Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Безплатна (авто)реклама:четете ivo.bg, най-русофилската медия у нас

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

 

Редовните читатели на ivo.bg вероятно са забелязали, че този блог се очертава като най-русофилския, списван на български език. Ако ми посочите друг сайт или медия изобщо в България, където се появяват повече статии от руски автори, специално подбрани и преведени, ще си взема думите напред, т.е. ще се опитам да изпреваря конкурента, ако има такъв.

Малко е нескромно, но започвам да се чувства като “Христо Ботев” ( да не си помислите друго- радиостанцията, която предава от Москва през Втората световна война).

Впрочем Христо Ботев е бил репресиран в Галац в Молдова по внушение на Русия с 3 месеца затвор  (заради връзки с руски революционери), но за тази неизвестна на масовата публика у нас  страница от живота му, скъсана от десетилетия от календара на събитията в българската история, можете да научите повече от следващата книга на автора на ivo.bg.

Междувременно- приятно четене в превод на български език (благодарение на преводача Васил Костадинов) понеже повечето български русофили трудно сричат на руски.

#Изолирай това

 

Депутатът Ирина Яровая, бивш член на партия “Яблоко”, а сега на “Единна Русия”, каза, че изучаването на чужди езици в училищата, представлява заплаха за руските ценности. За кой ли път, когато изглежда, че сме достигнали дъното в деградацията на политическата реторика, започват да ни хлопат дъските. Вътрешната политика на Русия и циркулиращите в нея идеи са все по-зависими от външната конюнктура. Отговор на очевидният провал на донбаската авантюра стават все по-силните призиви за самоизолация на страната във всички сфери. В този смисъл, Яровая, първа обърна внимание на фундаменталния въпрос. Изолационистите трябва да се възпитават от рано, още от детството. Необходимо е да се гарантира, че децата няма да знаят за други народи, няма да се интересуват от тях. Държавата страда от характерното раздвоение на личността: вчера висши чиновници говориха за това как ще изпращат най-добрите студенти да учат в чужбина, а днес тема номер едно е – да се защитят нашите младежи от чужди влияния, вървейки по пътя на чучхе ( явно добре известната на руската публика идея на Ки Мир Сен в Северна Корея за истинския пък към комунизма, превърнал страната в уникален резерват на комунизма, т.е. в един огромен концлагер- бел. ivo.bg).

Разбира се, всичко това може да се приеме за поредния виц на депутатите от държавната Дума. През последните няколко месеца, те с всички сили се борят и конкурират в опитите си да ни забавляват и да получат скромна порция внимание в отсъствие на по-важни правомощия. Колегата на Яровая, Сидякин от “Единна Русия”, геройски пропада в Антарктида, а след това, бързо се появява, а депутата от Либералдемократическата партия Сергей Иванов пред цялата страна е възмутен от покачване на цената на чорбата в неговия парламентарен стол от 20 на 53 рубли(от 25 на 66 евроцента). Как може тези информационни проблясъци на народните избраници да се приемат на сериозно?

Проблемът обаче се крие във факта, че спрягат Яровая за един от най-вероятните кандидати за поста министър на образованието в обновеното руско правителство, което може да се появи през следващите месеци на фона на ескалация на кризата. Тогава разнообразните образователни идеи на Яровая, които вече се обсъждат на ниво законопроекти, като например въвеждането на задължителен единен учебник по литература, не допускащ никакви различия в мненията, ще намери пълно въплъщение в практиката. Може би скоро ще си спомняме с носталгия за времето, когато основна тема за дискусия в системата на училищното образование беше матурата.

За радост на Яровая отбелязваме, че нашите стартови позиции за нейните инициативи са доста благоприятни. Само 5.48% от руснаците, според проучване от 2010г., разбират английски език, а следователно са имали достъп до огромното количество информация в глобалната мрежа. Нашите ценности, от тази гледна точка, не са в опасност, ние от самото начало сме достатъчно изолирани. Тук политическият елит на Русия ( началниците на Яровая), в този аспект, изпъква донякъде на фона на сивата маса. Добре известно е, че президентът Путин говори немски и през 2001г. изнесе брилянтна реч за демократичните си идеали в Бундестага. Премиерът Медведев владее малко английски, Сергей Иванов (не този от ЛДПР) – шведски, а за Игор Сечин няма какво да говорим – той е преводач по професия (португалски). Оказва се, че са нещо като каста? Чуждите езици са за новите дворяни, а селяните ще съхраняват традициите.

В Москва, междувременно, изгоря сградата на една от най-големите в страната библиотеки с книги на чужди езици – сградата на Института за научна информация на обществените науки (ИНИОН). В случилото се там има мрачна символика. Книгите горят точно в момента, когато по върховете декларират, че са излишни.

 

Кирил Мартинов

2.02.2015г., Новая газета


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional