Свободата днес и тук 26 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дайте пари - или напускаме!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дойче Веле

Още преди гръцкият премиер Алексис Ципрас да представи правителствената си декларация, неговият финансов министър Янис Варуфакис вече беше готов със сметките на Атина: Гърция или получава пари, или напуска еврото. Ако Европа не плати исканата сума, Гърция ще напусне валутния съюз и тогава еврозоната ще види какво я чака - така приблизително звучеше заплахата на Варуфакис.

Бълнувания

Еврото е като къщичка от карти, каза Варуфакис, и веднага ще рухне, ако се извади гръцката карта. В едно интервю, публикувано в Италия, той твърди още, че важни италиански фигури одобрявали политиката на Атина, но не смеели да го признаят публично, защото се страхували от Германия.

В това интервю министърът дори използва едно сравнение, което до момента се въртеше само в низините на гневливите интернет-форуми: ЕС рискувал да се превърне в нов Съветски съюз. Столицата на този нов Съветски съюз - това Варуфакис даже не трябваше специално да го подчертава - се казвала Берлин и скоро щяла да се подчини на справедливите искания на гърците.

Правителствената декларация на Ципрас беше издържана изцяло в този дух. Министър-председателят многократно се позова на мандата, който на 25 януари му връчил гръцкият народ и който не му оставял друг избор. Но поръчението на гръцките избиратели изобщо не е толкова недвусмислено, колкото го изкарва Ципрас.

Заради някакви 2,5 процента

В подкрепа на обещанието си да приключат с политиката на икономии, двете нови управляващи партии получиха на изборите общо 41,09 процента от гласовете.

Предишните управляващи партии (заедно с още една нова партия), които настояваха сътрудничеството с Тройката да продължи, взеха 38,54%. Дали разликата от едва 2,5 процента връчва на гръцкото правителство толкова ясен мандат да влезе в конфликт с останалите страни от еврозоната? И какво ще стане, ако фалшивата гръцка карта (на която от самото начало не ѝ беше тук мястото) наистина се извади, а европейската къщичка изведнъж се окаже по-стабилна, отколкото досега?

Ципрас и неговият финансов министър за рекордно кратък срок сами се притиснаха до такава степен в ъгъла, че само след седмици няма да им остава нищо друго, освен да поставят тези въпроси за ново решаване от народа - в референдум или на още едни предсрочни избори.

Михаел Мартенс (Франкфуртер Алгемайне Цайтунг)
www.faz.net
Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional