Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Моралът ДПС в две истории

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев, http://www.capital.bg

 

За Илияна Цокова, Хасан Азис, Сабрие Сапунджиева и държавните жилища

 
  •  
  •  

Сабрие Сапунджиева (в средата)

© Георги Кожухаров

 

Днес кърджалийският вестник "Нов живот" разказва историята на безработната вдовица Илияна Цокова, която е била извадена принудително от общинското жилище, в което живее, за да бъде преместена в друго, което обаче не било обзаведено. Това е станало със заповед на кмета на града Хасан Азис, ключов кадър на ДПС.

Вестникът с реинкарнационно наименование разказва повече за сюжета: "В момента се изпълнява наредбата, която предвижда на едно лице да се полагат не повече от 25 кв. м. жилищна площ, обясни директорът на Дирекция "Управление на общинска собственост и приватизация" Кера Станчева. Тя подчерта, че има много желаещи за общински жилища и наредбата стриктно се спазва". И още: "Направихме пренастаняване, за да помогнем на тази жена. За боксониерата тя ще плаща по-малък наем, който ще е по силите й. Това е решение на комисията по настаняване. На практика й свършихме услуга. Ако трябваше да се придържаме към закона, трябваше да я оставим без общинско жилище, заяви началникът на отдел в дирекцията Гюлфидан Мустафа."

Но да оставим Кърджали, Хасан Азис и Илияна Цокова за малко, за да отидем 242 км. на северозапад - в София. И по-точно кв. "Витоша", срещу зоопарка. Тук, във високия бл. 11, се намира апартаментът, в който от 12 години живее друг ключов кадър на ДПС - Сабрие Сапунджиева. Жилището е собственост на държавата (Министерство на правосъдието) и миналата година е било основно ремонтирано (за 46 хил. лв.), като за парите е платено от средствата, предназначени за подобряване на условията в затворите. Това не е всичко - Сапунджиева не заема държавен пост вече повече от половин година, но продължава да живее в апартамента. Въпреки опитите на правосъдното министерство да я покани да напусне, тя отказва да го стори. Миналата седмица стана ясно, че в опит да запази апартамента тя е била "уредена" на временна работа, по заместване, като секретарка. Разбира се, Сапунджиева вместо да съставя протоколи от съдебни заседания, веднага излиза в отпуск.

Министерството на правосъдието сезира прокуратурата (чиито върхове са доминирани от кадри на ДПС, воглаве със Сотир Цацаров) заради ремонта на апартамента с държавни средства. Проверката е изпратена в девета глуха, като чак миналата седмица с писмо е изискана информацията за изразходваните средства. Министерството на правосъдието сезира и областния управител на София, който трябва да предприеме действия по извеждането на Сапунджиева от жилището. Той обаче не бърза и забавя процедурата достатъчно дълго, че Сапунджиева да си намери работа.

Да се върнем на Илияна Цокова. "Нов живот" разказва повече за нея: "расла в "Дом "Майка и дете". Осиновява син, на който оставя наследствен апартамент на съпруга си в Сливен. Идва в Кърджали през 1977 г. като учител. Преподава български и история в Кърджали, Джебел и Перперек. Остава вдовица на 38 години. Трайно без работа от 21 март 2008 г. За да си плаща наема, работи като чистачка, болногледачка, разнася рекламни брошури. Вече е на 61 години, но й отказват пенсия, защото има навършени години, но няма необходимия стаж."

Сабрие Сапунджиева е завършила Лесотехническия институт, а през 90-те и право в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Вписана е като адвокат в местната колегия, а после става секретар на ЦИК за 40-то Народно събрание; член на ЦИК, секретар на президента по юридическите въпроси, заместник-министър на правосъдието в правителството на Сергей Станишев, член на Комисията за конфликт на интереси (по времето на мандата на скандалния Филип Златанов), служител в Бюрото за контрол нa СРС-тата, зам.-министър на правосъдието в кабинета на Орешарски. Все държавна работа, което й дава право да ползва въпросния апартамент. През годините дъщерите на Сапунджиева - Анна и Мириям, успяват да придобият (след замени с местната власт и на цени под пазарните) различни имоти в столицата.

Толкова за морала на ДПС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional