Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

TheGuardian: Събуди се Европа! Путин трябва да бъде спрян

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Тимоти Гартън Аш, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Летището в Донец, Снимка: TheGuardian

 
        Изправени сме пред опасност от втора Босна във вътрешния двор на Стария континент


Владимир Путин е Слободан Милошевич, но не за Югославия, а за Съветския съюз: толкова лош, но много по-голям. Зад димната завеса от лъжи той възражда неговия поход в източните части на Украйна, превръщайки ги в своя марионетка.

Невинни минувачи са убити на пристанището на Черно море в Мариупол. В обсадения Debaltseve, една жена гребе с лъжички вода от гигантска локва на пътя. Развалините, в които е превърнато летище Донецк, напомнят на сцена от мъченическа Сирия. Около 5000 души вече са убитите в този въоръжен конфликт, както и повече от 500 000 са изселени.

Заета с грижи към Гърция и еврозоната, Европа дава възможност да се разрази втора Босна в нейния двор. Събуди се Европа! Ако сме научили нещо от нашата обща история, това е че Путин трябва да бъде спрян. Но как?

В крайна сметка, ще има нужда от преговори, за да се стигне до решение. Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър Frank-Walter Steinmeier бяха прави да запазят дипломатичност, въпреки че те стигнаха до заключението в средата на януари, че не си струва да се срещат с Путин в Казахстан. В събота в Минск бе провален поредният опит за постигане на съгласие, да бъде спрян огънят и да се търси примирие. Сега не е време за дипломация, то предстои.

Европа трябва да засили икономическите санкции срещу Русия

В комбинация с падащите цени на петрола, те вече имат своя значим ефект. Въпреки лекото безпокойство, обхванало ЕС след изборите и новото правителство на Гърция, последната седмица съюзът запази своето единство по отношение на санкциите. Дали това няма да подхрани агресивните нагласи на Русия? Разбира се, защото режимът на Путин се подхранва от национализма, от антизападната пропаганда. Дори заплахата да не съществува, руската телевизия ще я измисли.

Подобно на Милошевич, Путин е готов да използва всички инструменти, които са му на разположение, без никакви задръжки и скрупули. В своята война срещу Запада той разгърна тежка военна техника, изнудването чрез доставката на енергия, кибер-атаки, пропаганда чрез сложни, добре финансирани радио и телевизионни операции, свои агенти, влияещи в европейските столици. О, да, и руските бомбардировачи, които свистяха над Ламанша с пуснати транспондери, превръщайки се в потенциална заплаха за гражданските полети.

Има една полска поговорка, която приблизително се превежда така - "ние играем с тях на шах, те си играят на дупеница с нас". (Dupniak, или “дупеница”, е полска игра, в която хората се опитват да отгатнат кой ги е ритнал отзад.) Това е проблемът за демократичния ни запад, като цяло, както и за мудния, мулти-национален Европейски съюз, в частност. Това наскоро бе описано в печално нереалистично ръководство за стратегията към Русия, подготвено за Федерика Могерини, нов върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

В дългосрочен план, 

Путин ще загуби

Хората, които ще пострадат най-много от неговата глупост, ще бъдат руснаците, но не на последно място тези, в Крим и Източна Украйна. Но периодът на властване на умелите, безмилостни диктатори в големи, добре въоръжени, богати на природни ресурси и психологически смазани народи, може да се окаже доста дълъг. Преди да се оттегли от власт Путин, много кръв и сълзи ще потекат безшумно надолу по реката Донецк.

Така че предизвикателството е да се съкрати този период и да се спре осакатяването и агресията. За да направи това, Украйна се нуждае от модерни отбранителни оръжия, с които да се противодейства на съвременните модерни оръжия, с които разполага Русия. Стимулиран от Джон Маккейн, Конгреса на САЩ е прел Закон в подкрепа на Украйна, който предвижда отпускането на средства за доставка на военно оборудване за страната. Сега е ред на президента Обама да определи, какво оборудване и кога то ще бъде доставено там.

В доклад, изготвен от Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО и Строб Талбот, експерт по Русия, е определено необходимото оборудване: Радари за засичане на далекобойни ракетни системи, безпилотни самолети (UAV), електронни системи за заглушаване действията на противниковите UAV, повишаване сигурността на комуникация, бронирани Хъмвита и оборудване за медицинска помощ.

Само, когато украинската военна отбрана успее успешно да задържи руските настъпления в патова ситуация, само тогава преговорите могат да бъдат възможни. Понякога трябва да грабнеш оръжието, за да спреш оръжия.

Няма ли такава доставка на оръжия, това допълнително ще засили параноята на Русия към нейното обкръжение? Да, но Путин отдавна подхранва тази параноя, необезпокояван от фактите. Наскоро, пред студенти от Санкт Петербург той заяви, че украинската армия "не е армия, тя е чуждестранен легион, в този случай натовски чуждестранен легион".

ЕС никога не би постигнал съгласие по отношение на тези военни доставки. Ако нещо се случи, то ще е действие на индивидуални държави. Въпреки че това може да върне стария рефрен, че "Америка забърква кашата, а сега Европа трябва да разчиства". Налице e реален повод САЩ да изпълни такава военна доставка.

САЩ има най-доброто оборудване, вероятно е и в най-добра позиция да контролира неговото използване, и е по-малко уязвима за двустранния икономически или енергиен натиск.

Честно е общото споделяне на тежестта. Европейската общност поема по-голямата част от негативните последици от наложените санкции, тъй като техните инвестиции в Русия са по-големи, те ще осигурят, голяма част от икономическата подкрепа, от която се нуждае Украйна, както и голяма част от тежестта на дипломатическите действия пада върху тях. В същност Маккейн и Меркел играят перфектно ролята си на 

лошото и доброто ченге

Има още една област, в която Европа като цяло, и в частност - Великобритания, може да направи нещо повече. Електронните медии, обикновено се класифицират като мека сила, но те са толкова важни за Путин, колкото са и танковете T-80 . Той е инвестирал в тях страшно много. Сред руско говорящите - включително тези в Източна Украйна, и рускоговорящите малцинства в балтийските страни - телевизията е средството, чрез което Путин пробутва тезите си за социално консервативна, горда Русия, заплашена от фашистите в Киев, експанзионистична НАТО и декадентския ЕС.

 

Ние трябва да се противопоставим на пропагандата не с лъжи, а с надеждна информация и съвсем точно да  представим нашите различни гледни точки. Никой не може да се справи по-добре с това от BBC. САЩ може да притежава най-добрите дрони в света, Германия - най доброто машинно оборудване, но Великобритания притежава най-добрия телевизионен оператор.

 

А съществува невиждан апетит към него: за съжаление BBC понижи руско-езичните си излъчвания, но все още има почти седем милиона слушатели сред тях, а по време на кризата броят на украинските зрители е нараснал повече от 600 000.

В доклад за бъдещето на новините, Джеймс Хардинг, ръководител на BBC News, отправи сериозна заявка за засилване на международните услуги на агенцията. Доказателство на думите му ще бъде повишаване на влиянието на медията в Русия и Украйна. Без да се компрометира независимостта на BBC, британското правителство ще има възможност да се включи с допълнително инвестиране.

Ако някога е имало хора, нуждаещи се от точна, справедлива и балансирана информация, то тава са руснаците и украинците днес. Нито едно от тези неща по отделно няма да спрат Путин утре, но в комбинация те ще постигнат целта си. Диктаторите печелят в краткосрочен план, демократите - в дългосрочен.

Превод: Мая Георгиева, Faktor.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional