Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Колко струва думата на Москва?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Райнхард Везер (Frankfurter Allgemeine Zeitung), http://www.dw.de

 

Вместо да спре сепаратистите, Русия очевидно продължава да ги подкрепя в офанзивата им в Източна Украйна. А това означава, че обещанията на Кремъл не струват дори хартията, на която са написани, коментира Райнхард Везер.

Всички помним как руският външен министър Сергей Лавров обеща, че Москва ще убеди сепаратистите да спазват примирието. Само два дни по-късно обаче бунтовниците обявиха, че повече няма да участват в никакви преговори. И увериха, че ще продължат офанзивата си, докато не поставят под свой контрол цялата Донецка област. Без подкрепата на Москва лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск не биха били способни на подобна дръзка стъпка, а и никаква офанзива не би била възможна, ако сепаратистите не получаваха военна помощ. Един бърз поглед към картата на региона показва, че такава може да идва само от Русия.

Чиста проба цинизъм

Загрижеността на руския президент Путин за цивилните жертви на конфликта е чиста проба цинизъм с оглед на факта, че в момента сепаратистите се опитват да изнесат войната и в райони, в които досега не се водеха сражения. А предупреждението му, че само мирни преговори можели да доведат до решение на конфликта, звучи направо като подигравка - особено за участниците в преговорите, които се проведоха миналата седмица в Берлин.

След като стана ясно, че конфликтът в Източна Украйна е на този етап нерешим, остана само крехката надежда, че поне оръжията могат да бъдат накарани да замлъкнат. Сега и тази малка надежда се изпари окончателно. Пределно ясно е, че без участието на Русия примирие не може да бъде постигнато. Но както се вижда, обещанията на Кремъл не струват дори хартията, на която са написани.

"Добре дошли в ада"

Какво цели Кремъл?

Можем само да гадаем какви цели преследва Кремъл: превръщането на Донбас в зона, подобна на Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия? Или опит за подсигуряване на сухоземна връзка между Русия и Крим? А може би всичко това се извършва с едничката цел да се задълбочи хаосът в Украйна, за да се провалят реформите?

Всички смислени идеи, предложени през последните седмици от германското правителство с цел да се намери изход от задънената улица в отношенията с Русия, днес изглеждат напълно несъстоятелни. Ако Москва не спре незабавно сепаратистите, Западът има един-единствен полезен ход - да затегне още повече санкциите. Това е една наистина тревожна перспектива, защото никой няма интерес от по-нататъшно затъване на руската икономика. Но за момента друга възможност просто няма.


www.faz.net

Всички права запазени. © Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional