Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Що се морим с конкурси? Съдебните постове да се раздават директно от партиите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Доротея Дачкова, http://www.segabg.com

 

Така никой няма да бъде поставен в неудобно положение да обяснява как и защо е станал шеф

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Преди избора Павлина Панова и Лозан Панов бяха сравнени по 7 критерия: опит във ВКС, знания и идеи за развитието на съда, администриране, респект и познания в областта на човешките права, лична независимост, научни постижения, опит в международното право. Познайте кой печели.

Следващите 7 години административният съдия Лозан Панов ще е председател на ключовия Върховен касационен съд и член по право на кадровия орган на системата - Висшия съдебен съвет. Дали ще е добър или лош председател и кадровик, ще видим тепърва. Панов се ползва с добро име в гилдията и никой досега не е извадил скелет от гардероба му. Пътят му към най-високия връх в съдебната власт обаче е постлан с твърде много странни събития. Затова въпросът е дали ще съумее да отстоява независимостта на системата идали ще успее да не е кукла на конциОще с издигането на кандидатурата на Панов беше ясно, че той има огромни шансове за успех. Гаранция за това бяха петимата от ВСС, които го номинираха - Галя Георгиева, Георги Колев, Димитър Узунов, Светла Петкова, Милка Итова. Всички те са част от твърдото мнозинство в съвета, което традиционно гласува като един. Самият председател на Върховния административен съд Георги Колев навремето не беше назначен гладко. Още тогава трудно можеше да се намери логика наказателен съдия, завършил школата на МВР, да оглави висшата административна инстанция. Итова пък чистосърдечно обясни, че откриването на процедурата по избор се бави, защото първо трябва да се изгради консенсус за успешния кандидат.

Така и не стана ясен механизмът, по който петимата стигнаха до Панов. Интересно дали някой пак не е направил пътека до кабинета на министър-председателя, както обикновено се случва при назначаването на съдебен шеф? Твърде е възможно, особено сега, когато точно това лоби във ВСС търси как да се закрепи и да избегне опасността от предсрочно разпускане. И макар че всички отричат политическа намеса, остана усещането, че на всяка цена е търсена контра на номинацията на Павлина Панова - зам.-председателя на ВКС, съдия ad hoc в Страсбург, получила широка подкрепа от магистратите в цялата страна.

Знаково беше и поведението на правосъдния министър Христо Иванов преди, по време и след избора. Той първо обяви, че съветът праща сигнали, че изборът е предрешен. Явно за да демонстрира отношение,Иванов предпочете да е на неформална министерска срещав Рига, отколкото да председателства заседанието по избора. Само че би трябвало да си дава сметка, че тук подобни знаци не минават. И ако е имал основателни съмнения, че ще участва във "филм с предизвестен край", трябваше да председателства заседанието и да не спира да го повтаря. Може би пък щеше да изиграе роля на някаква спирачка.

Сравнявайки професионалните качества на двамата кандидати за поста, Панова печели преднина. Тя обаче има малшанса да членува в Съюза на съдиите в България, който открай време е трън в очите на мнозинството в съвета. При това беше номинирана за поста от групата, която неотдавна Итова определи като "революционно малцинство". Това са членове на съвета, чийто глас винаги остава в пустиня, независимо колко разумни аргументи вадят - Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Камен Иванов, Юлиана Колева и Калин Калпакчиев. Те бяха предложили Панова и при провалилата се през септември процедура. И още тогава трябваше да си дадат сметка, чеи самата Темида да бяха предложили, нямаше да минеТрудно обясним с логични аргументи е упоритият отказ на "нереволюционното мнозинство" (апропо, "революцията" беше основна нишка в концепцията на избрания кандидат Панов) да не гласува с бюлетини, а електронно. И то само ден след като Европейската комисия оповести доклада си за България, в който ВСС беше силно критикуван, а място беше отделено и на спорното електронно гласуване. Основният порок на този вид гласуване е, че не гарантира равнопоставеност на кандидатите - броят на гласовете за единия са ясни, преди да се гласува за другия. Оспорва се и доколко гарантира тайната на вота. Със сигурност с този си инат ВСС не спечели точки, а само заложи още една мина пред новия председател на ВКС.

След това на сцената се появи омбудсманът Константин Пенчев, който е и бивш председател на ВАС. Същият, който клеймеше кадруването върху бели покривки и други порочни практики на съдебния съвет. Пенчев горещо защити Лозан Панов. В това няма нищо лошо, в крайна сметка преди време той го предложи за председател на Софийския административен съд, тоест би трябвало да има високо мнение за него. Пенчев обаче започна да громи опонента на Панов и подкрепата, която Панова получи. "Председателят на ВКС не бива да е този, който е бил във ВКС. Неговата роля е да се бори отвътре за съдебната реформа, за преодоляването на вътрешните зависимости", каза Пенчев пред bTV. Но не спря дотам. "Тези, които застанаха зад Панова, не са съдиите на България и общественото мнение в България. В съдебната система има много вътрешни зависимости. Това не са гнили ябълки, а тумори", подчерта той.

Някои магистратисвързаха изявите на Пенчев с изтичането на първия му 5-годишен мандаткато омбудсман и законовата възможност да получи още един от парламента. Или пък се оглежда в пост с по-голям мандат. Тази година ще бъдат сменени трима конституционни съдии, които са в КС от 2006 г. - двама от квотата на президента и един от тази на ВКС и ВАС.

Поведението на президента Росен Плевнелиев, с чийто указ завършва процедурата по назначаването на председателя на ВКС, също не може да бъде подминато. За разлика от първия път, когато му се наложи да подписва подобен указ - за назначаването на Сотир Цацаров за главния прокурор, Плевнелиев сега не действа светкавично. Но все пак бе достатъчно бърз - подписа в края на третия работен ден след избора. Като пренебрегна призива на неправителствения сектор за широки консултации, преди да го направи. В прессъобщението на държавния глава се казва, че не е чул нищо лошо за никого от кандидатите. И че не може да изземва правомощията на ВСС и да откаже назначението. Пък и по конституция имал право да наложи вето само веднъж. Явно на "Дондуков" дълго са обмисляли как да замажат впечатлението, оставено от действията на ВСС. Е, не успяха.

За да няма друг път такива перипетии, в бъдеще може изборът за високите позиции в съдебната власт директно да се отменени и постовете да се раздават от партийните централи. Така никой няма да бъде поставен в неудобно положение да обяснява как и защо някой е станал шеф на съд или главен прокурор. И действията на големите в системата също ще са прозрачни.

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Ясен Тодоров (вляво) беше най-върлият защитник на електронното гласуване за председател на ВКС. Главният прокурор Сотир Цацаров пък не взе думата през цялото заседание, което продължи над 9 часа.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional