Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Симеон: Българите изпитват носталгия по времето на Живков

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

В интервю за израелския вестник "Маарив“ бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски заявява, че в България "не оценяват и уважават достатъчно направеното след края на комунизма до днес“ и изпитват определена "носталгия по миналото, когато всичко беше просто и лесно“. Сакскобурготски, чиято партия НДСВ бе 8 години във властта, но на последните парламентарни избори претърпя крах и с трите спечелени процента не успя да влезе в НС, твърди още, че през последните години страната постигна "невероятно“ много.

"С голяма бързина влязохме в ЕС, от който досега бяхме напълно изолирани. Трагедията е, че има определена носталгия по миналото. Държавата се грижеше за всичко, хората имаха почти еднакви възможности и се подчиняваха на заповедите. Когато трябва да си отговорен за действията си, цената расте и изведнъж има повече недоволни. Свободната инициатива има цена“, посочва още Сакскобургготски, който веднага след изборите хвърли оставка и извънреден конгрес в края на ноември трябва да определи неговия приемник. Към момента официални кандидатури за лидерския пост са внесли Николай Василев и Илия Лингорски.

В интервюто, което бе разпространено на български език от прессекретаря на НДСВ Цветелина Узунова, е засегната и темата с т. нар. "царски имоти“ и обвиненията към бившия премиер, че се е върнал в България след 50-годишно изгнание в Мадрид именно заради тях.

"Критиката е право на хората, но за сметка на всеки един. Аз гледам по друг начин на нещата - ако са градивни критики, неща които могат да бъдат обсъдени, е друго нещо, но ако са безпочвени клюки, е за сметка на самия човек. Например през 1998 г., когато Конституционният съд реши, че като български гражданин имам право на реституция, никой не възрази. Когато дарихме 90 хектара на Община София, никой не каза "Чакай бе, това не е твое“, заявява Сакскобургготски.

После продължава: "Но от момента, в който станах премиер, започнаха да търсят какво да кажат против. Първо се опитаха да кажат, че съм бил испански гражданин. Оказа се глупост. Второ, че съм комарджия. През 72-годишния си живот съм стъпвал три пъти в живота си в казино и то за да видя, като спектакъл, какво е това и то е документирано от камери. И играч не съм. След това имаше приказки и за това, че съм руски агент и какво ли не още..."

"За имотите - той дойде да си прибере имотите. Аз мога ли да си прибера имотите в един куфар и да си отида в Мадрид с тях. Тези имоти бяха ли на народа през тези 50 години? Властта си ги прибра. А след това трябваше да останат, без да бъдат стопанисвани. Кое е по-хубаво?! Да харча пари и да се грижа за тях или да останат безстопанствени“, пита риторично той.

По думите му всичко това е част "от една митология, злоба, завист, апетити... Никой, който имаше право на реституция, не се отказа да му върнат иззетото. Независимо дали си редови гражданин или имаш друга длъжност“.

На правителството на бившия си бодигард Бойко Борисов Сакскобургготски пожелава да успее. "Периодът на управление на новото правителство е все още много кратък. Лесно е да се разкритикува всичко, което е било преди. Това и без това не е моя стил“, казва той.

Сакскобургготски посочва, че, когато той е станал премиер през 2001 г., се постарал да има приемственост. "Важното е да има най-вече диалог и да спазваме това, което се изисква от нас от Брюксел. Защото ние сме част, ние сме в Брюксел. Ние сме пълноправни членове на ЕС, а днес трябва да се превърнем в партньори, които да бъдат оценени по заслуги и да вървят в крак с останалите.“

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional