Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдебна реформа под задкулисен кръстосан огън

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Красен Николов, http://www.mediapool.bg/

 

Ключовите въпроси са прокуратурата, съдебният инспекторат и ВСС, спирачката е в КС

 

Снимка: БГНЕС

След като почти всички партии гласуваха Стратегията за съдебна реформа, за да покажат воля за промяна пред Брюксел, предстои да се разбере дали смелите декларации ще бъдат последвани от решителни действия.

Както показва проучване на Mediapool, усилията на поддръжниците на статуквото както в магистратската гилдия, така и в парламента, засега са насочени към измисляне на законодателни и процедурни маневри, които да вкарат реформата в глухия коловоз на безкрайни обсъждания и в крайна сметка – неслучване.

По информация на Mediapool Министерството на правосъдието няма да се откаже от планираните стъпки, дори да не получи необходимата конституционна подкрепа зад тях. Според екипа на Христо Иванов някои от ключовите идеи могат да се реализират и без да се пипа основният закон. Проблемът с този план е, че реформата може да увисне пред Конституционния съд и в крайна сметка той да я отхвърли, заради политически договорки. Целта е ясна – запазване на статуквото и сферите на влияние на ГЕРБ, ДПС и БСП в съдебната система.

Реформаторският блок се опитва да играе ролята на говорител на правосъдния министър в парламента, но коалицията далеч не е решена да защитава всичките му радикални идеи за независимостта на съдебната власт. Напротив – под предлог, че търсят подкрепа за конституционни промени от БСП, реформаторите показват готовност да изтъргуват поста на главен съдебен инспектор за човек, посочен от социалистите.

Какво да се промени във ВСС

 

Правосъдното министерство настоява за реформа в три основни посоки. Първата е Висшият съдебен съвет. Кадровият орган на Темида трябва да бъде разделен на две колегии – съдийска и прокурорска. Министерството е готово да жертва идеята си за премахването на постоянно действащия статут на орган в полза на по-голямата цел – преструктурирането на органа. Това трябва да бъде съпроводено с прекратяване на мандата на сегашните членове на ВСС, които вече се компрометираха до такава степен, че оставянето им ще е равносилно на програмиран саботаж.

Реформата на ВСС означава, че избраните от съдиите представители в тяхната колегия ще получат мнозинство над политическата квота. Всеки съдия ще получи пряко избирателно право при гласуването за членовете на ВСС. Без конституционни промени реформата на съдебния съвет ще спре до тук. Правосъдното министерство настоява и за намаляване на политическата квота на съвета, но това е невъзможно без да има подкрепата на поне 160 депутати за промяна в основния закон.

Антикорупционна прокуратура по румънски модел

Втората цел на реформата е прокуратурата. Държавното обвинение най-вероятно ще бъде децентрализирано до известна степен, следвайки идеите на главния прокурор Сотир Цацаров. Той предложи своя план в замяна на отказа на управляващите да му правят международен одит. Разковничето тук е създаването на т.нар. антикорупционна прокуратура по румънски модел. Според правосъдното министерство тя може да бъде създадена и без промени в конституцията.

По информация на Mediapool това трябва да е орган с пълна оперативна независимост от Сотир Цацаров. Шефът на тази прокуратура ще се предлага само от правосъдния министър и ще се избира от ВСС. Той ще получи статут на заместник-главен прокурор, но главният прокурор няма да има право да му разпорежда. След като бъде избран, нито политическата власт, нито статуквото в съдебната система ще могат да влияят върху това кой и как ще бъде разследван. За да се осигури независимост и от МВР, антикорупционната прокуратура ще трябва да получи собствен щат разследващи полицаи и независим бюджет.

Проблемът тук е, че тази антикорупционна прокуратура не присъства в стратегията за съдебна реформа и Брюксел все още не се е произнесъл еднозначно държи ли на такава институция.

Третият пункт на реформата е инспекторът на съдебната власт. Правосъдното министерство настоява да бъдат засилени правомощията на този орган, включително да извършва проверки за поведението на магистратите и техните неформални обвързаности.

Омертата на "трите големи" в парламента

Депутатите от почти всички парламентарни групи коментираха пред Mediapool , че радикални промени в начина на функциониране на съдебната власт са слабо вероятни. Причината е, че най-големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС - в годините успяха да отгледат свои лобита в съдебната власт и нямат интерес да ги пипат. "Всяка от тези партии има свои прокурори, съдии, свои хора във ВСС. Наивно е да смятате, че някой има интерес от по-силно разклащане на лодката, още по-малко от смяна на екипажа", сподели пред Mediapool висш представител на БСП.

По-дълбокото обяснение на съпротивата идва от факта, че ако бъде прокарана последователно и радикално, реформата има потенциал да разсече порочния възел на срастване на корпоративна, публична, съдебна и медийна власт. Така различните лобита, които се случва и да воюват помежду си (какъвто бе случаят с развода Делян Пеевски – Цветан Василев), сега са обединени от обща кауза да съхранят позициите си.

Това е неимоверен натиск върху депутатите, особено като се има предвид, че срещу всеки дръзнал да прави истинска реформа, може да бъде задействана познатата машина на административен тормоз и/или медийни компромати (справка – денонощната помия, която се излива върху Христо Иванов в група медии).

Депутати предвиждат, че ще настане дебнене между партиите и техните лобита дали промените няма да накърнят прекомерно интересите на едни за сметка на други, ще има неформални пазарлъци, тайни сделки и може да сме свидетели на странни тематични коалиции в парламента.

В резултат би се стигнало до най-лошия за обществото сценарий - законодателните промени да произвеждат вълнички, понякога по-бурни, но като цяло незастрашаващи статуквото.

Реформаторите и реформата

Към момента Реформаторският блок (РБ) изглежда е единствената политическа сила, която стои зад инициативите на министъра си, включително за промени в конституцията. Причина за това е, че съдебната реформа си остава най-важният заявен политически приоритет на блока и с нея продължават да се оправдават всички компромиси с участието на РБ в коалиционното правителство на ГЕРБ.

Въпреки това към момента и РБ имат резерви към плана на Христо Иванов. Някои депутати смятат, че твърде многото независимост на съдиите може да доведе до "дерибействане" в съда. "Те трябва да знаят, че все пак не са над всичко и всички", твърдят десни депутати. Според тях РБ все още няма изчистена концепция как точно ще се случва реформата.

Терзанията на БСП

Представители на блока са провели разговори с БСП за евентуална подкрепа за промени в конституцията. Социалистите смятат, че преди всичко е невъзможно да гласуват инициативи, които идват от правителството, защото би се възприело като подкрепа за управлението, а това било последното, от което се нуждае партията преди местните избори.

Затова се търсят обходни варианти, като например текстовете за промени в основния закон да бъдат внесени от депутати и едва тогава БСП биха могли да ги дискутират по същество.

Групата на БСП не е единна по въпроса какво да е принципното им поведение. Виждането на хората около лидера Михаил Миков е, че със съдебната власт трябва да се действа бавно, прокуратурата не бива да се клати, а ВСС може и да се раздели, но оттам нататък всичко, засягащо кадровиците на Темида, трябва да бъде стопирано. "Дори разделението не е сигурно, че приемаме, защото така може да има конфликти между съдии и прокурори, но да кажем, че това е най-безболезнената уж реформа", коментират социалисти, близки до ръководството.

Нещо като алтернативен кръг се е заформил около Мая Манолова и той (поне засега) демонстрира пълна подкрепа за съдебната реформа. Не е ясно дали тази кауза е толкова скъпа на Манолова и съмишлениците й, за да продължат да я защитават, дори ако тя се окаже разменна монета в уреждането на някакъв друг вътрешнопартиен конфликт.

Каквото каже Бойко Борисов

В цялата картина особено важна е позицията на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ. Там могат да бъдат намерени депутати, споделящи личното си убеждение, че съдебната реформа в предложения й вид е важна и възможна. Други обаче смятат, че важно и възможно е само това, което каже Бойко Борисов.

За да оправдаят предстоящи прояви на опортюнизъм спрямо одобрената от правителството и НС стратегия, депутати от ГЕРБ коментират: "Прекалено инфантилно е да се смята, че ВСС ще бъде независим орган, както и да се реформира. В него винаги ще има политическа квота, а тя се назначава от нас. Ние няма да назначим някой, който симпатизира на БСП. Нито БСП ще предложат юрист, който защитава нашите възгледи".

Тактиката на ДПС е да съхрани позициите на Цацаров

ДПС се противопоставя на голяма част от мерките, предвидени в стратегията, която подкрепи. В движението са резервирани към конституционни промени. Тактиката на ДПС по всяка една от стъпките, заложени в плана, ще има една неизменна цел – да гарантира в максимална степен, че стабилните позиции на движението в съдебната власт няма да бъдат засегнати или ще бъдат минимално накърнени. Сигнал за това какъв подход ще следва ДПС даде лидерът му Лютви Местан в коментара си за мониторинговия доклад на Европейската комисия. Посланието беше: не закачайте прокуратурата и началника й, реформирайте си съда.

От останалите партии правосъдното министерство не може да очаква кой знае каква подкрепа. В "Атака" са изцяло против предлаганите промени, БДЦ са резервирани и все още твърдят, че нямат изградена позиция, а партньорите в управлението АБВ и ПФ за момента се въздържат от коментари. Знаците, които дойдоха от партията на Първанов, обаче бяха недвусмислени срещу предложенията, особено в частта им за ВСС.

В крайна сметка доминиращото мнение сред всички партии е, че "някой трябва да предложи текстове" и едва тогава да се мисли дали те да бъдат подкрепяни. Обща воля за промени няма, а според ГЕРБ - едва ли и ще има.

Ситуацията ще започне да се прояснява към началото на април, когато ще се разбере дали изобщо ще има съдебна реформа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional