Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Банковите „Кака и Братко“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Нели Кордовска е и.д. шеф на отдел Банков надзор на БНБ и е подуправител на Фонда за гарантиране на влоговете. Според в. "Капитал" нейният роден брат Румен Стамов е директор «Частно банкиране» в ПИБ. Вече втори ден информацията не е опровергана нито от Кордовска, нито от Стамов.

Това роднинство трябва да се оцени в светлината на събитията от последните месеци. Нели Кордовска пое банковия надзор от обвиняемия Цветан Гунев малко преди да потъне КТБ, на която беше отказана ликвидна подкрепа. Няколко дни по-късно тръгна да потъва и ПИБ, на която обаче беше хвърлен спасителен пояс с държавни пари.

След спасителната операция ПИБ беше поставена под строг надзор заради получената държавна помощ от 1,2 млрд евро. Главен надзорник до момента се явява Нели Кордовска.

Надзор, който ще остане в историята. През септември банката захранена от данъкоплатците отпуска някакви си 40 млн. евро кредит на фирмата «Семита Билд». Фирмата е с един служител и почти никакви активи. Необслужвани кредити към свързани лица за стотици милиони се предоговарят за бъдеще. Така не изглеждат лоши и не се налага да бъдат провизирани.

Биволъ направи поредица от подплатени с неопровержими доказателства разследвания, че банката е кредитирала офшорни фирми, свързани със собствениците й. Раздавани са суми за стотици милиони евро. „Инвестираните“ по този начин огромни капитали, недопустимо надхвърлят дори собствения капитал на ПИБ.

Медията изпрати данните до Надзора на БНБ като сигнал за проверка още преди да ги публикува. Вместо компетентно действие по сигнала ни и съответна проверка от БНБ реагираха агресивно, отказвайки да извършат такава.

На свой ред КФН стартира заплашителна кореспонденция с абсурдни искания за предоставяне на личните данни на членове на екипа на Биволъ. Това предизвика незабавна реакция на “Репортери без граници”. След неадекватаното отношение на отговорните български институции Биволъ реши да изпрати данните и документите на вниманието на Европейската комисия и Прокуратурата.

Надзорът на Кордовска мълчи.  Впрочем, не винаги. Подобно на Стоян Мавродиев от КФН, Нели Кордовска от БНБ надзирава медиите. Разликата е, че вместо да ги глобява директно, тя ги дава на прокуратурата ако посмеят да публикуват информация от голям обществен интерес. Такъв е случаят с изданията на „Икономедия“, наскоро посетени от „Икономическа полиция“

В другото си амплоа като подуправител на Фонда за гарантиране на влогове Кордовска развива дейност, от която банката на Братко има несъмнена полза. Фондът за гарантиране на влоговете първо внезапно се освободи от шефа си Росен Николов (19 ноември 2014). Замести го Радослав Миленков – бивш кадър на ПИБ. Няколко дни по-късно (24 ноември 2014), Фондът реши кои банки ще обслужват парите от КТБ. 

Решение за банките беше взето „на тъмно“, защото никой не знаеше колко са влоговете разпределени по ЕНГ. Знаеха само във Фонда и квесторите на КТБ. Фондът избра 9 банки, сред които и ПИБ. За всеки случай на последната беше дадена още една група вложители – всички чуждестранни лица.

Резултатите са ясни днес. От отчетите на БНБ за декември 2014 се вижда, че спрямо септември 2014 ПИБ губи от корпоративни клиенти 339 млн. лв.. Банката обаче е на плюс, защото е привлякла 571 млн. от частни вложители. Кои ли са те?

Неокончателните данни от Фонда сочат, че на лица с ЕГН-та, завършващи на 9, които бяха обслужвани от ПИБ, са изплатени 459 920 702 лв., а на чуждестранните лица 131 154 857 лв. Съберете две и две. И сметнете къде щеше да бъде ПИБ днес ако я нямаше тази манна от институцията на Кака.

Интересен е и въпросът къде ще бъде банката на Братко утре. Защото дори Кордовска да прояви някакво чувство за срам и професионална етика и се оттегли от ръководните си позиции, Фондът вече е празен. Фондът – празен, но не и личната сметка на Кордовска.

Финансовият журналист Мирослав Иванов разкри с документ,  че тя е имала тлъста сметка в евро в КТБ, която е изтеглена ден преди затварянето на банката. Подобно действие се обяснява с предварителна информация, която надзорничката е имала благодарение на служебното си положение.

Нима това не е крещящ конфликт на интереси? Как въобще е станало възможно на мястото на Гунев да бъде сложен от БНБ човек, който е имал сметки в КТБ и то именно в момента когато се решаваше съдбата на тази банка?

Къде ли са сега тези пари? Възможно ли е да са при Братко в поднадзорната ПИБ с подходяща лихва? Впрочем, едва ли трябва да се тревожим за авоарите на такъв изявен професионалист като Кордовска, който очевидно владее всички тънкости на надзора когато надзирава своите си пари.

За надзора на обществените явно ще трябва се уповаваме на професионализма на Братко и на Георгиу Георгиус. Последният менажира суми на ПИБ, доближаващи се до невърнатата все още държавна помощ от бюджета.

P.S. След публикуването на статията в блога на Мирослав Иванов се появиха данни, че Нели Кордовска е изтеглила влога си в евро от КТБ след приключването на работното време на банката. Специалната клиентка е разполагала с още един влог в лева, който е покрит от Фонда за гарантиране на влоговете.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional