Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Реформаторите искат оставки в БНБ и КФН

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net/

Да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори, и ако не я получим, чрез акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото ни няма повече да страда от подобна безотговорност, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

От трибуната на парламента той заяви, че през изминалите години на криза БНБ и КФН не са изпълнили законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да помагат спестяванията на гражданите да се превръщат в инвестиции в българската икономика.

Напротив – те допуснаха системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари, добави той.

Кънев съобщи, че над 20 милиарда лева спестявания в банките са напуснали страната, а над две-трети от активите на българските пенсионни фондове са били инвестирани зад граница.

За занижения и често недобросъвестен надзор беше допуснато значителна част от инвестираните в българските финансови институции средства да бъдат вложени в свързани с ръководствата на тези институции лица. Немалка част от тях бяха използвани за финансиране на губещи бизнеси, корупционни схеми, медийно-политически проекти и пряка политическа дейност, каза още лидерът на ДСБ.

Днес има основателни съмнения, че част от тези средства ... бяха вложени и в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние. По този начин, спестяванията на българите, вместо да работят за икономическо възстановяване и нови работни места, потънаха в блатото на политическата корупция и допринесоха за обедняването на населението и обогатяването на мафията, заяви Кънев.

По думите му резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция е бил фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система.

Вместо да градят доверие, БНБ и КФН се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система на страната, каза съпредседателят на групата на Реформаторите.

Кънев заяви, че във финансовата сфера и в дейността по финансов надзор в обществен интерес, липсата на доверие е достатъчно основание за незабавно подаване на оставка.

От Реформаторския блок констатират, че и след провала и загубата на обществено доверие, ръководителите на българските финансови регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности

Нещо повече – ръководството на КФН си позволи, вместо да поеме тежката отговорност за проваления си мандат, да представи провала си като грозен персонален конфликт и да въвлече общественото мнение в махленска драма, добави Кънев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional