Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За паметника "1300 години България" и Войнишкия мемориал

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Йордан Балев

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=o4sasPhSjaQ

Снощи в "Червената къща" се проведе много интересна и емоционална дискусия относно бъдещето на паметника "1300 години България". Официалното име на събитието - "Паметникът 1334 /!/ години България - какво да правим с него?".

        Участваха следните гости:

  • Тодор Чобанов от Столична община - имаше категорична позиция за възстановяването на паметните плочи на Първи и Шести пехотни полкове. Изрази уважение към проф. Старчев, но главно акцентира върху възстановяването на мемориала - решение, което е взето от Столичния общински съвет. Беше многократно репликиран и прекъсван от крещящи хора, които не бяха съгласни с неговата позиция.
  • Пейо Колев, създател на сайта "Изгубената България" - беше кратък, също акцентира върху възстановяването на войнишкия мемориал, точното му място и т.н.
  • Любен Генов от Съюза на българските художници - позицията му беше против преместването/демонтирането на паметника "1300 години България", аргументите му бяха свързани с това, че експертите в дадена област трябва да определят кое е красиво и кое не е.
  • Проф. Христо Харалампиев, председател на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства, Министерство на културата - подкрепи паметника "1300 години България".
  • арх. Христо Ганчев, началник отдел "Недвижимо културно наследство", Министерство на културата - защити "1300 години България"
    Аргументите му, както и тези на неговия колега от министерството, така и не ги осъзнах, тъй като се загубих някъде в размишленията им - много говориха, а нищо не казаха. Накрая се пошегуваха с тях, че не могат да имат друга позиция, тъй като Веждито вече се изказа в подкрепа на паметника "1300 години България".
  • Социоложка от Алфа рисърч, на която не запомних името - представи резултатите от анкетата на Алфа рисърч, проведена през август или септември 2014 г., беше грубо прекъсната от превъзбудени хора, които я нападаха, че лъже и т.н. .
  • арх. Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" - в подкрепа на "1300 години България", като част от архитектурния ансамбъл НДК. По време на изказването му вървеше видео от 3Д мапинг върху паметника, заради което младежът беше нападнат от същите превъзбудени хора, заради това, че слагали елхички върху паметника, което било гавра. (още не знаеха позицията му) .
  • проф. Александър Кьосев, културолог от Софийския университет - много дълбоко и философско изказване, което лично на мен много ми хареса, но към момента си спомням само това, че каза, че не харесва паметника още от първия му ден и, че той по същество е мъртъв паметник.  (Звучи грубо, но човекът защити тезата си много аргументирано - какво е памет и други философски тези)


        Мисля, че имаше и още един гост, но не запомних името му, а изказването му беше кратко.

        Последва дискусия с публиката, като страстите съвсем леко се поуспокоиха, изказаха се много хора, сред които:
        - Петър Диков, който одобри възстановяването на войнишкия мемориал. Споменаха арх. Атанас Агура, доколкото разбрах негласно не е харесвал "1300 години България".
        - архитекти от сдружение "Трансформатори", които бяха категорично за запазване и модернизация на "1300 години България".
         - проф. Велислав Минеков (също много дълбоко и аргументирано изказване), както и други граждани на София, споделиха позицията си за възстановяване на войнишкия мемориал и поради емоционалната им обвързаност с него.
          - арх. Мартин Ангелов и арх. Марта Събева - млади архитекти, създатели на група във фейсбук в защита на "1300 години България".
          - арх. Димитър Димитров, който направо се нахвърли върху Столична община, изказването му беше еднакво смешно и абсурдно, споменавам го само заради колоритността му, иначе нищо по същество.
           - Прошко Прошков и Владимир Кисьов от Столичния общински съвет - в подкрепа на войнишкия мемориал.
           - Иво Антонов от министерството на отбраната, който по-скоро се изказа като обикновен гражданин - категорично в подкрепа на войнишкия мемориал.


            Един аргумент, който някой от публиката сподели - през 1980 г. войнишкият мемориал е съборен, без никой да пита все още живият архитект.


            Както споменах в началото дискусията беше много интересна и емоционална. Коментираха се много неща, включително това, че сдружение "Приятели на Русия" от Стара Загора е подало жалба срещу възстановяването на паметните плочи на I и VI пехотни софийски полкове (загинали български войници).
            Спомена се за референдум, за цената на "1300 години България", за Старчев, за южния парк и много много други неща, които и тук са предъвквани.

            Най-важното, което мога да кажа като заключение е, че присъстващите представители на Столична община бяха единодушни и категорични в позицията си за възстановяване на мемориала. Споменатите хора очевидно имат силна воля това да се случи, въпреки че бяха обвинени в политическа игра преди избори и т.н.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional