Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Маккейн: Поведението на Меркел напомня равнодушието срещу Хитлер

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
СИМОНА РУСЕВА, http://www.clubz.bg

 

Американският сенатор пита германската канцлерка дали не вижда, че пред очите й се разпокъсва Украйна

 

БЕРЛИН – Видният американски политик и председател на сенатската комисия по отбрана Джон Маккейн остро нападна германската канцлерка Ангела Меркел. И то часове преди тя и френският президент Франсоа Оланд да се срещнат днес след обед с руския държавен глава Владимир Путин.

“Нейното (на Меркел – б. р.) поведение ми напомня за политиката от 30-те години на миналия век”, изрече Маккейн в интервю за немския тв канал ZDF. Той уточни, че подобно равнодушие и бездействие по отношение на политиката на Хитлер е довело до неговия възход и до разпалването на Втората световна война.

“Не знае ли г-жа Меркел откъде идват оръжията за сепаратистите и военните подкрепления в жива сила”, попита ядно Маккейн и добави: “Възнамерява ли тя да гледа безучастно как за пръв път след края на Втората световна война една европейска страна бива разпокъсвана?”

Поводът за острите думи на Джон Маккейн е категоричната позиция на Меркел, че конфликтът в Украйна не може да се реши с оръжия, а единствено по дипломатически път. 

Канцлерката категорично се противопоставя на намеренията на САЩ да изпратят въоръжение за украинската армия. Маккейн е на обратното мнение – въоръжаване армията на Киев.

“Когато гледаш поведението на германското правителство, би могъл да си помислиш, че то и понятие си няма или пък му е все едно, че в Украйна се избиват хора”, жигосва Маккейн. Той допълва също, че поведението на Европа относно конфликта в Украйна било огромно разочарование, но той не очаквал нищо друго.

Същевременно в. “Ди Велт” днес съобщи, че Вашингнон бил решен да започне да доставя оръжия за Украйна, ако днес се провали разговорът на Меркел и Оланд с Путин и боевете в Източна Украйна продължат с неотслабваща сила.

“В този случай американците ще започнат да доставят отбранителни оръжия  на Украйна – предимно танкове и радари за артилерията”, пише изданието, позовавайки се на висши дипломатически кръгове от Брюксел. Кремъл бил наясно с това решение и изразил остър протест пред Вашингтон.

Преди днес по обед Меркел да отлети за Москва, тя изрече: “Не е ясно дали ще ни се удаде (заедно с Оланд – бел. ред.) да се постигне примирие. Вероятно ще се наложи да се проведат още разговори.”

“Всички искат мир и изхождат от това, че и Русия го иска”, каза  германският правителствен говорител Щефен Зайберт.

Според американския държавен секретар Джон Кери Путин също е изработил план за решаване на конфликта в Украйна. Американската страна вече разполагала с него и в момента го проучвала.

Сега Украйна, Европа и светът очакват какво ще каже Путин след срещата си с Оланд и Меркел – “да” или “нет” на техния план за мир в Източна Украйна. И обратното “уи, я” или “но, найн” на предложението на Путин.

Ангела Меркел отлита в понеделник за Вашингнон за среща с президента Барак Обама. Основната обсъждана тема ще е намерението на САЩ да изпратят оръжия в Украйна, твърдят запознати. Обама много държал на мнението на Меркел, а то е ясно – никакви оръжия!  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional