Свободата днес и тук 01 Март 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ТЕМАТА „РУСИЯ“ ЗАЕМА ВСЕ ПО-ЦЕНТРАЛНО МЯСТО В БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕБАТ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, http://asenov2007.wordpress.com

 

 

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Парламентът отхвърли искането на БСП България да застане против европейски санкции срещу Русия и на практика да ги блокира. Така или иначе обаче, темата Русия продължава да заема все по-централно място в българския политически дебат. Защо и как стана така – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, Парламентът за втори път не прие проекторешението на БСП страната да се обяви против разширяването на европейските санкции срещу Русия. Колко пъти може да бъде отхвърляно това искане?

– Колкото пъти бъде внесено, Фили. То със сигурност под една или друга форма ще бъде внасяно пак, защото руската пета колона тук няма да се умори да работи в руска полза. Този път искането на социалистите дойде, защото на 12 февруари в Брюксел ще има среща на върха по въпроса за допълнително разширяване на санкциите. Наистина се надявам, че идеята да блокираме тези санкции ще бъде и занапред отхвърляна, защото тя е лоша идея. Реализацията и ще означава, че България директно заявява на евро-атлантическите си партньори – интересуват ни руските, а не българските и общите ни интереси, ние сме за Евразия, не за Европа, моля да ни изгоните както от ЕС, така и от НАТО. Това искат социалистите, макар не всички, а около половината, както сочи проучване на Галъп. Това искат всички хора на Волен Сидеров, но те пък са малко. Иначе например сред електората на ГЕРБ, както и на ДПС, подкрепата за членството на България в ЕС е 80 процента. Така че в нашия случай захвърлянето на питомното, за да се гони дивото някъде из Русия, не се отхвърля само по разум, а и по нагласи.

- Пламен, доскоро темата „Русия” официално се споменаваше само във връзка със спирането на проекта „Южен поток”. От около седмица насам обаче тя изплува във все повече изказвания на министри. Кой е отключващият фактор в случая?

– Всъщност факторите са много, Фили, но натрупването им изглежда премина някаква граница и затова основни български министри започнаха да говорят. Имам предвид министрите на отбраната и външните работи, които не са случайни фигури. Да, все още премиерът Борисов или мълчи, или е уклончив, вероятно опитва да отложи максимално заемането на по-ясна позиция, защото знае, че тя ще бъде представена като „крайна” от руската пропаганда и ще бъде силно атакувана от руската пета колона тук. Но все пак ми се струва, че периодът на българската политика на мълчание е на приключване.

- А какъв е поводът, какво особено се случва напоследък в българо-руските отношения?

– Най-общо казано, Фили, става все по-ясно, че Русия засилва агресивността си срещу България – засега най-вече в сферата на пропагандата, но вероятно е въпрос на малко време думите да преминат в дела. Вече на практика не минава ден, без някой руски политик, анализатор, историк или друг неслучаен гражданин да се изкаже на тема „отношения с България”. И вече чухме толкова много глупости, преглътнахме толкова фантастични лъжи, пренебрегнахме толкова откровени заплахи, че някой по-нетърпелив с право би отрязал достъпа на руски медии в България изобщо. Както и би отрязал достъпа до публична трибуна на онези българи, които откровено и безсрамно разпространяват руската пропаганда за сметка на българския национален интерес. Но ние сме демократи, не правим така, а мълчаливо страдаме от типичната неспособност да се защитим срещу силите, които използват демократичните принципи, за да унищожат самата демокрация. Във все по-горещата ситуация тук обаче управляващите май все по-ясно виждат, че този път работата няма да стане само с прочутото „снишаване, докато бурята отмине”, както преди 25 години съветваше Тодор Живков. Не може всичко да се премълчава до безкрай. Но ако трябва, Фили, да посоча конкретен повод за новия етап от темата „Русия”, който май започва в България, това беше едно изказване на лидера на Атака Волен Сидеров. В парламента той изнесе цяла лекция как българите трябва да защитават руския интерес, как трябва да напуснат ЕС и НАТО, а накрая обясни, че в момента България се готви за война с Русия, като мобилизира запасняци и подготвя морската база в Шабла за натовски ракети.

- Това не е ли смехотворно, като се има предвид състоянието на българската армия?

– О, да, Фили, смехотворно е меко казано и то не само от гледна точка на армията, а изобщо. То е толкова нелепо, че ми се струва да е измислено от самия Сидеров, а не от кремълските му господари. Но, кой знае – факт е, че безумието свърши работа. Дни наред след това различни телевизии проглушиха ушите на публиката, като постоянно го цитираха, канеха специалисти и анализатори да го разясняват и други подобни дивотии. Някои дори похарчиха грешни пари и изпратиха екипи в Шабла да заснемат подготовката за българска агресия срещу Русия. Разбира се, нищо такова не заснеха, защото нищо такова няма. От министерството на отбраната обясниха, че и никаква мобилизация няма, а само тече редовната проверка кои хора от военните списъци се намират в страната. Но сякаш никой не е казал и дума. По типичния маниер за пропагандно прехвърляне на топката, някой си Владимир Евсеев, директор на руския Център за обществено-политически изследвания, излезе и заяви – „можем да нанесем удар срещу България, ако приеме инфраструктура на НАТО на своя територия”. Това пък породи нови вълнения тук – ами ако Сидеров е прав, че ще има война с Русия. Разбираш ли, Фили, за каква плоска, но ефективна манипулация говорим.

- Но всъщност по този повод, Пламен, дойде и едно важно изказване на министъра на отбраната Николай Ненчев…..

– Да, очевидно Николай Ненчев не издържа да слуша подобни глупости и онзи ден заяви: „От Русия идват внушенията, че се готвим за война. Имам усещането, че съществува организиран информационен център, който се занимава с разпространение на дезинформация”. Независимо от дипломатичното позоваване на някакво „усещане”, министърът всъщност потвърди позицията на предшественика си, служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, който през есента в един доклад на министерството записа, че „Русия води открита информационна война срещу България”. Нещо повече, тази позиция бе еднозначно защитена и от сегашния външен министър Даниел Митов. „НАТО е отбранителен съюз, НАТО не се кани да напада Русия или която и да било друга държава” – напомни той. Даниел Митов заяви още, че сегашното българско правителство няма да отстъпи от общата европейска позиция по санкциите и уточни – правим го не защото някой ни притиска, а защото това е национална политика на България, ние защитаваме определени международни норми и международното право. „Трябва да се борим срещу дезинформацията в публичното пространство и да казваме истината” – добави още министър Даниел Митов. Силно се надявам, Фили, такава борба наистина да започне в най-скоро време, при това в нея да се включи и цялата държавна машина. Защото иначе рискуваме руската пропаганда да разяде способността за демократично мислене и готовността за демократично действие на цялото българско общество, поне малкото онази способност, която му е останала.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional