Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Атомна бомба в ръцете на терористите?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

С упоритото си неподаване на оставка шефовете на БНБ и КФН, Иван Искров и Стоян Мавродиев, все повече започват да се държат като институционални терористи, взели за заложник спестяванията на населението

 
  •  
© Юлия Лазарова
 

С упоритото си неподаване на оставка шефовете на БНБ и КФН, Иван Искров и Стоян Мавродиев, все повече започват да се държат като институционални терористи, взели за заложник спестяванията на населението. В средата на серия скандали за отговорността на финансовите регулатори за източването и фалита на КТБ и за множество други подобни казуси в банковия и небанковия сектор, парадоксално, парламентът е на път да ги "възнагради". Наградите са различни.

Вместо да подаде оставка за допускането на най-голямата финансова кражба във финансовата история на света, Иван Искров предлага на парламента свое виждане за нов шеф на банков надзор. Каквито и да са професионалните качества на кандидата Димитър Костов, той е част от същото виновно ръководство на БНБ. Това ръководство носи отговорността за занижения контрол в КТБ, упорито мълчи за ПИБ и за няколко други по-малки политически свързани банки, които държавата поддържа на изкуствено финансово дишане чрез депозити от държавните дружества. Нито Иван Искров има право да предлага когото и да било за каквото и да е повече в банките, нито парламентът може да гласува нещо различно по темата преди оставката на нейния гуверньор.

Казусът със Стоян Мавродиев също е доста скандален. Той носи споделена отговорност на КТБ, защото банката е инвестиционен посредник и публично дружество. Освен това обаче в небанковия сектор има редица схеми със свързани лица ала "КТБ", които Комисията за финансов надзор е допуснала да се развият през годините. И вместо да подаде оставка, председателят на КФН използва цялата репресивна мощ на регулатора за атаки срещу критиците си и медиите, които разследват бездействието на комисията. Какво се кани да направи парламентът в този случай - да даде още репресивни правомощия на Мавродиев, с които той би могъл да злоупотребява още по-ужасяващо.

Уж заради забавена хармонизация парламентът е на път да одобри законови промени, според които КФН ще може да налага непосилни глоби на капиталовия пазар - до 5 млн. лева за мениджъри и 10 млн. за фирми - участници на пазара, и то за хипотетични бъдещи нарушения. В проектозакона има текст, който е сталинистки в своята същност. В него се казва, че КФН може да наложи глобите, ако на базата на доказателства може да се предположи, че през следващите 12 месеца участник на пазара ще извърши нарушение.

Това е все едно да дадеш на терористите атомна бомба. В ръцете на човек, с репутацията на институционален рецидивист, какъвто е случаят на Мавродиев, този текст ще превърне малкото останало от капиталовия пазар в регулаторна касапница.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional