Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Помните ли "СТИНГЪР"?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Веселин Желев, http://clubz.bg

 

Високотехнологичните оръжия ще разклатят вярата в непобедимостта на Путин

Снимка Wikipedia

 

Помните ли кога СССР започна да губи войната в Афганистан? Когато се появи вътрешното недоволство от нея. А кога започна то? Когато започнаха да губят сражения? А кога започнаха да губят сражения? Когато САЩ дадоха на муджахидините стингъри (през 1986 г., ако не се лъжа). Стингърите тогава бяха върха на технологиите в зенитните оръжия. Преносима ракета със самонасочваща се глава. Т.е.такава, от която целта не може да избяга. В Афганистан точността на попаденията беше близо 80%, 269 свалени хеликоптери и самолети от 340 атакувани. Загубите в жива сила от свалените хеликоптери и самолети (под 500 души, при това част от тях – афганистански военни) не бяха големи за съветските стандарти и в сравнение с всички човешки загуби във войната. Важната цел, която стингърите свалиха, беше убедеността на “съветските хора” (какъв израз само) във военното им превъзходство. Те свалиха мита за “непобедимая и легендарная”.

Тогавашното съветстко общество както днешното руско можеше да приеме жертви – човешки и материални – но не можеше да приеме жертви плюс поражения минус победа. Стингърите го деморализираха. Разрушиха вътрешната подкрепа за войната. Струва ми се, че точно затова Украйна днес иска Западът да ѝ достави високоточни оръжия – зенитни и противотанкови. Да, те няма да разгромят руската армия, но могат да разгромят политиката на Путин у дома, като разклатят вярата на руснаците, че е печеливша. Към икономическата цена на санкциите ще започнат да се прибавят печални свидетелства, че Русия може да бъде бита на бойното поле. Тогава за Путин биха останали две възможности – или наистина да търси компромис – вътрешен и международен, или да доказва докрай военното превъзходство на страната си. Струва ми се, че Германия, по разбираеми причини, не иска да го тласка към второто.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional