

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://offnews.bg

 

Надя Савченко
 

Акция под надслов "Свобода за Савченко" ще се проведе в София днес, 26 януари.

Протестът ще е пред руското посолство от 17.30 часа.

Столичната инициатива се провежда солидарно с акция в Украйна в подкрепа на украинския пилот Надя Савченко, превърнал се в символ на украинците в борбата им за единството на Украйна.

Савченко е пленена от руски сепаратисти в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., отвлечена на руска територия и арестувана за незаконно преминаване на границата.

В момента Савченко е в затвор в Москва с повдигнати обвинения за съучастие в убийството на руски журналисти, убити по времето, когато тя вече е била в плен. Лишена е от контакт с близките си и е без достъп до нормална правна защита.

"България не трябва да остава равнодушна към беззаконието, защото утре всеки един от нас може да бъде отвлечен и осъден съгласно руските закони и хвърлен в някой руски затвор. Аз съм за свобода на Надя Савченко! Аз съм против беззаконието!” се казва във Фейсбук страницата за събитието.

Преди 42 дни Савченко обяви гладна стачка. Нейни са думите: „Ако Украйна се нуждае от моята смърт, тя ще я получи”.

Савченко беше избрана за депутат в Радата и украински представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чиято сесия започва на 26 януари в Страсбург. Савченко трябва да поучи дипломатически имунитет като член на украинската делегация. Експерти твърдят, че Москва е длъжна да я освободи, за може да участва в сесията.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional